Moda SUV-urilor a început să prindă, ușor, ușor, aripi pe la mijlocul anilor 2000, iar în ultima decadă a ajuns o adevărată nebunie. Nu există segment, de la oraș, la lux și sport, în care aproape toți constructorii auto să nu se bată în modele „cocoțate”, SUV-uri sau crossovere.
Citește și: FOTO Românii n-au gustat modelul Aro 10 Spartana, deși „buggy”-ul întoarce priviri la Paris
Când românii au proiectat ARO 16, constructorii europeni habar nu aveau ce e ăla SUV de oraș
Proiectarea ARO 16 a început la Câmpulung în 1988, iar prima și singura mașină făcută a fost gata pentru parada de 23 August din 1989. Poate fi admirată la Muzeul Automobilului Românesc din Câmpulung. E în stare aproape perfectă, funcționând până acum câțiva ani.
Dacă prototipul ar fi ajuns în producția de serie, ar fi fost primul SUV de oraș făcut în Europa. La acea vreme, niciun constructor european nu avea asemenea mașină în gamă, doar japonezii de la Daihatsu sau Subaru, de exemplu, propuneau „4x4” mici, citadine. Producția lui Volkswagen Golf II Country a început în 1990.
Citește și: FOTO Apariție epocală: A fost găsit și recondiționat primul Aro 24 fabricat la Câmpulung în 1969
ARO 16 este rezultatul combinării unei caroserii de Oltcit cu plaforma tehnică de la ARO 10.
Singurele modificări operate caroseriei au fost făcute rudimentar la aripile față și spate, pentru ca suspensiile cu cursă lungă, de off-road, să nu facă roțile să lovească în caroserie. Practic, tabla aripilor a fost decupată și au fost făcute niște bosaje. Probabil, operațiunea a fost făcută manual, în imagini putându-se observa că „golurile” aripilor nu prea se aliniază în niciun fel cu roțile.
Platforma a fost luată direct de la ARO 10. Nu s-a modificat decât suspensia spate, care, în loc de punte rigidă, a primit, atenție, o suspensie cu roți independente, o soluție tehnică care îmbunătățește semnificativ ținuta de drum, dar care e scumpă și până și în zilele noastre mulți constructori o taie de pe listă.
Citește și: VIDEO Aro M461 facelift, prezentat la Salonul de la Paris din 1971, alături de cele mai tari mașini
Altfel, motor pe benzină de 1.4 de Dacia și sistem 4x4 de la ARO 10, cu cutie de viteze manuală cu reductor acționat mecanic, cu două trepte.
Interesant, mașina dispunea de sateliți blocabili manual la fiecare roată, nu ca la ARO 10 care avea doar pe puntea față.