VIDEO Automated Valet Parking: V-ați lăsa S-Klasse-ul de +120.000 € să mergă singur în parcare?

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 19.10.2020 - 15:24

Noul Mercedes S-Klasse este prima mașină de serie care poate fi echipată cu un sistem de condus autonom de ”Nivelul 4” (din 5 posibile). Botezat Intelligent Park Pilot, sistemul permite limuzinei să se deplaseze și să parcheze singură. În anumite condiții, însă.

SHARE

Anul trecut spuneam că automobilele vor ajunge la ”Nivelul 4” de autonomie (vor putea circula singure prin anumite zone urbane) în cinci, zece ani. Parțial, însă, ne-am înșelat. Încă nu ies singure la plimbare pe străzi, dar lucrurile au evoluat și evoluează mai repede decât era anticipat.

Vă mai aduceți aminte de KITT, mașina inteligentă vedetă din seriarul Knight Rider, de la începutul anilor 1980, care, de exemplu, putea să se deplaseze singură și să ia fel de fel de decizii pentru a-l salva din situații imposibile pe Michael Knight (David Hasselhoff)?

Dacă nu, căutați serialul. Noul S-Klasse calcă pe urmele lui KITT, doar că nu răspunde la un apel vocal, încă, ci la o aplicație de smartphone. Concret, Mercedes-Benz, Bosch și Apcoa, cel mai mare operator de parcări din Europa, au inițiat un proiect-pilot în parcarea P6 a aeroportului din Stuttgart. Bosch a dezvoltat sistemul Automated Valet Parking (AVP), care poate monitoriza și mapa o parcare, cu camere video și fel de fel de senzori , Apcoa a implementat sistemul și a automatizat toate procesele intrare/ieșire, iar Mercedes a dotat noul S-Klasse cu Intelligent Park Pilot.

Prin urmare, șoferul unui S-Klasse cu Intelligent Park Pilot își poate lăsa mașina în spațiul special desemnat pentru AVP din parcarea P6 a aeroportului din Stuttgart, iar aceasta va merge și se va gara singură. Nu este nevoie decât ca șoferul să acceseze aplicația dedicată de pe smartphone și spună S-Klasse-ului să-și găsească un loc de parcare.

”Creierul” parcării va identifica imediat un loc liber și va comunica mașinii ruta și toate datele obținute de la camere și senzori pentru a-l găsi. Apoi, precum KITT, S-Klasse-ul va urca și cobărî etaje și va rula autonom pe aleile întortocheate, după care va parca, timp în care, probabil, proprietarul mașinii va ajunge la poarta de îmbarcare.

La revenirea pe aeroportul din Stuttgart, proprietarul S-Klasse-ului va apela mașina prin intermediul aplicației, iar aceasta va urma procedura inversă și se va prezenta în locul în care a fost lăsată. Sistemul Apcoa va calcula costurile aferente parcării, acestea urmând a fi achitatate direct de pe telefon.

Citește și:

VIDEO Test Euro NCAP: Cât de sigure și performante sunt sistemele de asistență la condus

INTERVIU Electrificarea, automatizarea și plăcerea de a conduce

Sunt mașinile fără șofer un model de afaceri nefuncțional?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te