Cezara Dafinescu renunță la căsnicia cu George Motoi pentru marea iubire. Vor fi împreună doar 7 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.08.2023 - 22:19
Cezara Dafinescu și George Motoi - Foto: Istoria Românilor în culori / Facebook

Actrița Cezara Dafinescu a împlinit 75 de ani, fiind născută pe 4 august 1948. A fost căsătorită cu George Motoi. O căsătorie care părea că va dura veșnic, se va termina după două decenii.

SHARE

Cezara Dafinescu a împlinit 75 de ani. A fost căsătorită cu George Motoi de care va divorța după 20 de ani. Își va reface viața alături de un bărbat pe care l-a iubit enorm. Din păcate, acesta va muri într-un stupid accident. Actrița nu se va mai recăsători vreodată.

O copilărie de vis

Despre copilărie are amintiri luminoase. „Eram un copil frumos, sensibil şi vesel. O fetiţă cu păr blond, cârlionţat şi ochi mari şi albaştri. Iubeam florile, animalele, cerul senin… şi mai întotdeauna îmi împărţeam cu bucurie jucăriile. 
Eram înconjurată de dragoste şi frumos.

M-am născut într-un oraş minunat, Sibiu, şi cum părinţii mei erau studenţi la Bucureşti, eu am rămas în grija bunicilor. Ei mi-au vegheat copilăria şi de ei sunt legate toate amintirile mele frumoase din acea perioadă. Îmi petreceam ziua într-o grădină de vis, mă căţăram în copaci, de unde rupeam fructe proaspete, şi alergam cu pletele blonde în vânt, alături de prietenii mei”, se confesa artista.

Cezara Dafinescu se desparte de George Motoi pentru a-și întâlni marea iubire

Mărturisea că a avut o relație specială cu părinții ei pe care i-a divinizat. „Tot ceea ce sunt acum datorez îngerului numit mamă. Niciun om care are o mamă divină nu e sărac… Şi eu eram foarte bogată. Şi asta pentru că aveam şi un tată minunat, care mă adora.

Tatăl meu îmi spunea: <<Înţelege că pentru a realiza ceva, trebuie să ai credinţă şi încredere în tine, viziune, muncă, determinare şi dăruire. Aminteşte-ţi că toate lucrurile sunt posibile pentru cei care cred.>>

Tot el, tatăl meu, m-a învăţat că nu poţi schimba direcţia vântului, dar poţi schimba poziţia velelor, astfel încât să ajungi la destinaţie”, spunea Cezara Dafinescu.

Frumoasă și talentată

După cum ea însăși a mărturisit era atât de frumoasă încât lumea întorcea capul după ea pe drum. Dar, a fost la fel de talentată, iar regizorii au răsfățat-o cu nenumărate roluri. După ce a absolvit Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1973, cu nota 10, se angajează la Teatrul Naţional Bucureşti.

A jucat în „Vilegiaturiştii", „Să nu-ţi faci prăvălie cu scara", „Doi pe un balansoar", „Nu se ştie niciodată", „Cyrano de Bergerac", „Act veneţian", „Zbor deasupra unui cuib de cuci", „Cineva te iubeşte", „Maşinăria Cehov", „Gaiţele", etc.
A devenit extrem de cunoscută după aparițiile din filmele „Secretul lui Nemesis”, „B.D. în alertă!”, „Atac în bibliotecă”, „Acţiunea Autobuzul”, „Buzduganul cu trei peceţi”,  „Ciprian Porumbescu”, „Dumbrava minunată”, „Întoarcerea Vlasinilor”, „Bunraku” (alături de Woody Harrelson, Ron Perlman şi Demi Moore), „Războiul de independență”.

La vârsta de 22 de ani, Cezara Dafinescu se căsătorește cu George Motoi, care era cu 12 ani mai mare. Căsătoria lor a durat până în 1997, când cei doi au divorțat.

O scrisoare de Adio

La moartea lui George Motoi, actrița îi scrie o scrisoare de rămas bun:

„Totul în viaţă vine pe neaşteptate şi aşa se întâmplă până la sfârşitul ei!

De George m-am îndrăgostit în anul doi de facultate. Mai întâi, văzându-l în filme! Apoi, destinul a făcut să ne întâlnim şi aievea şi să formăm un cuplu, în viaţă şi mai târziu şi pe scenă. El a fost «Făt Frumosul» pe care îl aşteaptă orice fată să vină pe un cal alb…

Şi, pentru că era mai matur decât mine, în mare parte mi-a modelat cariera cu experienţa lui. Alături de el am învăţat că adevărata inteligenţă este asemenea unui izvor, de-a pururi nou, fermecat, adevărata inteligenţă este mereu copleşită de uimire.

Am învăţat de la el că libertatea nu este dreptul de a face ce vrei, ci de a face ceea ce se cuvine. Ea este asumarea unui risc. Înseamnă răspundere, şi de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea. Dar, mai cu seamă, George m-a învăţat că în teatru trebuie să intri pe uşa din faţă.

Îi voi fi mereu recunoscătoare pentru tot ce mi-a dat, dar… Sentimentele noastre, chiar şi cele mai puternice, mor… şi te uiţi la femeia care ai fost acum câţiva ani cu indiferenţa şi curiozitatea cu care priveşti o femeie străină.

Nu ştiu când şi cum s-a stins dragostea noastră. Destinul nostru atârnă de un gest, de un cuvânt, la început cel mai mic efort este de ajuns să-l ţină în loc, apoi trebuie să pui în mişcare un mecanism gigant”, scria Cezara Dafinescu la moartea lui George Motoi în 2015.

Al doilea mariaj

Actrița avea să mărturisească faptul că ea a fost cea care a dorit să se despartă de George.

„Când vine norul ăla superb de primăvară, plutești și nu știi cum te afunzi. Amândoi eram căsătoriți, dar... trebuia să fim unul cu altul... Eu consider că am făcut un gest de curaj  să spun: George, îl iubesc pe x, vreau să divorțăm. Mă întreb oare, i-ar fi convenit să-l mint? Nu cred că puteam eu.”, a mărturisit actrița la postul Acasă TV.

Astfel, la 46 de ani, Cezara Dafinescu se îndrăgostește și se mărită cu omul de afaceri Gelu Fronea. Avea să fie o iubire intensă, dar scurtă, Gelu murind într-un accident de mașină după doar 7 ani.

„Ei bine, Gelu era partea mea de divinitate. Mi-e greu să definesc acum ce m-a făcut să-l iubesc… Mi-e greu, mi-e imposibil.

Citește și: Recunoașteți personajul? S-a născut sașiu și bâlbâit, iar astăzi e un foarte iubit actor român

Dragostea care leagă doi oameni, se bazează şi pe apreciere reciprocă, pe afinităţi comune. Ceea ce-ţi rămâne după pierderea unui om drag sunt gândirea, cuvintele, gesturile lui.

Numai spiritualitatea rămâne dintr-o iubire… Şi abia acum, când el nu mai este, am înţeles: <<Dacă iubim cu adevărat, nu trebuie să dăm prea mare importanţă faptelor acelora pe care îi iubim”, a spus actrița.

Citește și: Recunoașteți personajul? A jucat în cel mai frumos film românesc pentru copii. Va fi ucisă la 34 ani

Cât timp au fost împreună, Cezara Dafinescu va renunța să joace teatru.

„Am simțit că Gelu este sufletul meu pereche și acum, după atâția ani, am în minte privirea și ochii lui. Perioada aia a fost momentul meu în care am renunțat la teatru și, pentru un om care a iubit atât de mult și își iubește atât de mult meseria, asta a fost definitoriu pentru dragostea asta.

Pe mine nu m-a mai interesat teatrul și a fost perioada mea, de vreo 6 ani, în care am vrut să fiu soție, amantă, gospodină, tot ce vrei’, spunea Cezara Dafinescu despre mariajul cu cel de-al doilea soț, Gelu Fronea, potrivit viva.ro

Cezara Dafinescu spune că a învins depresia „aruncându-se” în muncă. Dacă ar schimba ceva din cele două povești de iubire? Spune că nu!

„Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te