Trei instituţii au socotit diferit creşterea venitului net: cu 83, 98 şi 181 de lei. Până la urmă Guvernul a lămurit situaţia - ultima variantă este cea corectă.
Tot cifrele au încurcat socotelile ministerelor şi când a fost vorba de majorarea lefurilor în construcţii, agricultură şi industria alimentară.
"Salariul minim net 2079 lei o crestere cu 181 de lei fata de prezent", a declarat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.
Majorarea de 181 de lei pe luna inseamna 6 lei in plus pe zi. Cu acesti bani putem cumpara 2 covrigi sau 2 sticle cu apa de 500 ml. La buget se vor strânge însă miliarde din contribuţii, scrie Observatorul.
"Mizam pe un impact de 2 miliarde de lei la bugetul de stat dar oamenii mizeaza pe o crestere salariala pe care o astepta cu mare interes", a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Cresc veniturile angajaților cu 181 de lei. Ce domenii de activitate sunt vizate pentru măriri
Din cei 3.300 de lei brut, 200 de lei sunt scutiţi de taxe, însă măsura nu va mai fi, cel mai probabil, prelungită anul viitor.
Dacă nu se va majora din nou salariul minim, angajaţii vor rămâne cu mai puţini bani în mână.
Patronatele acuză că măsura nu poate fi aplicata într-un timp atât de scurt şi că nu au parte de predictibilitate.
Citește și: Locuri de muncă în străinătate. Pleci în Tenerife și faci poze. Ai 1.000 € lunar și hotel gratuit
Aproape 90% din întreprinderile mici și mijlocii nu au posibilitatea creșterii venitului minim al angajaților în perioada următoare.
Salariul minim in constructii ar putea sa creasca de la 4000 la 4750 lei si in agricultura si ind alimentara de la 3.000 la 3.500 de lei, potrivit unor surse guvernamentale.
Majorarile s-ar putea aplica din luna decembrie. Ţara noastră are încă al doilea cel mai mic salariu minim din Europa. O altă majorare a venitului minim va avea loc anul viitor.