Câte milioane aveau la CEC copiii lui Ceaușescu, la Revoluție? Cât din avere a recuperat Valentin?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.12.2023 - 13:22
Valentin Ceaușescu s-a luptat pentru recuperarea averii familiei - Foto: Fototeca online a comunismului românesc - cu rol ilustrativ
copii ceausescu

Câte milioane aveau la CEC copiii lui Ceaușescu, la Revoluție? În 22 decembrie 1989, grija Elenei Ceaușescu la fuga din Comitetul Central era față de „cecurile copiilor”. După ce averea familiei a fost pusă sub sechestru, Valentin a reușit să recupereze o parte din ea.

SHARE

Câte milioane aveau la CEC copiii lui Ceaușescu, la Revoluție? Pe 22 decembrie 1989, cuplul dictatorial fugea de pe terasa Comitetului Central cu elicopterul. Principala grijă a Elenei Ceaușescu era reprezentată, chiar și în acele clipe, de „cecurile copiilor”. Sumele de bani, dar și alte bunuri de valoare din averea familiei au constituit obiectul unor procese ce s-au întins pe mulți ani, după 1990. În final, cel mai mare dintre copiii celor doi, Valentin, a reușit să recupereze o bună parte din acestea.

Câte milioane aveau la CEC copiii lui Ceaușescu, la Revoluție? Cât din avere a recuperat Valentin?

În decembrie 1989, când regimul ceaușist a căzut, au fost descoperite și sumele de bani pe care familia Ceaușescu le avea în conturi. 

Astfel, conform documentelor vremii citate de realitatea.net, cei trei copii ai cuplului dictatorial dețineau la CEC peste 1 milion de lei fiecare, după cum urmează:

  • Nicu Ceauşescu: 1.223.873 de lei;
  • Valentin Ceauşescu: 1.223.873 de lei, 1.000 de lire sterline la o bancă din Londra – „Midland” – şi 1.500 de mărci la „Deutsche Bank”- sucursala din Frankfurt;
  • Zoia Ceauşescu: 1.450.020 de lei.

De altfel, este cunoscut că în momentul urcării precipitate în elicopterul care i-a luat de pe terasa clădirii Comitetului Central, pe 22 decembrie, marea grijă a Elenei Ceaușescu era legată de „cecurile copiilor”.

De asemenea, în afară de o sacoșă de bijuterii cumpărate de „tovarășa” din călătoriile sale, găsite de revoluționari la reședința soților Ceaușescu și de casa părintească de la Scornicești a părinților dictatorului, alte averi nu au fost găsite. 

Dar, după 1990, autoritățile au pus sechestru pe toate bunurile familiei, inclusiv lucrările de artă, fapt ce a dus la o îndelungată luptă în instanță. 

Cum Nicu Ceaușescu a murit în 1996, la doar 45 de ani, iar Zoia Ceaușescu a luptat cu cancerul până la moartea sa, în 2006, la 57 de ani, greul luptei a fost dus de singurul fiu supraviețuitor, Valentin, care în acest an a împlinit 75 de ani. 

Citește și: Valentin Ceauşescu are 75 ani și stă într-o vilă de 250.000 €. La Revoluție s-a ascuns la un prieten

După procese ce au durat mai mulți ani, el a reușit să obțină  în instanță, în 2013, recuperarea aproape integrală a averii sale, a fratelui şi a părinţilor săi, Elena şi Nicolae.

Nicolae și Elena Ceaușescu, alături de Nicu și Zoia, ceilalți doi copii ai cuplului - Foto: Arhiva

A obținut în instanță zeci de tablouri de mare valoare

Printre bunurile pe care acesta le-a revendicat și recuperat, împreună cu Mircea Opran, soțul Zoiei Ceaușescu, au fost și 42 de tablouri de mare valoare, semnate de pictori români renumiți, precum Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza şi Alexandru Ciucurencu. 

De asemenea, era vorba și de trei lucrări de grafică semnate de Goya şi de Corneliu Baba, dar şi icoane, măşti din lemn şi obiecte de artă precolumbiană. 

În 2001, valoarea totală a acestora era evaluată la 2 miliarde de lei, conform Mediafax

Avocatul Radu Antal aprecia, în 2009, că aproximativ 60% din averea copiilor soților Ceaușescu fusese recuperată, bunurile lui Nicolae și ale Elenei Ceaușescu rămânând sub sechestru, mai preciza aceeași sursă. 

Citește și: Recunoașteți personajele? Ea era poreclită „Prințesa Roșie”. El a fost pe front și a trăit 95 de ani

Lucrările sunt expuse la Muzeul Național De Artă al României, cu titlul de „depozit”, putând fi retrase oricând de către actualul proprietar sau comercializate, potrivit amintiridincomunism.wordpress.com.

În privința banilor aflați la CEC, la data de 5 iunie 2009, Judecătoria Sectorului 4 a decis restituirea tuturor bunurilor şi a banilor, conform adevarul.ro.

Instanţa a arătat că indisponibilizarea banilor de pe libretele CEC a fost nelegală şi „ca atare, ele trebuie restituite contestatorului rămas în viaţă la valoarea actuală, motiv pentru care va dispune actualizarea cu rata inflaţiei, începând cu luna ianuarie 1990 şi până la data plăţii efective”. 

La ora actuală, deși are o pensie ce abia depășește 2.000 de lei, Valentin Ceaușescu locuiește împreună cu cea de-a doua sa soție, Roxana Dima, într-o vilă de 250.000 de euro, de lângă Bucureşti.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te