VIDEO Dacia Spring în pericol? Renault a resuscitat electric legendarul Renault 5. Preț de 25.000 €

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 26.02.2024 - 14:28
Dacia Spring în pericol? Renault a resuscitat electric legendarul Renault 5. Preț de 25.000 € - Foto: Renault
Dacia Spring în pericol? Renault a resuscitat electric legendarul Renault 5. Preț de 25.000 € - Foto: Renault
Dacia Spring în pericol? Renault a resuscitat electric legendarul Renault 5. Preț de 25.000 € - Foto: Renault
Dacia Spring în pericol? Renault a resuscitat electric legendarul Renault 5. Preț de 25.000 € - Foto: Renault

Dacia Spring în pericol? Renault a resuscitat electric legendarul Renault 5 și a prezentat, în premieră mondială, versiunea de stradă în cadrul Salonului Auto de la Geneva 2024, care și-a deschis porțile pe 26 februarie. Mașina electrică va avea un preț de bază de circa 25.000 €.

SHARE

Renault 5, model ce a făcut furori în Europa în anii 1970-1980, a fost readus la viață de constructorul francez sub forma unei mașini electrice cu un design retro-futurist spectaculos, atât la exerior, cât și la interior, pentru a-i lua locul în gamă lui Renault Zoe și a continua ofensiva curentată a mărcii. 

Dacia Spring în pericol? Renault a resuscitat electric legendarul Renault 5. Preț de 25.000 €

Versiunea de serie a modelului electric Renault 5, lansată la Salanul de la Geneva 2024, este aproape identică cu prototipul prezentat în 2021, dispune de trei versiuni de motor electric, de 95 CP, 120 CP și 150 CP, și de două versiuni de baterie, de 40 kWh și 52 kWh. 

Oficial, nu a fost anunțat încă cât va costa Renault 5 E-Tech. Dar, oficialii mărcii au declarat la Geneva că prețul de pornire va fi de circa 25.000 €.

Prin urmare, având în vedere că Dacia Spring de 45 de cai putere pleacă în momentul de față de la 20.800 €, Renault 5 E-Tech ar putea s-o pună în pericol, fiind mai performant, mai mare și mai sigur. Rămâne, însă, de văzut ce prețuri va anunța Dacia-Renault pentru Dacia Spring facelift, model dezvăluit cu doar câteva zile în urmă. 

Citește și: VIDEO Dacia Spring, schimbată major. Mașina electrică are „V2L”. Poate face cafele sau grătar

Legenda Renault 5 continuă electric

Hatchback-ul supermini Renault 5 a apărut în 1972 și a devenit în scurt timp bestseller-ul constructorului francez în Europa. Între 1972 și 1986, au fost produse peste 5,5 milioane de exemplare. Iar în 1981, câștigând Raliul Monte Carlo, cu Jean Ragnotti la volan, a scris și prima pagină în cartea sa de istorie în motorsport.

Cea de-a doua generație R5 a fost produsă până în 1996, când locul i-a fost luat definitiv de Clio. Iar acum R5 revine 100% electric, preluând ștafeta de la Zoe. 

“Unele produse sunt pur și simplu magice. Nu e nevoie de discuții interminabile; toată lumea este de acord cu ce trebuie făcut. Și pur și simplu se face. Nu există inerție.

Citește și: VIDEO Mașina Anului 2024 în Europa este din nou electrică: Renault Scénic E-Tech. BMW Seria 5, pe 2

Când o companie reînvie un model care a lăsat atât de multe amintiri extraordinare, imprimă și o cantitate imensă de afecțiune în proces. Acest lucru este întotdeauna promițător, deoarece și clienții îl pot recunoaște, ei pot vedea dragostea care s-a pus în crearea mașinii”, a explicat Luca de Meo, CEO Renault Group.

 

Renault 5 a fost o mașină unică, renumită pentru designul său avangardist, versatilitate și consumul redus de combustibil. A înfruntat provocările vremurilor sale alături de milioane de familii:  criza petrolieră, stilul de viață în schimbare sau apariția necesității unei a doua mașini.

Rămânănd fidel acestei moșteniri, Renault 5 E-Tech electric este un răspuns îndrăzneț la provocările societății și celor de mediu din zilele noastre – sobrietate energetică, sustenabilitate și o amprentă redusă de carbon.

Cu un design care câștigă inimi, caracteristici electrice și digitale create pentru a fi atât funcționale, cât și distractive, și cu un sistem circular de producție care este localizat în Franța și responsabil, Renault 5 E-Tech electric are tot ce îi trebuie pentru a deveni o nouă referință în cazul mașinilor de oraș în perioada tranziției energetice. 

Citește și: Ford a pierdut 4,7 miliarde $ cu mașinile electrice în 2023: Lucrăm la o platformă EV ieftină

Culori de inspirație pop, faruri cu aspect îndrăzneț, stopuri verticale, aripi sculptate, plafon colorat, grilă de aerisire pe capotă și multe altele: Renault 5 E-Tech electric face multe aluzii clare din punct de vedere al stilului la predecesorul său. Ideea a fost de a da un twist proaspăt caracteristilor care încă trăiesc în mintea oamenilor, dar în conformitate cu zilele noastre și cu tranziția electrică.

Grila de aerisire de pe capota modelului original a fost reinventată pentru a ține pasul cu vremurile. Astăzi, este un indicator care arată gradul de încărcare în forma iconicului număr 5. Când șoferul se apropie de vehicul, acesta se aprinde, simbolizând interacțiunea strânsă dintre om și mașina sa.

Un alt exemplu de interfață umanizată este secvența de bun venit a farurilor LED realizate în formă de pupilă umană, care "fac cu ochiul" șoferului.

Absente de la modelul Renault 5 original, dar esențiale astăzi pentru o eficiență optimă, sunt caracteristicile aerodinamice. Astăzi, acestea sunt prezente, dar invizibile: detaliile din sticlă ce acoperă stopurile, pentru optimizarea fluxului de aer.

Citește și: Tranziția forțată la mașini electrice merge prost. Prea scumpe, marile companii se întorc la termice

Emoția inspirată de designul exterior se regăsește și la interior. Șoferul are parte de o primire deosebit de călduroasă. Renault 5 E-Tech electric dispune de un ecran tactil multimedia mare de 10.1" cu o interfață luminoasă și fluidă.

 
Designul grafic și sonor al secvenței de bun venit a fost dezvoltat în colaborare cu Institutul de muzică și sunet Ircam și cu Jean-Michel Jarre. Renumitul artist, compozitor și autor este un pionier al muzicii electronice și un pasionat de tehnologie. El a dezvoltat, de asemenea, diferitele semnale sonore de la bord, precum și VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), o alarmă externă emisă de mașină la viteze mai mici de 30 km/h, pentru a avertiza pietonii.

Renault 5 E-Tech electric este primul vehicul proiectat în întregime pe baza AmpR Small, noua platformă Ampere dedicată vehiculelor electrice din segmentul B. Acest lucru îl face să fie un vehicul unic, cu avantaje competitive reale, precum podea plată, ampatament lung (2,54 m), spațiu interior optimizat și capacitate portbagaj de 326 litri, centru de greutate coborât și greutate redusă (mai puțin de 1.500 kg). Platforma AmpR Small a adus, de asemenea, economii de scară în multe domenii, fără a compromite componentele sau tehnologiile electrice care sunt utile clienților. Prin această abordare disruptivă implementată pentru prima dată, Renault a reușit să reducă timpul de dezvoltare la doar trei ani.

Renault 5 E-Tech electric introduce un nou încărcător bidirecțional AC compatibil cu tehnologiile V2L (vehicle-to-load) și V2G (vehicle-to-grid*). Acest sistem de pionierat urmează să devină utilizat la scară largă și va face vehiculul un jucător activ în ecosistemul energetic datorită serviciilor Mobilize, facilitând alimentarea înapoi în rețea cu energie electrică fără emisii de dioxid de carbon (*V2G-disponibil doar pe anumite piețe). Ca urmare, utilizatorii se vor bucura de economii semnificative la facturile de energie electrică.

Sub capotă, motorul Renault 5 E-Tech electric este mai compact decât cele de pe Megane E-Tech electric și Scenic E-Tech electric, pe care se și bazează. Rămâne fidel preferinței Renault pentru un motor sincron cu rotor bobinat. Deoarece nu are magneți permanenți, nu folosește elemente rare, reducând astfel impactul său asupra mediului. Bazându-se pe experiența predecesorilor săi în ceea ce privește durabilitatea, motorul va fi disponibil în trei variante: de 110, 90 și 70 kW.

Renault 5 E-Tech electric este o mașină versatilă atât în oraș, cât și la drum lung, datorită încărcătorului AC de 11 kW, celui DC de 80 sau de 100 kW și bateriei de 52 kWh, ce conferă o autonomie de până la 400 km WLTP.

O raritate în segmentul mașinilor electrice de oraș, vehiculul poate tracta chiar și o remorcă, având o capacitate de remorcare de 500 kg.

În ceea ce privește siguranța, Renault 5 E-Tech electric dispune de sisteme de asistență la conducere (ADAS) împrumutate din segmentul premium, inclusiv Sistemul de control adaptiv inteligent al vitezei de croazieră ce citește traseul, și Active Driver Assist, o tehnologie de pilotare automatizată de nivel 2. Acesta include, de asemenea, tehnologii inovatoare care facilitează intervenția echipelor de salvare în caz de accident (Fireman Access, Pyroswitch și QRescue).

Noul sistem de frânare dinamică reduce la jumătate timpul de reacție în cazul frânării automate. În cele din urmă, Safety Coach sprijină șoferul în reducerea riscului de accidente.

Renault Group s-a angajat să producă Renault 5 E-Tech și bateria sa în Franța, începând cu vara anului 2025.

Vehiculele și bateriile vor fi asamblate la uzina din Douai, care a fost unul dintre locurile de producție pentru modelul original al Renault 5. Motorul (partea electrică, reductorul, electronica) vor fi fabricate la Cléon, iar modulele vor fi produse de Gigafabrica Douai (parteneriatul Envision AESC), din vara anului 2025. Până în 2030, amprenta de carbon a modulelor va fi cu 35% mai mică decât a celor de pe ZOE.

Renault 5 E-Tech electric va fi construit în nordul Franței, prin folosirea unui ecosistem compact de furnizori aflat pe o rază de 300 km față de complexul ElectriCity. Acest angajament pentru o producție locală competitivă este baza pentru dezvoltarea unui hub electric de origine europeană, specializată pe lanțul valoric al vehiculelor electrice. Aceasta va contribui la asigurarea locurilor de muncă și la reducerea amprentei noastre asupra mediului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te