VIDEO Ce „super-mașini” avea Nicușor Ceaușescu în garaj în 1989? Românii le vedeau doar în filme

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 15.09.2024 - 15:21
Ce „super-mașini” avea Nicușor Ceaușescu în garaj în 1989 - Foto: colaj NW
Ce „super-mașini” avea Nicușor Ceaușescu în garaj în 1989 - Foto: colaj NW
Ce „super-mașini” avea Nicușor Ceaușescu în garaj în 1989 - Foto: captură video
Ce „super-mașini” avea Nicușor Ceaușescu în garaj în 1989 - Foto: captură video

Ce „super-mașini” avea Nicușor Ceaușescu în garaj în 1989? Românii le vedeau doar în filme. O filmare realizată în decembrie 1989, după fuga soților Ceaușescu cu elicopterul, dezvăluie ce „super-mașini” avea Nicușor Ceaușescu, fiul cel mic al celor doi, în garaj.

SHARE

Ce „super-mașini” avea Nicușor Ceaușescu în garaj în 1989? Românii le vedeau doar în filme. Până la Revoluție, românii așteptau și ani pentru o Dacie sau un Oltcit, iar pe piață nu se comercializa nicio mașină occidentală. 

Dar beizadelele cuplului dictatorial Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu, Valentin, Zoia și Nicu, precum și mulți lideri, mai mari sau mai mici, ai Partidului Comunist Român (PCR), își puteau face aproape orice moft automobilistic.

Ce „super-mașini” avea Nicușor Ceaușescu în garaj în 1989. Românii le vedeau doar în filme

Dacă Revoluția a surprins-o, de exemplu, pe Zoia Ceaușescu cu un Renault-ul Fuego GTS făcut pe comandată specială în Franţa, după ce înainte avusese un Mercedes SL decapotabil similar cu al lui Bobby Ewing din serialul Dallas, o filmare realizată în decembrie 1989 în garajul unei case din Primăverii relevă ce mașini avea Nicu Ceaușescu. 

Citește și: FOTO Renault-ul Fuego al fiicei lui Ceaușescu, vândut la licitație cu de 40 de ori prețul de pornire

În ordine, în imagini, apar o Lada 2107 modificată, cu evacuare dublă, un model produs de constructorul rus pe baza lui Fiat 124, o Mazda 323 cu „super-puteri” (avea două rânduri de plăcuțe de înmatriculare, cu și fără șoț, pentru ca Nicușor să poată circula oricând) și un Ford Sierra XR4x4, un model cu performanțe deosebite la acea vreme.

Citește și: Câte milioane aveau la CEC copiii lui Ceaușescu, la Revoluție? Cât din avere a recuperat Valentin?

Concret, în anii '80, dacă doreai ca mașina ta de performanță să aibă credibilitate, atunci trebuia să aibă tracțiune integrală. Audi a fost cel care a dat startul acestui trend, cu modelul Quattro, câștigător de raliuri, reușind să îmbine cu succes viteza unui supercar cu aderența uimitoare pe toate tipurile de vreme. Apoi, au urmat BMW și alții, inclusiv Ford.

Sierra XR4x4 a înlocuit distinctivul XR4i în 1987 și a fost conceput pentru a fi o mașină sport practică pentru toate anotimpurile.

Citește și: FOTO Mercedes „coadă de rândunică”, din coloana lui Ceaușescu, la ITP în Vaslui. Are luminile „Secu”

Sub capotă, Sierra XR4x4 avea un motor de 2.8 litri pe benzină, cu 6 cilindri în V, care dezvolta 150 de cai putere. Puterea era transmisă celor 4 roți prin intermediul unui sistem de tracțiune integrală Ferguson și a unei cutii de viteze manuale, cu 5 trepte. 

Mașina ajungea la 100 km/h în 8,4 secunde și putea atinge o viteză maximă de 208 km/h. 

Citește și: FOTO Aro 304 Cabrio, limuzina tip „Papamobil” în care lui Ceaușescu i-a fost frică să se urce

De asemenea, în filmuleț apare și Dacie 1310, cu patru faruri, care i-ar fi aparținut lui Manea Mănescu, fost prim-ministru al României între 1974 și 1979 și un apropiat al soților Ceaușescu. În 22 decembrie 1989, Mănescu i-a însoțit pe soții Ceaușescu în elicopterul cu care au zburat de pe clădirea Comitetului Central PCR.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te