„Cronici din Est”, povestea anilor '90 trăiți la Reuters de o jurnalistă din România

DE Mihai Duță | Actualizat: 26.11.2020 - 11:27
"Cronici din Est" va avea o lansarea online

 Roxana Dascălu a fost jurnalist Reuters timp de un deceniu, în România și Europa de Est. „Au fost cei mai frumoși și mai cumpliți zece ani din viața mea”, explică acum Roxana ce a motivat-o să scrie „Cronici din Est”.

SHARE

În carte sunt povestite evenimente trăite de Roxana ca jurnalistă româncă, din estul Europei, lucrând pentru cea mai mare și mai veche agenție de presă din lume - Reuters.

„Acel ultim deceniu al secolului trecut a fost marcat, ca un efect de domino, de căderea regimurilor comuniste în Estul Europei, de baia de sânge din România după prăbușirea lui Ceaușescu și violențele care au urmat pe parcursul abrupt al țării spre democrație, dezintegrarea Uniunii Sovietice ca proiect falimentar și dezmembrarea violentă a Iugoslaviei vecine.

Estul a fost scuturat rău îl acel deceniu, după căderea Zidului Berlinului. Războiul Rece a fost urmat de războaie dure, cu sute și mii de morți și vieți spulberate prin toată această regiune.

De la Revoluția din Decembrie 89, la mineriadele din 90, 91 și 99, războiul din Transnistria, Katynul românesc din Ucraina (Bucovina de Nord), la dezmembrarea și moartea Iugoslaviei.

Este o poveste despre oameni din Est, despre schimbările dramatice din viața lor și despre felul în care sunt priviți în Vest, cu multe prejudecăți încă, cei veniți, ca și mine, de la Est de Edenul Europei. După atâta timp, rămâne încă un zid al lipsei de cunoaștere și fricii de «străin», care nu a fost încă doborât”, spune Roxana Dascălu.

Nu în ultimul rând, cartea este o declarație de dragoste pentru profesia de jurnalist, pentru „câinii de pază” ai democrației, sau istoricii clipei, așa cum au fost ei numiți.

Carte a fost scrisă în satul Rivel, din sud‑vestul Franței, unde locuiește împreună cu soțul ei, artist ceramist de origine română, într‑o moară veche din secolul 18.

Cartea va fi lansată sâmbătă, pe 28 noiembrie, la ora 18.00, ora României, printr-un eveniment live pe Facebook.

Lansarea online se va face din trei țări – Franța, unde locuiește Roxana Dascălu, de la București, unde se află moderatoarea, Silvia Colfescu, directoarea Editurii Vremea, și invitați Alison Mutler, ex Associated Press și Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent, Claudiu Komartin, poet, editura Max Blecher și din Podgorica (Muntenegru), Călin Neacșu, France Presse.

Cronici din Est poate fi comandată online, pe website-ul Editurii Vremea, iar din decembrie, va intra în librăriile din București.

 Roxana Dascălu a fost jurnalist Reuters timp de un deceniu, în România și Europa de Est, când a scris despre dificila tranziție de la comunism spre democrație și economie de piață a țărilor din regiune. A lucrat apoi în PR – comunicare și relații cu presa. Scrie pentru mai multe publicații din România. Traducător, este și printre fondatorii mișcării civice Inițiativa România. A scris această carte în satul Rivel, din sud-vestul Franței, unde locuiește împreună cu soțul ei, artist ceramist de origine română, într-o moară veche din secolul 18.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te