5.300 €/lună pentru directorul Monetăriei Statului, care a fost cinci ani electrician în instituție

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.02.2021 - 13:31

Directorul general al Monetăriei Statului, Octavian Schen, a decis, în ultimii doi ani, să își ascundă salariul, încălcând legea. Poate și pentru că se rușinează cu suma indecent de mare pe care o câștigă lunar, mai ales că în instituție a intrat ca electrician în 1998.

SHARE

Newsweek România a scris, luni, că Monetăria Statului este condusă de un Director General în persoana lui Octavian Schen. El lucrează la Monetăria Statului din anul 1998 când s-a angajat ca electrician la secția mecano-energetic. El a fost, cinci ani, electricianul instituției. A absolvit Grupul Școlar Industrial Energetic București, apoi a obținut o licență la ASE.

Schen a urcat în ierarhie trecând pe la contabilitate, reurse umane. Este Director general al Monetăriei Statului din 2010.

Despre parcursul profesional al lui Schen AICI.

În ultima sa declarație de avere (din 2020), Schen a decis să treacă la secret sumele de bani pe care le cîștigă ca Director, ștergându-le cu un marker negru.

Ceea ce este ilegal.

De ce se rușinează Schen cu banii luați de la Monetăria statului?

Poate pentru că, lunar, el ridică echivalentul a aproape 10 salarii medii pe economie. Dintr-o Declarație de avere mai veche, aflăm că Schen a câștigat, în 2017, suma de 291.812 lei.

Cum euro era 4,55 lei, rezultă că Schen câștiga lunar 5.300 euro. Salariile bugetarilor s-au indexat în ultimii 3 ani și, foarte probabil, Schen a depășit granița celor 6.000 euro/lună.

Ce face Monetăria Statului

„În 1990 a fost adoptată  o Hotărâre de Guvern prin care Monetăria Statului se organizează ca regie autonomă în subordinea Băncii Naționale.

În primii ani de după Revoluție, la Monetărie există o activitate intensă de batere pentru înlocuirea vechii monede a republicii socialiste. Se execută majoritatea monedelor de 1, 5, 10, 20, 50 și 100 de lei. În 2005, este extrem de activă în denominarea leului și reapariția în circulație a subdiviziunilor acestuia”, acesta este o foarte scurtă istorie post-decembristă a Monetăriei Statului.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.