Valeria Seciu ar fi avut 84 ani. A trăit singură 3 decenii după moartea soțului ei, Octavian Cotescu

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.08.2023 - 21:47
Valeria Seciu - Foto: Arhiva

Valeria Seciu ar fi împlinit 84 de ani. Actrița a plecat dintre noi în toamna anului trecut. Ea a trăit singură o vreme îndelungată, refuzând să se mai căsătorească după moartea soțului ei, actorul Octavian Cotescu.

SHARE

Valeria Seciu ar fi împlinit vârsta de 84 de ani, ea fiind născută pe 1 august 1939. Din nefericire, actrița a plecat dintre noi în luna septembrie a anului trecut. Actrița trăia singură după moartea prematură a soțului ei, marele actor Octavian Cotescu. 

Fiul Valeriei Seciu se retrăsese de mulți ani la Muntele Athos, alegere cu care Valeria Seciu era demult împăcată.

Cum a ajuns pe scenă

Încă de la vârsta de 6-7 ani asculta la Radio piese de teatru şi atât de mult i-au plăcut încât şi-a propus să devină actriţă.

Citește și: Horațiu Mălăele împlinește 71 de ani: Geniul dislexic cu strabism devine un actor foarte iubit

După absolvirea liceului, după ce a dat de două ori examen pentru a fi admisă la Facultatea de Istorie, s-a pregătit cu marea actriţă Liliana Tomescu, iar în perioada 1960-1964 a frecventat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa lui A. Pop Marțian, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț.

La terminarea facultății, după un stagiu de doi ani la teatrul din Cluj-Napoca, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București, în rolul Veronicăi Micle, în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu. 

Citeștește și: Însurat cu cea mai frumoasă actriță, Emil Botta a iubit, în secret, o altă artistă. Nu am de ce trăi

Până în 1977, a făcut parte din trupa Naționalului bucureștean, după care a trecut la Teatrul Mic, condus atunci de Dinu Săraru.

Valeria Seciu ar fi împlinit 84 ani. A trăit singură 3 decenii după moartea lui Cotescu, soțul ei

Valeria Seciu s-a îndrăgostit, încă din timpul studenţiei de profesorul său, Octavian Cotescu, cu care s-a căsătorit după absolvirea Institutului de Teatru. Octavian Cotescu a trecut la Domnul în 22 august 1985, la doar 54 de ani, probabil în urma unui AVC provocat de stresul profesional intens, iar de atunci Valeria Seciu a ales să nu-şi mai refacă viaţa cu un alt bărbat...

Valeria Seciu avea doar 46 de ani.

Valeria Seciu nu s-a mai căsătorit și i-a făcut un portret minunat într-un interviu de acum câțiva ani publicat în taifasuri.

Redăm interviul mai jos:

- Doamna Seciu, ați urmat cursurile Institutului de Teatru din București între anii 1960-1964, la clasa profesorului Pop Marțian, care îl avea, în acea vreme, asistent pe regretatul Octavian Cotescu. Cum a fost ca profesor cel care v-a devenit ulterior partener de viață?

- A fost un profesor foarte, foarte bun, pentru că avea „școala” Bulandra. Fiind angajat la teatrul din Splai, i-a avut alături pe Lucia Sturdza-Bulandra, Fory Etterle, Clody Berthola, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie și ei aveau un fel anume de a juca, de a privi un text, iar asta l-a ajutat și pe el să fie un bun dascăl, care să știe ce să facă întotdeauna cu un începător.

- Când v-ați îndrăgostit?

- Nu a fost un moment exact, lucrurile s-au petrecut în timp, dar aproape terminasem facultatea, eram în anul IV și, la scurtă vreme după absolvire, în 1964, ne-am căsătorit.

- Cum v-a cucerit?

- Pur și simplu... prin felul lui de a fi...

- Cum ați descrie anii de mariaj cu Octavian Cotescu?

- A fost o experiență foarte interesantă, pentru că el a continuat să-mi fie profesor, dar a făcut-o într-un mod extrem de delicat. N-am simțit în nicio clipă presiune sau o lecție continuă.

- Pentru ce i-ați fi mulțumit azi, dacă v-ar mai fi fost aproape?

- I-aș mulțumi pentru delicatețea lui, pentru umorul său, pentru bunătatea pe care o avea, dar nu în sensul de a face neapărat fapte bune, ci era bun pur și simplu. Oamenii simțeau asta și erau atrași de farmecul lui, avea o căldură interioară imensă, pe care o degaja natural, fără „teatru”, în jurul său.

- Lumea îl ştie pe marele actor Octavian Cotescu, dar ce le-ați spune despre omul Octavian Cotescu?

Că a iubit foarte mult oamenii și i-a respectat, avea cultul prieteniei... Mă scuzați, nu mai pot vorbi, mă îneacă plânsul... și amintirile...

Valeria Seciu a fost cerută în căsătorie de Octavian Cotescu în 1966. Din iubirea lor s-a  născut un fiu, în 1968, pe nume Alexandru.

După ultima sa apariție pe ecrane, în filmul „Roxanne”, din anul 2013, Valeria Seciu s-a retras complet din viața publică. Singura ei apariție în public de atunci a avut loc în iulie 2015, când a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală. Celebra actriță mai putea fi văzută, din când în când, la Biserica Stavropoleos din centrul Capitalei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te