VIDEO Un român scrie istorie la Ford. A desenat noul Ford Explorer electric pentru Europa

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 21.03.2023 - 17:31

Ford a prezentat pe 21 martie, în Germania, noul Explorer complet electric, un model plin de caracter care combină ingineria germană (e construit pe platforma MEB a VW) cu inconfundabilul stil american. La noi, știrea e însă și mai importantă. Mașina a fost desenată de un român.

SHARE

Ca să trecem direct la subiectul de interes maxim pe plaiurile mioritice, noul Ford Explorer electric a fost desenat de Liviu Tudoran.

Designer-ul român lucrează din 2015 pentru Ford Europe, iar înainte a fost designer de exterior la Mazda Motor Europe și a urmat cursuri de design pentru automobile la Bertone și Toyota.

Acum, revenind la noul Ford Explorer electric dedicat pieței europene, acesta are la bază plaforma MEB a celor de la Volkswagen, pe care stau, de pildă, și modele precum VW iD. 3, VW iD. 4 sau Skoda Enyaq, ne având nicio legătură cu Explorer-ul cu motoare termice. 

Citește și: 27.600 de mașini electrice se bat pe 1.500 de stații în România. Top 10 modele înregistrate în 2023

Noul crossover Ford Explorer electric deschide astfel calea pentru un nou val de vehicule cu alimentare la priză pline de caracter, emblematice, care sunt adânc înrădăcinate în ADN-ul american, dar concepute pentru Europa.

Designul semnat de Liviu Tudoran inspiră sentimentul de aventură și, alături de capacitatea portbagajului de 470 de litri, face din noul model 100% electric Ford o mașină pregătită pentru explorarea orașelor și nu numai.

Citește și: VIDEO Test de autonomie cu 9 mașini electrice: Pe autostradă, la 135 km/h, doar 3 merg peste 300 km

Stilul exterior futurist este asortat cu un interior ultramodern, cu materiale și caracteristici cu înclinații premium, precum scaunele modelate sportiv și un soundbar sofisticat, mai apropiat de tipicul modelelor concept decât al vehiculelor de familie.

„Explorer este un pionier al noii game de vehicule electrice Ford. Adânc înrădăcinat în ADN-ul nostru american, dar construit în Köln pentru clienții noștri din Europa, Explorer este pregătit pentru orice aventură și perfect adaptat pentru necesitățile zilnice ale clienților noștri”, a declarat Martin Sander, director general Ford Model e Europe.

Consola centrală, cu o capacitate de 17 litri, permite depozitarea unui laptop de 15 inch și, alături de compartimentul privat, face ca Explorer să stabilească un nou standard în segment.

Toate acestea vin împreună cu capacitatea de a încărca rapid, de la 10 la 80%, în doar 25 de minute. 

Noul Explorer electric este primul vehicul complet electric construit în noul Centru de Electrificare din Koln (Germania) al Ford. Până în 2030, în Europa, Ford s-a angajat să ofere exclusiv o gamă de modele complet electrice.

În ceea ce privește specificațiile tehnice și performanțele noului Explorer electric pentru Europa, Ford este deocamdată destul de secretos.

A comunicat doar că modelul va  fi disponibil în două versiuni bine echipate, denumite Explorer și Explorer Premium, cu un preț orientativ de pornire de sub 45.000 de euro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te