Macan, primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică. Cel mai ieftin, 86.600 €

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 26.01.2024 - 11:58
Macan, primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică. Cel mai ieftin, 86.000 € - Foto: Porsche
Macan, primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică. Cel mai ieftin, 86.000 € - Foto: Porsche
Macan, primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică. Cel mai ieftin, 86.000 € - Foto: Porsche
Macan, primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică. Cel mai ieftin, 86.000 € - Foto: Porsche

Macan este primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică. Noua generație a SUV-ului compact premium de performanță se alimentează doar la priză, are două versiuni, de 408 cai putere și 639 cai putere, și promite o autonomie de până la 613 kilometri.

SHARE

După 10 ani de carieră pe benzină și diesel în care a urcat în top-ul vânzărilor reputatului constructor de mașini sport din Stuttgart (peste 800.000 de exemplare Macan livrate în întreaga lume), Porsche Macan face pasul 100% electric și devine primul SUV Porsche doar cu prelungitor. Dacă în Europa, din septembrie 2024, nu va mai fi comercializat decât Macan-ul electric, pe alte piețe, vechiul model va merge în paralel, cel puțin o perioadă.

Macan, primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică și primul SUV Porsche doar pe baterie

A doua generație a SUV-ului compact premium de performanță Porsche Macan, prezentată în premieră mondială, pe 25 ianuarie 2024, în cadrul unui eveniment organziat în Singapore, este disponibilă doar în variante 100% electrice, fiind dezvoltată pe platforma PPE (Premium Platform Electric), cu o arhitectură pe 800V, dezvoltată de Porsche în colaborare cu Audi. 

Citește și: Șeful Tesla se teme de mașinile electrice chinezești. „Vor demola rivalii fără bariere comerciale”

Macan-ul electric are, pentru început, două versiuni, ambele cu două motoare, tracțiune integrală și baterie cu o capacitate netă de 95 kWh. Macan 4 dispune de 408 cai putere și un cuplu de 650 Nm, accelerează 0-100 km/h în 5,2 secunde, promite o autonomie de până la 613 km (WLTP) și are un preț de bază de 86.600 euro, TVA inclusă. Iar Macan Turbo dispune de 639 cai putere și un cuplu de 1.130 Nm, accelerează 0-100 km/h în 3,3 secunde, promite o autonomie de până la 591 km (WLTP) și are un preț de bază de 118.400 euro, TVA inclusă. 

Cele două modele Porsche Macan electric ating viteze maxime de 220 km/h și, respectiv, 260 km/h.

 „Ducem această mașină la un nivel complet nou cu E-Performance, o nouă experiență a șoferului și un design impresionant", a declarat Oliver Blume, președintele consiliului executiv al Porsche AG.

„Obiectivul nostru pentru noul Macan, complet electric, este de a oferi cel mai sportiv model din segmentul său”, a explicat Jörg Kerner, vicepreședinte al liniei de produse Macan. 

Citește și: VIDEO Prima mașină electrică Xiaomi atacă direct Porsche Taycan. E desenată de Bangle, ex-BMW

Sistem electric pe 800V ce permite încărcarea cu până la 270 kWh. „Plinul” 10%-80%, în 21 de minute

Motoarele electrice ale Macan-ului sunt alimentate de o baterie litiu-ion amplasată în partea inferioară a caroseriei, cu o capacitate brută de 100 kWh, din care până la 95 kWh pot fi utilizați în mod activ.

Bateria HV este o componentă centrală a noii platforme Premium Platform Electric (PPE) cu arhitectură de 800 de volți, utilizată de Porsche pentru prima dată pe noul Macan.

Puterea de încărcare în curent continuu este de până la 270 kW. Bateria poate fi încărcată de la 10 la 80 % în aproximativ 21 de minute, la o stație de încărcare rapidă adecvată.

La stațiile de încărcare de 400 de volți, un comutator de înaltă tensiune din baterie permite încărcarea în grup prin împărțirea efectivă a bateriei de 800 de volți în două baterii, fiecare cu o tensiune nominală de 400 de volți. Acest lucru permite o încărcare eficientă, fără un amplificator HV suplimentar, la o putere de până la 135 kW. Încărcarea în curent alternativ, la o putere de până la 11 kW, este posibilă la stațiile pentru uz casnic.

Citește și: VIDEO Porsche a sărbătorit 75 de ani promițând cea mai rapidă mașină de stradă. E 100% electrică!

Până la 240 kW de energie pot fi recuperați prin intermediul motoarelor electrice în timpul mersului. Cutia de alimentare integrată (IPB) contribuie, de asemenea, la eficiența noilor modele Macan, economisind în același timp greutate și spațiu.

IPB-ul inovator și compact combină trei componente - încărcătorul de curent alternativ de la bord, încălzitorul de înaltă tensiune și convertorul DC/DC. Autonomia WLTP mixtă este de până la 613 km la Macan 4 și de până la 591 km la Macan Turbo.

Portiere fără ramă, proporții clasice Porsche adaptate provocărilor electrice și coeficient aerodinamic de doar 0,26

„Cu Macan, modelul complet electric, prezentăm primul Porsche devenit electric, pornind de la un produs cu o identitate consacrată", a punctat Michael Mauer, vicepreședinte Style Porsche.

„Prin elementele vizuale specifice mărcii, noul Macan se integrează clar în familia de produse Porsche. Proporțiile clasice Porsche au fost dezvoltate în continuare și adaptate în mod optim la provocările unui automobil electric. Acest lucru a accentuat și mai mult aspectul sportiv, modern și dinamic al modelului Macan. Designul o spune clar: Macan rămâne mașina sport din segmentul său, chiar și în formă electrică,” a mai explicat Michael Mauer.

Înclinarea redusă a capotei și aripile puternic pronunțate conferă SUV-ului entry-level din gama Porsche, care are o lungime de 4.784 mm, o lățime de 1.938 mm și o înălțime de 1.622 mm, un aspect dinamic chiar și în staționare.

Noul Macan este echipat cu jante de până la 22 de inch avand anvelope cu dimensiuni diferite față-spate. Ampatamentul, care este cu 86 mm mai lung decât cel al modelului anterior (2.893 mm), este compensat de un bot și un spate scurte. Farurile sunt împărțite în două părți. Iar unitatea de faruri superioară, plată, cu lumini de zi în patru puncte este încorporată în aripi și evidențiază lățimea mașinii. Modulul principal al farurilor, cu tehnologie opțională matrix LED, este poziționat ușor mai jos, în partea frontală.

Linia distinctivă a modelelor Porsche se integrează cu luneta plată. În combinație cu ușile fără ramă, cu lamele laterale caracteristice, rezultatul este un design elegant și sportiv. Umerii puternic pronunțați conferă părții din spate un aspect musculos. Logo-ul Porsche se află acum în centrul benzii de lumină sculpturală, 3D.

Datorită sistemului Porsche Active Aerodynamics (PAA), cu elemente active și pasive și un coeficient de rezistență la înaintare de 0,25, noul Macan este unul dintre cele mai aerodinamice SUV-uri de pe piață - cu efecte pozitive asupra autonomiei și consumului de energie.

Sistemul PAA include spoilerul spate adaptiv, clapete de răcire active pe prizele de aer frontale și capace flexibile pe partea inferioară a caroseriei, care e complet etanșă. Gurile de ventilație de sub modulul farurilor și partea frontală coborâtă optimizează fluxul de aer. În partea din spate, marginile laterale și difuzorul cu lamele asigură eficiența aerodinamică.

Planșă de bord cu până la 3 ecrane, head-up display cu tehnologie de realitate augmentată și portbagaj de până la 540 de litri

Noul Macan este un SUV orientat spre performanță, cu un caracter practic pentru utilizarea zilnică, dotări de înaltă calitate și o configurație spațioasă. Electrificarea a dus la creșterea spațiului pentru bagaje a modelului Macan. În funcție de model și de echipamentele montate, capacitatea din spatele banchetei pentru pasageri este de până la 540 de litri (modul cargo). În plus, există "frunk", un al doilea compartiment pentru bagaje cu o capacitate de 84 de litri - cu 127 de litri mai mult decât la modelul anterior, situat sub capotă. Dacă spătarul banchetei din spate este rabatat complet, capacitatea portbagajului din spate crește până la 1.348 de litri.

Capacitatea maximă de remorcare de 2.000 kg completează calitățile extrem de practice ale noului Macan.

Interiorul noului Macan este inconfundabil Porsche. Lățimea habitaclului este evidențiată de un panou negru integrat. Iar designul ascendent al consolei centrale sporește impresia unei poziții joase și axate pe performanță în mașină. 

Noul Macan este echipat cu conceptul de afișare și operare de ultimă generație, cu până la trei ecrane, inclusiv instrumentarul de bord de 12,6 inch, cu design curbat, de sine-stătător, și ecranul central de 10,9 inch.

Pentru prima dată, pasagerul poate, de asemenea, să vizualizeze informații, să ajusteze setările sistemului de infotainment sau să transmită conținut video, în timp ce mașina este condusă, prin intermediul propriului ecran opțional, de 10,9 inchi.

Pentru prima dată, Porsche Driver Experience include, de asemenea, un head-up display cu tehnologie de realitate augmentată. Elementele virtuale, cum ar fi săgețile de navigație, sunt integrate vizual fără probleme în lumea reală. Imaginea apare șoferului la o distanță de 10 metri și corespunde dimensiunii unui ecran de 87 de inch.

În plus față de interfețele digitale moderne ale utilizatorului, există și câteva elemente de control analogice - de exemplu, pe gurile de ventilație și comenzile de climatizare. 

Direcție pe puntea din spate și amortizoare cu două supape

Porsche a dezvoltat Macan-ul electric cu un accent deosebit pe dinamica de conducere și pe o senzație caracteristică a direcției.

„Datorită poziției sportive a scaunului și centrului de greutate coborât, precum și dinamicii impresionante a condusului și preciziei direcției, noul Macan oferă senzația unei adevărate mașini sport”, explică vicepreședintele liniei de produse, Jörg Kerner.

Atât Macan 4, cât și Macan Turbo au tracțiune integrală. Cele două motoare electrice sunt controlate prin intermediul calculatorului central, aproape în timp real. Sistemul Porsche Traction Management (ePTM), controlat electronic, funcționează de aproximativ cinci ori mai rapid decât un sistem convențional de tracțiune integrală și poate răspunde la derapaje în 10 milisecunde.

În plus, distribuția tracțiunii integrale este guvernată de programul de conducere selectat. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), un diferențial de blocare controlat electronic pe puntea spate, contribuie, de asemenea, la tracțiunea, stabilitatea la volan și dinamica laterală a modelului Macan Turbo.

Modelele Macan cu suspensie pneumatică – în standard și pe Turbo - sunt echipate cu sistemul de control electronic al amortizării Porsche Active Suspension Management (PASM). Acesta poate fi combinat, de asemenea, cu suspensia cu arcuri din oțel, ca opțiune. PASM dispune acum și de amortizoare cu tehnologie cu două supape. Datorită hărții mai extinse a amortizoarelor, acest lucru are ca rezultat un spectru mai larg între confort și performanță. Acest lucru face ca diferențele dintre programele de condus să fie și mai sesizabile.

Pentru prima dată, Macan dispune opțional de direcție pe puntea spate, cu un unghi maxim de virare de cinci grade. Acest lucru permite un diametru de întoarcere compact de 11,1 metri în traficul urban și la manevrele efectuate, permițând în același timp o stabilitate excepțională a condusului la viteze mai mari, asistată cu abilitate de direcția consecventă și precisă pe puntea față, pentru care Porsche este cunoscut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te