FOTO Jaguar E-Type, „cea mai frumoasă mașină” după însuși Enzo Ferrari, împlinește 60 de ani

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 15.03.2021 - 15:57
Jaguar E-Type 60 Collection. / Foto: Jaguar
Jaguar E-Type 60 Collection. / Foto: Jaguar
Jaguar E-Type 60 Collection. / Foto: Jaguar
Jaguar E-Type 60 Collection. / Foto: Jaguar

Enzo Ferrari a catalogat Jaguar-ul E-Type din 1962 drept „cea mai frumosă mașină făcută vreodată”. Și nimeni nu l-a contrazis. Modelul a fost lansat pe 15 martie 1962, la Salonul Auto de la Geneva, și astăzi împlinește 60 de ani.

SHARE

Pentru a marca cum se cuvine aniversarea legendarului E-Type, constructorul britanic din Coventry, care, din 2008, se află sub umbrela Tata,  după ce indienii au salvat marca din mâinile Ford, divizia Classic a Jaguar a pregătit o ediție limitată de șase perechi (coupé + roadster) de E-Type 3.8, inspirate de modelele emblematice „9600 HP” și, respectiv, „77 RW”, care au defilat pe podiului de la Geneva 1961.

Dotări exclusive și personalizare dusă la nivel de artă

Sugestiv, perechile E-Type aniversare poartă denumirea „E-Type 60 Collection”. Coupé-urile de „9600 HP” au culoarea unică Flat Out Grey și interior din piele Smooth Black. Iar roadster-ele „77 RW” vin în culoarea exlusivă Drop Everything Green, interioarele fiind finisate în piele Suede Green.

„E-Type 60 Collection” dispune, binînțeles, de o serie de elemente de design personalizate. Printre acestea se numără sigle aniversare „E-type 60” și gravuri pe consolele centrale semnate de artistul King Nerd, ce amintesc de aventurile pilotului de teste Norman Dewis și ale lui Bob Berry (responsabil de marketing și comunicare Jaguar în 1961) pe drumul dintre Coventry și Geneva, care a trebuit parcurs în aproximativ o zi, pentru lansarea lui E-Type din 1961.

Citește și:

Test în premieră BMW iX3 - Tranziție de succes

Retehnologizarea Jaguar E-Type

Fiecare dintre cele 12 modele Jaguar E-Type 60 Collection este echipat cu un motor de 3.8 litri, cu șase cilindri în linie și aprindere electronică, care dezvoltă 265 de cai putere, cuplat la o cutie de viteze manuală specială, cu cinci trepte scurte. Radiatorul motorului este din aliaj, ca cel original, dar răcirea este facilitată de un electroventilator modern. Motorul „respiră” cu ajutorul unei evacuări din oțel inoxidabil polișat

Conectivitatea este la nivelul anului 2021, grație sistemului Jaguar Classic Infotainment, cu navigație prin satelit și Bluetooth.

Citește și:

VIDEO Ediție specială Land Rover Defender, cu rezonanțe mioritice: Defender V8 Carpathian Edition

Inedit, în vara anului viitor, după ce va trece nebunia pandemiei, șase clienți și invitații acestora își vor conduce automobilele E-Type 60 Collection pe traseul Coventry - Geneva, într-un eveniment unic, pentru a „recrea” aventurile pilotului de teste Norman Dewis și ale lui Bob Berry.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te