VIDEO Freude, primul eveniment virtual din România dedicat pasiunii pentru automobile

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 22.05.2020 - 13:19

Trei țări, România, Cehia și Statele Unite, 13 invitați excepționali, Allesandro Zanardi, pilotul și atletul-fenomen, și poveștile mașinilor care le-au definit viețile, patru ore de transmisie online live.

SHARE

Pasiunea pentru automobile, forța care definește de mai bine de un secol legătura specială dintre oameni și mașini, nu se rezumă la o anumită marcă. Iar BMW, deși ar putea fi egoist, având în vedere istoria sa remarcabilă în industria auto și în lumea sporturilor cu motor, este unul dintre puținii producători care demonstrează că înțeleg acest lucru.

Prin urmare, Freude, primul eveniment virtual din România dedicat pasiunii pentru automobile, nu a fost doar despre BMW, chiar dacă a fost organizat de BMW România. În cele circa patru ore de transmisie live pe internet, se vorbește, bineînțeles, despre poveștile mai multor bavareze, precum aniversarea de 65 de ani a modelului Isetta, ”biluța de giugiuleală”, unul dintre cele mai faimoase ”bubble cars” din istorie, BMW-ul 507 care i-a aparținut lui Elvis Presley, ”regele rock’n’roll”-ului, sau BMW Seria 7 Goldfisch, singurul BMW cu motor cu 16 cilindri în ”V” (capacitate de 6.7 litri și 408 cai putere), dar reflectoarele sunt ațintite, de exemplu, și pe limuzinele Tatra, mai ales pe modelul Tatra T77A (1935-1938) cu un design extraordinar, linii art deco și influențe din industria aeronautică, motor V8 răcit cu aer dispus în spate și cutie de viteze cu patru trepte (da, Tatra nu a făcut doar camioanele 8x8 folosite pe vremuri ca mașini de depanare de ITB, alias RATB sau STB), pe Auburn Boattail Speedester, maşina sport americană definitorie pentru era ”Marelui Gatsby”, pe Chevrolet-ul Corvette C1, pe Pantera de Tomaso, un monstru de asfalt cu o istorie specială în cursele Cannon Ball din anii 1980 și multe recorduri de viteză, pe Caddilac Eldorado, expresia apogeului războiului "fin tails", și, un în ultimul rând, pe Dacia Sport, un model rar care se construia manual (Dacia Sport este una dintre puținele mașini cu parbriz montat și în spate, pe post de lunetă).

Allesandro Zanardi a vorbit live la Freude, în premieră la un eveniment auto din România, fie el și online, despre pasiunea sa pentru mașini și puterea voinței. La 35 de ani, acesta și-a pierdut picioarele într-un accident pe circuit. Alții, poate, și-ar fi văzut viața terminată, ar fi căzut în depresie și s-ar fi resemnat într-un cărucior cu rotile. Nu și Allesandro Zanardi, însă.

Cu un psihic de fier și o voință de oțel, dublu campion de IndyCar, în 1997 și 1998, a revenit pe circuit în 2003. Între 2005 și 2009, italianul a participat la peste o sută de curse și a obținut patru victorii în Campionatul Mondial de Turisme (WTCC). În 2015, a scris istorie în Cursa de 24 de ore de la Spa-Francorchamps, alături de Timo Glock și Brunp Spengler, cu un BMW Z4 GT3. Iar în 2016, de pildă, și-a adjudecat o victorie în etapa finală a Campionatului GT din Italia.

Suficient? Nu. Hrănit de forța curselor, din 2012, Zanardi a devenit un atlet complet. La Jocurile Paralimpice de la Londra 2012, Zanardi a obținut două medalii de aur și o medalie de argint. La Campionatul Mondial de Paraciclism 2013 a luat trei medalii de aur. Iar între 2014 și 2018, a mai strâns nouă medalii de aur, fiind campion mondial şi paralimpic la handbike. 

Suficient? Nu. La 53 de ani, Zanardi continuă să concureze. Printre ultimele sale experiențe se numără participarea, în toamna anului trecut, la cursa comună a seriilor DTM și Super GT de la Fuji, Japonia, la volanul unui BMW M4 DTM.

Foto: Tatra T77A

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te