Multe mașini moderne, mai ales cele comercializate pe piața americană, dispun de un „buton de panică” montat din fabrică. Dar, sistemul poate fi comandat și opțional ori montat după achiziție, dacă proprietarul pune pe mașină o alarmă suplimentară.
Citește și: Butonul mașinii pe care nu mulți șoferi știu să-l folosească ca să reducă consumul și cu 10%
Nu mulți șoferi știu! Unele mașini moderne au „buton de panică”. Verifică dacă are și vehiculul tău
Cheia ori cardul mașinii are multe funcții ascunse care rămân necunoscute pentru mulți șoferi. Una dintre ele vă poate salva, însă, în cazul în care sunteți în pericol, de pildă, într-o parcare pustie.
Chiar dacă la majoritatea mașinilor moderne, cheia nu mai trebuie să fie introdusă fizic în contact pentru a porni motorul, acest lucru nu înseamnă că aceasta a devenit un accesoriu „decorativ”.
Cheile ori cardurile multor mașini moderne au un buton care, atunci când este apăsat, activează alarma mașinii, chiar și de la o distanță considerabilă.
Citește și: Butonul ascuns din mașină ce poate face diferența dintre viață și moarte. Puțini șoferi știu unde e
De obicei, „butonul de panică” este de culoare roșie și, în funcție de model, poate fi plasat fie între butoanele de blocare și deblocare, fie în altă parte pe mecanismul cheii.
De asemenea, unele chei/carduri au butoane cu dublu rol, prin apăsarea prelungită a butonului de blocare sau a celui de deblocare pornind alarma mașinii și luminile de semnalizare.
Citește și: Încalți mașina cu anvelope de vară? Cum depozitezi cauciucurile de iarnă ca să nu se strice
Dacă mașina nu are „buton de panică” din fabrică, dar proprietatul i-a montat sistem de alarmă aftermarket, „butonul de panică” se află pe radiocomanda alarmei. Prin apăsarea prelungită a butonului de armare/dezarmare a alarmei, aceasta va începe să sune imediat și să aprindă semnalizările, pentru a atrage astfel atenția eventualelor persoane aflate în zonă.