VIDEO Renault s-a „predat” lui Putin pentru a putea reveni. Rușii vor să producă și Lada Duster

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 17.05.2022 - 23:11
Rușii vor să producă și Lada Duster. / Foto: Renault

În contextul sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea a Ucrainei, Renault a părăsit Rusia cedându-și activele către statul rus pentru o rublă, dar cu dreptul de a le răscumpăra cu aceeași sumă în următorii 6 ani.

SHARE

Înțelegerea se pare că presupune, însă, concesii de producție.

Renault Group a cedat toate acţiunile filialei sale din Rusia către primăria Moscovei şi 67,69% din capitalul AvtoVaz, cel mai mare producător auto din Rusia, către Institutul central rus de cercetare şi dezvoltare a automobilelor şi motoarelor – NAMI.

Francezii n-au dat prea multe detalii despre înțelegerea cu autoritățile de la Moscova.

„Consiliul de administraţie de la Renault Group a aprobat, în unanimitate, semnarea acordurilor pentru vânzarea totalităţii acţiunilor pe care Renault Group le deţine la Renault Russia către oraşul Moscova precum şi participaţia de 67,69% din acţiunile constructorului auto rus AvtoVaz către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare)”, a informat sec Renault Group. 

Citește și: VIDEO Rușii resuscitează marca auto Moskvich, după ce Renault și-a vândut activele din Rusia

„Am luat o decizie dificilă şi necesară, am luat o decizie responsabilă cu privire la cei 45.000 de angajaţi ai noştri din Rusia şi am protejat performanţele Grupului şi capacitatea noastră de a reveni în Rusia în viitor, într-un context diferit”, a declarat directorul general de la Renault, Luca de Meo.

Dar ministrului rus al Comerţului, Denis Manturov, de exemplu, a precizat că Renault va transfera participaţia deţinută la producătorul auto rus AvtoVaz AO către Institutului NAMI din Moscova, pentru o sumă simbolică, de o rublă, iar participaţia Renault în fabrica sa din Moscova va fi transferată autorităţilor locale.

De asemenea, Manturov a precizat că Renault va avea dreptul să-și răscumpere participaţia în maximum 6 ani cu aceeași sumă. 

Citește și: Rușii se pot întoarce la „Kopeika” pe carburator. Renault și-a suspendat activitatea în Rusia

Renault le-a lăsat rușilor fabricile la cheie. Pot fabrica inclusiv Lada Duster

Interesant este, însă, că Renault, constructor auto deținut în proporție de 15% de statul francez, le-a lăsat, se pare, rușilor fabricile la cheie și, prin urmare, rușii vor putea produce întreaga gamă Renault/Lada de până acum (adică, 99% gama Dacia) sub brand-ul Lada, inclusiv SUV-ul Lada Duster.

Agenția rusă TASS scrie că Renault și-a dat și acordul pentru producție. 

Denis Pak, director responsabil de industra auto și căile ferate în cadrul Ministerului rus al Industriei și a Comerțului, a anunțat, la postul TV Rossiya 24, că s-a ajuns la o înțelegere și că AvtoVaz va putea produce  sub brand-ul Lada toate modelele produse sub marca Renault în Rusia.
 
„Aș dori să spun separat despre posibilitatea producerii mașinilor Renault Duster la Avtovaz, dar sub marca Lada. S-a ajuns și la un acord în acest sens cu Renault”, a declarat Denis Pak.

Rămâne de văzut, însă, ce și cum vor putea produce rușii în fabricile Renault, având în vedere că toate modelele sunt bazate pe tehnologii Renault și încă multe componente sunt importate sau făcute de filiale locale ale unor furnizori occidentali care respectă și ei, evident, sancțiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.

Din gama Lada, doar două modele nu sunt dependente 100% de tehnologia occidentală

În momentul de față, gama Lada este alcătuită din 5 modele: Granta, Vesta, XRay, Largus și Niva. 

Lada Vesta e Dacia Logan, Lada XRay e Dacia Sandero și Lada Largus e Dacia Logan MCV (prima generație). Prin urmare, doar Lada Granta și Lada Niva nu sunt dependente 100% de tehnologia Renault. 

Apoi, gama produsă până de curând de Renault în Rusia include Arkana, Kaptur, Duster, Sandero Stepway și Logan Stepway.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te