VIDEO Revoluție, la Dacia! A 3-a generație Dacia Duster spune „Adio, diesel!”, 5 moduri de condus

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 29.11.2023 - 14:36
Revoluție, la Dacia! A 3-a generație Dacia Duster spune „Adio, diesel!”, 5 moduri de condus - Foto: Dacia
Revoluție, la Dacia! A 3-a generație Dacia Duster spune „Adio, diesel!”, 5 moduri de condus - Foto: Dacia
Revoluție, la Dacia! A 3-a generație Dacia Duster spune „Adio, diesel!”, 5 moduri de condus - Foto: Dacia
Revoluție, la Dacia! A 3-a generație Dacia Duster spune „Adio, diesel!”, 5 moduri de condus - Foto: Dacia
Revoluție, la Dacia! A 3-a generație Dacia Duster spune „Adio, diesel!”, 5 moduri de condus - Foto: Dacia
Revoluție, la Dacia! A 3-a generație Dacia Duster spune „Adio, diesel!”, 5 moduri de condus - Foto: Dacia

Revoluție, la Dacia! A 3-a generație a SUV-ului Dacia Duster, prezentată în premieră miercuri, 29 noiembrie 2023, spune „Adio, diesel!” și deschide un nou capitol în istoria mărcii. Design puternic, inconfundabil și robust, capabilități off-road neștirbite și versiune hybrid.

SHARE

A 3-a generație Dacia Duster arată că marca a ajuns la maturitate deplină. SUV-ul de familie face un pas tehnologic colosal și, în același timp, aproape inconștient de curajos, renunțând la motorul diesel 1.5 dCi, care i-a adus cele mai multe vânzări, și oferind doar versiuni pe benzină și mai mult sau mai puțin electrificate (mild-hybrid și hybrid). Versiunea 4x4, însă, va fi disponibilă doar cu sistem de propulsie mild-hybrid, bazat pe motorul TCe 130 de 1,2 litri, în trei pistoane. 

Revoluție, la Dacia! A 3-a generație Dacia Duster spune „Adio, diesel!”. Tracțiune 4x4, doar pe Duster TCe 130

Noul Duster continuă povestea de succes a modelui lansat în 2010 care a devenit o referință atât pe piața europeană, cât și în afara ei, unde, în multe cazuri, SUV-ul este comercializat sub marca Renault. 

În 13 ani de carieră, modelul Dacia Duster a fost recompensat cu peste 40 de premii și a fost produs în peste 2,2 milioane de exemplare. În 2022, de exemplu, Duster a fost cel mai vândut SUV din Europa către clienții persoane fizice. Zilnic, aproape 1.000 de vehicule Duster ies de pe linia de asamblare a uzinei Dacia de la Mioveni, ceea ce echivalează cu o cadență apropiată de un vehicul pe minut. Iar a 3-a generație Duster se va face în continuare la Pitești pentru Europa.

Noul Duster beneficiază de platforma CMF-B a Grupului Renault, ca și modelele Sandero, Logan și Jogger, care înscrie SUV-ul pe drumul electrificării, propunând motorizări care utilizează tehnologiile mild hybrid și full hybrid. Diesel-ul 1.5 dCi nu se mai potrivește. 

Citește și: FOTO Top Secret: Dacia pregătește un break de familie hybrid și 4x4. Stepway de peste 30.000 €?

Motorizări Dacia Duster III

- Duster HYBRID 140: Adoptată deja de Dacia la începutul anului 2023 pe modelul Jogger, motorizarea HYBRID 140 este de acum disponibilă pe noul Duster. Ea este bazată pe tehnologii dovedite și recunoscute în cadrul Renault Group, și este alcătuită dintr-un motor cu 4 cilindri de 1,6l pe benzină, de 94 CP, din două motoare electrice (un motor de 49 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune) și dintr-o cutie de viteze automată electrificată. 

Aceasta dispune de 4 trepte dedicate motorului termic și alte 2 alocate motorului electric. Această tehnologie combinată este posibilă ca urmare a absenței ambreiajului. 

Frânarea regenerativă, combinată cu capacitatea ridicată de recuperare a energiei de care dispune bateria de 1,2 kWh (230V) și cu randamentul cutiei automate, permit ca până la 80 % din timpul de rulare în oraș să se realizeze în mod electric, asigurând totodată o economie de carburant de până la 20 % în ciclu mixt și până la 40 % în ciclu urban. Demarajul se realizează sistematic în mod 100 % electric.

- Duster TCe 130: Această motorizare este disponibilă în premieră în gama Dacia, oferind clienților un prim nivel de electrificare. Ea combină un motor pe benzină de nouă generație, cu 3 cilindri, de 1,2 litri, turbo, bazat pe ciclul Miller (randament optimizat și pierderi mai reduse prin pompare) cu un sistem mild hybrid de 48V. Acesta din urmă susține motorul termic în fazele de demaraj și accelerație, permițând diminuarea consumului mediu și a emisiilor de CO2 cu circa 10 %*. 

Caracteristicile sale dinamice (reprize, accelerații) sunt superioare celor ale actualului motor TCe 130, fiind mai reactiv și oferind mai multă suplețe în utilizare. Frânarea regenerativă permite încărcarea bateriei de 0,9 kWh fără ca acest lucru să diminueze efectul resimțit de șofer.

Motorizarea TCe 130 este disponibilă cu cutia de viteze manuală cu 6 trepte pentru versiunile 4X2 și 4X4.

Citește și: VIDEO Toate detaliile despre Bigster, Dacia care costă 30.000 €: hibrid de 1.8 litri și 4x4 electric

- Duster ECO-G 100: Dacia, lider necontestat al pieței GPL în Europa, este singurul constructor care propune, sub emblema ECO-G, motorizări cu carburație mixtă benzină și GPL pe ansamblul gamei sale de modele. Noul Duster beneficiază de această tehnologie dovedită, instalată din fabrică. 

În mod GPL, noul Duster ECO-G 100 emite în medie cu 10% mai puțin CO2 decât o motorizare pe benzină echivalentă. Autonomia vehiculului ajunge la 1300 km ** datorită celor două rezervoare cu un volum cumulat de aproape 100 litri: 50 litri de benzină și 50 litri de GPL (instalat sub planșeul portbagajului). Trecerea de la un carburant la altul se face instantaneu cu ajutorul unui comutator perfect integrat în tabloul de bord.

Gardă la sol de 21,7 centimetri, integrală cu 5 moduri de condus și HDC - sistem de control al vitezei la coborârea pantelor

A 3-a generație Dacia Duster nu și-a pierdut deloc capabilitățile în off-road. Din contră, chiar. 

Pentru a veni în întâmpinarea pasionaților de activități în aer liber, noul Duster oferă calități off-road unice pe piața modelelor 4x4 « non expert » (vehicule 4x4 care nu sunt echipate cu transmisii cu rapoarte scurte), potrivit constructorului. 

Garda la sol a noului Duster 4x4 este de 21,7 centimetri, cea mai ridicată de pe piață în segment. Iar unghiurile de atac și de degajare sunt mai adaptate pentru trecerea obstacolelor, de până la 31° în față și 36° în spate.

Citește și: FOTO Modelul Dacia 1300 pe care niciun român nu l-a folosit. Transporta sicrie între RDG și RFG

Sistemul de tracțiune integrală „4x4 Terrain Control” oferă 5 moduri de conducere:

- AUTO : transmisia repartizează automat puterea între puntea față și cea spate în funcție de aderență și de viteză.

- SNOW : optimizează traiectoriile pe roțile care alunecă datorită unor reglaje specifice ale sistemelor ESC și anti-patinaj.

- MUD/SAND : pentru rularea pe suprafețe noroioase sau nisipoase.

- OFF-ROAD : oferă cele mai bune capacități de trecere în off-road sau pe drumuri dificile. Este apropiat ca performanță de modul 4x4 Lock al actualei generații a modelului Duster, dar merge mai departe, distribuind automat și într-o manieră optimă cuplul între puntea față și cea spate în funcție de condițiile de aderență și de viteza vehiculului.

- ECO : permite optimizarea consumului de carburant acționând asupra sistemului de aer condiționat și a performanțelor vehiculului. Optimizează distribuția cuplului între puntea față și cea spate pentru a limita consumul de carburant, adaptându-se la condițiile de aderență ale drumului.

Iar, în premieră, Dacia Duster III vine cu sistem de control al vitezei la coborâre (HDC). Acest sistem este deosebit de util în off-road sau la coborârea unor pante abrupte. El acționează asupra sistemului de frânare pentru a menține sub control viteza vehiculului (în funcție de solicitarea șoferului) între 0 și 30 km/h.

Sistemul acționează asupra tuturor treptelor cutiei de viteze, inclusiv cea de marșarier. Șoferul nu trebuie să se preocupe de acționarea pedalelor de accelerație și de frână, ci doar de manevrarea volanului.

Citește și: VIDEO În 1980, Dacia putea da lovitura cu Dacia Mini semi-decapotabilă. „Mânca” 3 litri la 100 km

Design puternic, inconfundabil și robust, interior din plastic reciclat, fără piele naturală

Dacia a revoluționat design-ul celei de-a 3-a generații Duster. Modelul păstrează calitățile estetice care au contribuit la succesul generațiilor precedente, în special aspectul robust, dar le aduce la un nivel superior, plin de personalitate.

Echipa de designeri a început lucrul pornind de la volume simple: habitaclul, capota motorului, forma aripilor, etc. Apoi, a asamblat toate aceste elemente, având ca rezultat un stil modern, cu planuri drepte și forme bine demarcate.

Simplitatea formelor și a volumelor se reflectă în fiecare detaliu al designului, de la partea frontală verticală, la pasajele proeminente ale roților, la hayonul amplu și la suprafețele vitrate laterale demarcate de linii clare, de la portiera față până la geamul de custodă. 

Noul Duster dispune de un ansamblu de elemente de protecție care înconjoară într-un mod armonios și inspirat întreaga parte inferioară a caroseriei, de la bara frontală, continuând cu pasajele roților, cu protecțiile laterale și terminând cu bara din spate. Impresia generală creată este cea a unui vehicul robust, pregătit pentru incursiunile outdoor.

În premieră la Dacia, culoarea elementelor de protecție față și spate este impregnată în masa materialului. Renunțarea la aplicarea vopselei la suprafață este un avantaj din punct de vedere al protecției mediului, dar și un atu pentru clienți: scuturile nu își pierd niciodată culoarea de origine, chiar dacă sunt zgâriate.

Protecțiile laterale și cele ale pasajelor roților, piesele de aspect, triunghiurile barei față, elementele de protecție (ADD-ON) față & spate și scutul barei din spate sunt realizate dintr-un material nou, robust, conceput de inginerii Dacia și de compania chimică LyondellBasell : Starkle. Dezvăluit pe concept-car-ul Manifesto, acesta conține până la 20% material provenit din reciclare.

La fel ca la exterior, designul interior nu uită niciun moment ceea ce este esențial, altfel spus, util. O atenție specială a fost acordată ergonomiei.

Noul Duster dispune de un ecran central de 10,1” situat în câmpul vizual și orientat cu 10° spre șofer. Maneta de acționare a cutiei de viteze automate este de asemenea foarte ușor de manevrat, la fel ca volanul, a cărui calotă este ușor aplatizată atât în partea superioară, cât și în cea inferioară.

Ca expresie a abordării sale respectuoase față de mediu, Dacia a decis să renunțe la elementele din crom și la pielea de origine animală pe toate modelele sale.

Datorită adoptării platformei CMF-B, spațiul interior este mai încăpător, în special lățimea disponibilă pentru ocupanții locurilor din față precum și spațiul la nivelul genunchilor pentru pasagerii din spate.

Noul Duster propune un prag de încărcare coborât și o deschidere a portbagajului mai largă și mai înaltă. Spațiul de încărcare este mai generos, atât în înălțime cât și în lățime, oferind un volum total de 472 litri, cu 6 % mai mare decât în cazul generației actuale (pe versiunea Duster 4x2).

Tablou de bord digital, color, în premieră

Noul Duster inaugurează un tablou de bord digital de 7”, color, care poate fi personalizat, și care permite afișarea informațiilor pe care șoferul le consideră cele mai utile. Acest tablou de bord digital este disponibil în serie începând cu nivelul de echipare Expression.

Un nou sistem multimedia cu un ecran central de 10,1” este disponibil în serie începând cu nivelul de echipare Expression. Acest ecran este disponibil cu două oferte multimedia: Media Display și Media Nav Live.

Sistemul Media Display este disponibil în serie pe noul Duster Expression și Extreme, oferă un dispozitiv audio cu 4 difuzoare precum și conectivitate wireless Apple CarPlayTM și Android Auto TM.

Sistemul Media Nav Live, în serie pe nivelul de echipare Journey și opțional pe Extreme, oferă în plus navigație conectată integrând informații în timp real despre condițiile de circulație și un sistem audio Arkamys 3D Sound System cu 6 difuzoare.

Funcția Cruise Control este disponibilă de acum în serie începând cu nivelul de echipare Expression. Trecerea automată de la faza de întâlnire la faza lungă este disponibilă în serie pe noile Duster Extreme și Journey. Funcția de aprindere automată a fazei de întâlnire este disponibilă pe toate nivelele de echipare.  

Noile sisteme de asistență la conducere se adaugă echipamentelor disponibile pe noul Duster pentru a răspunde celor mai recente norme de siguranță: frânarea automată de urgență (urban/peri-urban cu detectarea vehiculelor, pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor), recunoașterea panourilor de semnalizare cu alertă de depășire a vitezei legale, asistență la parcarea cu spatele, semnal pentru oprirea de urgență, alertă la schimbarea benzii de circulație, asistență la menținerea benzii  de circulație, sistem de supraveghere a atenției șoferului și apel de urgență (eCall). Și, pentru a ușura viața clienților săi, Dacia introduce butonul "My Safety" care permite un acces rapid la configurația preferată de sisteme de asistență la conducere.

Disponibil pe versiunea Essential, Media Control este un sistem multimedia complet, cu comenzi pe volan și afișaj pe ecranul de 3,5” al tabloului de bord cu cadrane analogice. Sistemul dispune de 4 difuzoare, conexiune Bluetooth, un port USB și un suport pentru smartphone integrat în planșa de bord. Atunci când este conectat la aplicația gratuită Dacia Media Control, șoferul poate accesa funcțiile radio/media de pe ecranul smartphone-ului său.

O conectivitate integrată conform noii reglementări europene GSR2, și, pentru vehiculele echipate cu Media Display & Media Nav Live, mai multe servicii conectate: FOTA (Firmware Over The Air) care permite actualizarea software-ului de la distanță fără deplasare în rețeaua Dacia și întreținere conectată, serviciu care poate fi consultat pe aplicația smartphone MyDacia.

Funcția Cruise Control este disponibilă de acum în serie începând cu nivelul de echipare Expression. Trecerea automată de la faza de întâlnire la faza lungă este disponibilă în serie pe noile Duster Extreme și Journey. Funcția de aprindere automată a fazei de întâlnire este disponibilă pe toate nivelele de echipare.  

Noile sisteme de asistență la conducere se adaugă echipamentelor disponibile pe noul Duster pentru a răspunde celor mai recente norme de siguranță: frânarea automată de urgență (urban/peri-urban cu detectarea vehiculelor, pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor), recunoașterea panourilor de semnalizare cu alertă de depășire a vitezei legale, asistență la parcarea cu spatele, semnal pentru oprirea de urgență, alertă la schimbarea benzii de circulație, asistență la menținerea benzii  de circulație, sistem de supraveghere a atenției șoferului și apel de urgență (eCall). Și, pentru a ușura viața clienților săi, Dacia introduce butonul "My Safety" care permite un acces rapid la configurația preferată de sisteme de asistență la conducere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te