Honda CR-V Hybrid 4x4 Executive - Adio, diesel!

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 13.09.2019 - 08:15

Versiunea electrificată a SUV-ului de familie Honda CR-V demonstrează că, în momentul de față, tehnologia hibridă este singura alternativă viabilă la diesel, din punct de vedere al prețului și performanțelor, în acest segment.

SHARE

Honda CR-V (Compact Recreational Vehicle) a fost printre pionierii SUV-urilor compacte în 1995. Iar acum, renunțând complet la diesel în favoarea unui sistem de propulsie electrificat, cea de-a cincea generație Honda CR-V se numără printre pionierii SUV-urile compacte hibride.

Mai precis, se luptă doar cu Toyota Rav4 Hybrid. Dar, bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că nu se bate și cu modelele pe motorină din clasă. Iar concurența e acerbă (Volkswagen Tiguan Allspace, Skoda Kodiaq, Ford Kuga, Mazda CX-5, Hyundai Tucson, Kia Sportage etc.).

Atuurile Honda CR-V Hybrid sunt performanțele similare cu cele ale modelelor diesel de aceeași putere, de la consumul de carburant, până la accelerația 0-100 km/h, în contextul unor emisii poluante extrem de reduse și a posibilității rulării 100% electrice.

Din păcate, însă, bateria e prea mică și nu ține decât să ieși din parking cu zero emisii.

184 de cai electrici, antrenați de 145 de cai pe benzină

Sistemul hibrid Honda Intelligent Multi-Mode Drive (i-MMD) îți dă impresia că te afli la volanul unei mașini electrice. E mai complicat decât cel de la Rav4.

Nu există cutie de viteze, iar motorul termic nu ajunge să acționeze direct roțile decât in extremis, prin intermediul unui ambreiaj, când calci accelerația până la fund.

Majoritatea timpului funcționează ca grup electrogen. Clar? Nu. Să mai încercăm o dată… Arhitectura sistemului hibrid Honda este complet diferită față de cel utilizat de Toyota Prius sau BMW 530e, de exemplu.

Dacă la Prius motorul termic antrenează tot timpul roțile prin intermediul unei cutii de viteze cu variație continuă și are rol secundar de generator de curent, iar la 530e se întâmplă cam același lucru, cu mențiunea că folosește cutia de viteze automată ZF cu opt trepte obișnuită, care are integrat și motorul electric al sistemului hibrid, la CR-V motorul electric e cel principal.

Mai clar, i-MMD este alcătuit dintr-un motor pe benzină aspirat de 2.0 litri, cu ciclu Atkinson (ca la Toyota, BMW folosește motoare Otto), care dezvoltă 145 de cai putere și un cuplu de 175 Nm, un motor electric de 184 de cai putere și cu un cuplu instant de 315 Nm, care antrenează roțile față, și încă un motoraș electric cu rol de generator – lucrează cu agregatul termic pentru a produce curent și cu roțile pentru a recupera energia pierdută la frânare.

Da, complicat, dar foarte plăcut în utilizare. Conlucrarea celor trei motoare este foarte lină, nu simți aproape nimic, apeși un simplu buton pentru a merge înainte (D) sau înapoi (R) și ai impresia că conduci o electrică. Sentimentul și sistemul sunt cumva similare cu cele resimțite și utilizate pe prima generație Chevrolet Bolt / Opel Ampera.

i-MMD oferă trei moduri de rulare. În modul full-electric (EV) funcționează doar motorul electric de 184 de cai și roțile față.

Din păcate, bateria litiu-ion este foarte mică (producătorul nu spune ce capacitate are, dar unele surse vehiculează 1 kWh). Honda zice că oferă o autonomie de circa doi kilometri cu emisii zero, dar nu am reușit să ies nici din parcarea unui mall full-electric. E adevărat, rampa de ieșire era destul de abruptă.

În modul Hybrid Drive, adică cel în care pornește standard mașina, motorul electric de 184 de cai pune în mișcare roțile față, iar motorul-generator electric conlucrează cu cel termic, pentru a furniza energia necesară sistemului și a încărca bateria.

Majoritatea plecărilor de pe loc se fac full-electric, iar când bateria este suficient de plină și se rulează constant la viteze de oraș, din când în când, pe bord se aprinde martorul EV și motorul termic ia o pauză.

În cazul în care accelerația este apăsată brusc la fund sau roțile pierd aderență, i-MMD dictează intrarea în scenă directă a motorului termic, prin intermediul unui ambreiaj, pentru a oferi maximum de putere sau tracțiune 4x4.

În modul Engine Drive sau Sport, dacă vreți, sistemul i-MMD dă tot timpul tot ce poate, adică funcționează cum spuneam mai sus că se întâmplă la apăsarea accelerației la podea.

Cei 184 de cai putere nu sunt nărăvași, dar conferă CR-V-ului suficientă agilitate. Mașina ajunge la 100 km/h în 9.2 secunde (ca idee, Ford Kuga 2.0 TDCi Powershift de 180 CP face 0-100 km/h în 10,9 sec., iar Opel Grandland X 2.0 CDTi AT8 de 177 CP, în 9,1 sec.).

Dar, atenție, Honda CR-V Hybrid are o viteză maximă constructivă de 180 km/h, iar la viteze de peste 130 km/h – 140 km/h, reprizele sunt cam „obosite“.

Când benzina ia locul motorinei

Honda CR-V Hybrid merge și consumă ca un diesel echivalent. Chiar dacă japoneza e puțin mai mare decât Opel Grandland X, în mare, mașinile pot fi comparate.

Nu deranjează. Prin urmare, dacă cu Grandland-ul X 2.0 CDTi AT8 de 177 CP, pe care Newsweek România l-a avut în anduranță pe la începutul anului, am înregistrat un consum mediu extraurban de 7,2-7,4 litri/100 km de motorină, în condiții de iarnă, CR-V-ul Hybrid de 184 CP s-a mulțumit cu 7,8-8,0 litri/100 km de benzină, vara, cu AC-ul lucrând din greu. Deci, un consum aproape identic.

Apoi, în oraș, hibridul a surprins extrem de plăcut, consumul urban oscilând în jurul valorii de 7,0 litri/100 km, față de cei 9,8-10,0 litri/100 km solicitați de SUV-ul diesel.

Sigur, cu mențiunea că Grandland-ul X 2.0 CDTi AT8 este mai fâșneț și trage mult mai bine în reprize, în depășiri, și la viteze superioare.

Confort și siguranță

În ceea ce privește confortul, siguranța și tehnologiile, Honda CR-V Hybrid este, evident, la fel cu versiunea clasică pe benzină.

Doar cele două locuri suplimentare din portbagaj lipsesc. Prin urmare, CR-V este un SUV setat pe confort și siguranță. Suspensia absoarbe aproape perfect orice denivelare și nu transmite zgomote suspecte în habitaclu. Iar ținuta de drum este fermă.

Postul de condus este cu 35 de milimetri mai înalt decât la a patra generație, scaunul conferă un sprijin bun, iar comenzile le găsești natural, respectând normele de ergonomie.

43.150 €

costă o Honda CR-V Hybrid
4x4 Executive, TVA inclusă

 

Informațiile de bord sunt afișate digital și atât de ușor de citit, încât Head-Up Display-ul nu mai are nicio utilitate (mai ales că sistemul nu proiectează informațiile pe parbriz, ci pe un mini-ecran escamontabil).

Sistemul multimedia cu ecran de 7 inch este același cu cel de pe Civic. Nu are cea mai frumoasă și mai intuitivă grafică, dar se înțelege bine cu Android Auto și Apple Car Play.

Tunelul central dintre scaunele față ascunde un spațiu imens de depozitare, iar pe bancheta spate pot călători fără constrângeri trei adulți.

În ceea ce privește tehnologiile, Honda a dotat mașina cu, probabil, cel mai complet pachet de siguranță standard de pe piață.

Botezat Honda Sensing, acest pachet include sisteme precum Collision Mitigation Braking System (frânează automat până la oprire, dacă identifică o posibilă coliziune iminentă cu un vehicul aflat în față), Forward Collision Warning (avertizează șoferul dacă detectează o posibilă coliziune iminentă), Lane Departure Warning (sistem de avertizare la depășirea benzii), Lane Keeping Assist System (sistem de menținere a benzii), Adaptive Cruise Control (pilot automat adaptiv), Traffic Sign Recognition (recunoaște semnele de circulație) și Intelligent Speed Assistance (sistem de respectare a limitelor de viteză, pe baza semnelor).

Verdict Newsweek

+ Consum surprinzător, în contextul unei dinamici bune; sistem hibrid extrem de rafinat; spațiu; confort; sisteme de asistență și siguranță; tracțiune integrală

- Preț peste medie; destul de multe materiale dure și mai puțin prietenoase la interior; interfața grafică a sistemului multimedia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te