Kia testează apele unui SUV coupe electric cu prototipul Futuron

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 05.11.2019 - 14:46

Kia Motors a dezvăluit, în cadrul China International Import Expo 2019 de la Shanghai, conceptul Futuron, un SUV coupe, cu tracțiune integrală, ce prefațează linia de design a viitoarelor automobilele electrice dezvoltate de constructorul coreean.

SHARE

Conceptul Kia Futuron (o denumire provenită din combinarea cuvintelor ”Future” - Futur și ”Connected” – On)  este construit în jurul unui design unic, puternic, cu tematică ”360 de grade” și cu o formă pură, netedă, lipsită de ornamente. Suprafețele caroseriei emană delicatețe și rafinament, creând o serie de forme alungite, fluide, care se răsucesc, se extind și se contractă în jurul caroseriei. Rezultatul este o formă elegantă și simplă ce creează un profil aerodinamic eficient.

Proporțiile inedite ale automobilului frapează. Caroseria de tip SUV coupe are de 4.850 mm, o înălțime de 1.550 mm, un ampatament de 3.000 mm și o gardă la sol destul de generoasă, datorată sistemului de propulsie complet electric și tracțiunii integrale. Bateria de înaltă capacitate este montată sub podeaua habitaclului și alimentează patru motoare electrice, câte unul pentru fiecare roată.

Partea frontală a conceptului Futuron oferă o nouă interpretare a grilei ”tiger nose”, semnătura designului Kia de peste un deceniu. Iar  cu o formă mai lată, grila încorporează blocurile optice ale conceptului cu un design inovator, numit ”Star Cloud”, care oferă automobilului o identitate nouă, impresionantă în timpul nopții.

Aripile frontale curg spre partea din spate înainte de a se cufunda în cabină, stabilind o legătură între scaunul șoferului și drum. Apoi, plafonul panoramic al conceptului, din sticlă în formă de diamant, se află deasupra temei centrale „360 de grade”. În timp ce inundă cabina cu lumină naturală, plafonul se extinde în jos, spre capotă, pentru a oferi șoferului o vizibilitate cât mai bună. De asemenea, plafonul din sticlă este prevăzut cu o rețea de senzori LiDAR (detectarea obstacolelor si calcularea distanțelor), capabili să asigure caracteristicile sistemului de conducere autonomă de nivel 4 - permite conducerea fără ajutorul mâinilor și al ochilor în cele mai multe condiții de trafic.

Habitaclul Kia Future este spațios și primitor. Cele două scaune din față sunt construite din materiale flexibile și pot oferi o poziție de condus verticală sau înclinată, odihnitoare, similară cu flexibilitatea regăsită la fotoliile premium ale avioanelor de pasageri. Prin activarea setărilor sistemului de conducere autonomă ale conceptului Futuron, cele două scaune din față se înclină pe măsură ce volanul se retrage. Această poziție a scaunelor ajută la reducerea stării de oboseală în timpul călătoriilor lungi.

Interiorul unitar al conceptului Futuron reflectă, de asemenea, natura sa autonomă, cu suprafețe fluide ce curg neîntrerupt dinspre planșa de bord și până la fețele ușilor. Ușile dispun de același sistem de lumini ”Star Cloud” și de motivul solzilor ”Dragon Skin” regăsite în exteriorul automobilului, creând un sistem de lumini ambiental strălucitor și interactiv. Sistemul de ventilare este adăpostit în spatele solzilor ”Dragon Skin”, care se deschid și se închid pentru a permite aerului proaspăt să circule prin toată cabina.

Zona de comandă care înconjoară șoferul surprinde și ea. Interfața grafică a zonei de comandă (Graphical User Interface - GUI) se întinde din ușa șoferului și învăluie volanul într-un arc armonios, care îmbină instrumentarul cu un display aflat în centrul planșei de bord și cu ecranul integrat în suprafața ce conține volanul. Interfața este operată cu ajutorul inteligenței artificiale, afișând informații utile despre sistemul de conducere autonomă, sistemul de propulsie și sistemul de navigație, creând astfel o experiență unică pentru utilizator.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te