Prima mașină zburătoare produsă în serie va costa 1.000.000 $ și va fi pusă în vânzare la începutul anului viitor. Compania Klein Vision, cu sediul în Slovacia, a anunțat că ultima versiune a prototipului AirCar este acum în curs de elaborare și testare.
Prima mașină zburătoare produsă în serie va costa 1.000.000 $. Viteza de croazieră în aer - 250 km/h
Având stilul unui coupe sport, bizarul hibrid - care are patru roți și două aripi - își dezvoltă viteza de-a lungul unei piste înainte de a se ridica în aer.
Modelul cu două locuri își poate elibera aripile retractabile în mai puțin de două minute, în timp ce se pregătește de decolare, înainte de a le depozita din nou la destinație.
Stefan Klein, fondatorul Klein Vision, a declarat că AirCar „îndeplinește visul de o viață” de a aduce zborul cu pasageri „în mâinile oamenilor obișnuiți”.
Citește și: VIDEO Cum arată prima mașină electrică zburătoare chinezească. Primele livrări, în 2026?
„Odată cu lansarea prototipului nostru de producție, suntem cu un pas mai aproape de a transforma modul în care lumea se mișcă - îmbinând drumul și cerul într-o nouă dimensiune a mobilității personale”, a spus el.
AirCar - fotografiată în timpul testelor - are două locuri și va atinge o altitudine maximă de 6.000 de metri - Foto: KleinVision (cu rol ilustrativ)
Klein Vision estimează că vehiculul va fi pus în vânzare în primele trei luni ale anului 2026 - dar nu va fi ieftin.
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Daily Mail că prețul vehiculului va începe de la 800.000 de dolari (600.000 de lire sterline), dar ar putea ajunge până la 1 milion de dolari (750.000 de lire sterline), în funcție de specificații.
De exemplu, cumpărătorii ar putea alege între un motor de 280, 320 și 340 de cai putere.
În urma unor zboruri de testare reușite, Klein Vision a declarat că ultima versiune a prototipului AirCar este acum în curs de elaborare și testare.
Mașina zburătoare va ajunge la o altitudine de 6.000 de metri
Cu toate acestea, noile imagini promoționale oferă o idee despre cum va arăta „AirCar 2” atunci când va efectua primul său zbor, care ar trebui să aibă loc în septembrie.
AirCar are nevoie de aproximativ 300 de metri de spațiu pe pistă, pentru a decola, atingând o viteză de croazieră de 250 km/h odată ajunsă în aer.
Aeronava funcționează cu benzină obișnuită și poate transporta două persoane la o altitudine maximă de 6.000 de metri, datorită unei elice amplasate între fuselaj și coadă.
Deși alimentat cu benzină, AirCar va deveni electric „de îndată ce densitatea energetică a bateriilor va fi suficient de bună”, a declarat co-fondatorul Anton Zajac pentru The Next Web.
Citește și: Prima mașină zburătoare intră în teste. Decolează și aterizează la verticală și costă 300.000$
Când va fi pus în vânzare, AirCar va fi potrivit pentru călătorii de agrement sau ca serviciu comercial de taxi în stil Uber, spun dezvoltatorii săi.
Prin simpla apăsare a unui buton, pilotul poate desfășura și elibera două aripi pentru a pregăti decolarea în decurs de două minute, care sunt pliate și depozitate în siguranță în corpul vehiculului la aterizare.
Celebrul muzician Jean-Michel Jarre a tstat mașina-zburătoare în 2024 - Foto: KleinVision
Originalul AirCar a efectuat deja cu succes peste 170 de ore de zbor și mai mult de 500 de decolări și aterizări.
Anul trecut, KleinVision a efectuat primul zbor al AirCar cu pasageri, avându-l la bord pe nimeni altul decât muzicianul francez Jean-Michel Jarre.
Citește și: VIDEO Tehnologiile Science Fiction ale viitorului. Biroul cu pedale, mașina cu decolare verticală
În timp ce se aflau în ciudatul vehicul hibrid, Jarre și un pilot au parcurs aproximativ trei kilometri în decurs de 10 minute deasupra aeroportului Piešťany din Slovacia.
Celebrul muzician Jean-Michel Jarre, un pionier al genurilor de muzică electronică și ambientală, a descris experiența ca fiind ca într-o „carte de Jules Verne” - o referire la romancierul din secolul al XIX-lea cunoscut pentru operele SF, inclusiv „În jurul lumii în 80 de zile”.
„Într-o secundă vorbești cu șoferul, iar în următoarea ești în aer - o experiență uimitoare”, a spus Jarre.
Tot anul trecut, James May, fostul prezentator al unoscutei emisiuni „Top Gear”, a vizitat Klein Vision și a văzut AirCar-ul în acțiune pe un aeroport internațional din Slovacia
„AirCar a aterizat. Foarte rar îmi pierd cuvintele, dar acum îmi pierd cuvintele!”, a spus vedeta tv.
Citește și: Visul taxiurilor zburătoare mai așteaptă în Europa. Compania susținută și de Mercedes, în faliment
În Slovacia, AirCar a primit certificatul de navigabilitate în ianuarie 2022, permițând zborurile comerciale cu pasageri și deschizând ușa pentru producția în serie a vehiculului.
IDe asemenea, în Regatul Unit, au fost alocate 20 de milioane de lire sterline (30 de milioane de euro) din fonduri guvernamentale pentru ca Autoritatea Aviației Civile (CAA) să facă din taxiurile zburătoare o realitate.