Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,73 %
Marcel Ciolacu 19,37 %
99,18 %
Elena Lasconi 18,99 %
George Simion 13,91 %
Click aici pentru rezultate complete

Honda Civic Type R - Bestia de colecție

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 08.11.2019 - 08:30

Honda a lăsat în plan secund entertaintment-ul sintetic și a creat a 5-a generație Civic Type R, o bestie mecanică dedicată pasionaților.

SHARE

Fiind, probabil, ultimul Type R „raw“, fără urmă de electrificare, mașina merită alergată și păstrată cu sfințenie.

Nici „M“-urile BMW, nici „AMG“-urile Mercedes, nici „RS“-urile Ford sau Renault, nici GTI-ul Volkswagen, nici multe alte sportive cu pretenții nu pornesc standard în modul „Sport“.

Civic-ul Type R o face, însă, șoptindu-vă la ureche, la apăsarea butonului Start/Stop, că este pregătit în fiecare clipă pentru o nouă încercare de a doborî un record pe circuit.

Și, vă și arată prin intermediul măciuliei metalice a schimbătorului de viteze, care fie frige, fie e rece ca gheața în palmă.

Nu întâmplător, în 2015, primul Type R cu motor turbo (306 cai putere și cuplu de 400 Nm) a fost cea mai rapidă mașină cu tracțiune pe celebrul Nurburgring.

Iar acum, după ce Renault-ul Megane RS Trophy-R, versiunea hardcore a Megane-ului RS, i-a dărâmat cu peste trei secunde recordul pe Nurburgring (7:43.80), Type R-ul cu 320 de cai putere pe puntea față face turul circuitelor de pe glob pentru a stabili timpi de referință.

Vizita pe circuitul Academiei Titi Aur - ATA nu a avut drept scop stabilirea unui record, deși, cu siguranță, dacă am fi cronometrat, am fi scos timpi buni, ci testarea la limită a „bestiei“ în deplină siguranță și fără a da palpitații altor participanți la trafic. E suficient că lumea se uită ca după OZN când vede eleronul spate imens, din fibră de carbon.

Fiecare drum, o cursă

Scaune sport, tip scoică, dure, dar, în același timp, confortabile pentru cine apreciază genul și cu un suport lateral excelent. Volan gros, care oferă aderență optimă mâinilor indiferent de rapiditatea și brutalitatea manevrelor.

Pedalier metalic, perforat. Schimbător cu măciulie metalică, pentru cutia de viteze manuală, cu șase trepte. Pornire automată, în modul „Sport“.

Design exterior controversat, dar extrem de agresiv, cu aripi umflate, spoilere, deflectoare, fuste, difuzor și eleron tăiate, parcă, cu sabia de un samurai nervos.

39.522 €

este prețul de bază
pentru Honda Civic
Type R, TVA inclusă

Frâne Brembo cu discuri perforate și jante de 20 inch spițate, cu design special, și anvelope cu talon aproape cât grosimea unui deget (245/30 R20).

Toate aceste elemente și ingrediente au un singur scop: să motiveze și să crească adrenalina și celui mai cuminte șofer.

Sigur, hot hatch-ul Honda este docil și poate rula și la consum, dacă accelerația este mângâiată ușor și se trece în modul de rulare „Comfort“, caz în care consumul mediu urban nu sare de 13,5-14,00 litri/100 km, iar cel extraurban poate ajunge și pe la 8,00 litri/100 km.

Dar, ar fi păcat. Type R-ul e făcut să bucure șoferul pe fiecare metru de asfalt parcurs, la fiecare plecare de la semafor.

Fiara cu trei guri și autoblocant mecanic

Propulsorul de 2.0 litri, cu injecție directă de benzină, turbină Mitsubishi, care oferă o presiune de supraalimentare de până la 1,6 bari, sistem de admisie variabil VTEC și supapă de descărcare (blow off) electrică, este o adevărată bijuterie.

Urcă spectaculos în ture și trage liniar, până în limitare, ca un aspirat. Iar cutia de viteze manuală (nu există opțiune automată ca în cazul altor hot hatch-uri) este o operă de artă.

Rapoartele sunt scurte, ca la o mașină de curse, iar cursa extrem de precisă și agreabilă a schimbătorului nu are decât patru centimetri, între poziția neutră și fiecare treaptă.

Mai mult, pentru ca fiecare retrogradare să fie perfectă, mașina dispune de un sistem care face automat „Heel & Toe“ ca un pilot versat („pișcă“ accelerația pe frânare, pentru ca motorul să urce în ture și să fie pregătit pentru surplusul de rotații rezultat din trecerea într-o treaptă inferioară).

Apoi, cei 320 de cai putere și cuplul de 400 Nm ajung la roțile față prin intermediul unui diferențial autoblocant mecanic, de tip Torsen.

Acesta permite un blocaj la accelerare de până la 37% și este ajutat de sistemul Agile Handling Assist – AHA, care, la nevoie, împiedică roata de pe interiorul virajului să se rotească aiurea cu ajutorul frânelor. Efectul este fabulos!

Pe virajele abordate la limită, roțile față ale Type R-ului îți transmit în volan că se agață de orice centimetru de asfalt pentru a trage mașina pe trasă.

Iar, dacă, totuși, viteza e prea mare și botul sare ușor în subvirare, în treapta corectă, este suficient să apăsați accelerația la podea și să țineți bine volanul în direcția dorită de mers. Bestia va merge exact unde îi spune pilotul.

Bineînțeles, totul este valabil cu electronica decuplată și modul „R+“ activat. Dar, atenție, nu încercați să vă depășiți limitele decât progresiv.

Mașina poate, însă, la limită, se transformă într-o fiară extrem de agresivă. „Torque steering“-ul vă va face să vă luptați cu volanul până în treapta a III-a, de exemplu.

Singurul minus al Type R-ului este evacuarea, chiar dacă inginerii niponi au muncit din greu să o facă, așa, cu trei guri.

Cel puțin în modul „R+“ ar fi mers ceva pocnituri și grohăieli în tobe pentru a acompania motorul. Dar, nu. Cea de-a treia țeavă, cea subțire, din mijloc, funcționează ca un fel de amortizor, pentru cele două cu diametru mai mare.

Concret, la viteze mici sau la plecările de la semafor, o parte din gaze ies și pe țeava din centru, generând un sunet destul de agresiv.

Dar, odată cu urcarea în ture sau la atingerea unei viteze de croazieră mai ridicată, capacitatea „amortizorului“ este depășită și acesta se înfundă cu aer pe principiul dinamicii fluidelor, evacuarea gazelor fiind preluată exclusiv de gurile mari. Rezultă o presiune suplimentară în tobe care reduce nivelul zgomotului și crește confortul la rulare la drum întins.

Sportivitate practică

Honda Civic Type R demonstrează că sportivitatea și caracterul practic pot conviețui fără nici cea mai mică problemă.

Concret, habitaclul Type R-ului este aproape identic cu cel oferit de Civic-ul hatch normal, ceea înseamnă că este un adevărat reper în segmentul „C“ și se traduce printr-un spațiu interior regal, cu spații de depozitare generoase (cotiera poate înghiți, cred, două sticle de 1,5 litri).

Ca să fim și puțin cârcotași, s-ar fi potrivit, poate, și sistemul Magic Seat de pe Jazz sau HR-V.

În ceea ce privește portbagajul, acesta este printre puținele din segmentul hatch în care poți încărca, fără niciun efort, o bicicletă de copil cu roți de 16 inch, chiar dacă are cu 58 litri mai puțin decât la Civic-ul 5D normal (478 litri). „Tunurile“ de sub podea sunt vinovate! Adică, evacuarea centrală triplă.

Siguranță fără concesii

Dacă în anumite privințe japonezii s-au mai jocat, ba cu sabia, ba cu plasticele sau „storul“ din portbagaj, în materie de siguranță, Type R-ul, ca și Civic-ul normal, este la înălțime datorită sistemului Honda Sensing.

Astfel, printre altele, mașina dispune de sistem automat de frânare cu funcție de detectare pentru pietoni, sistem de avertizare a coliziunilor frontale, sistem de menținere a benzii de circulație cu intervenție activă, pilot automat adaptiv și sistem de recunoaștere a semnelor de circulație. Iar frânele Brembo, cu discuri perforate de 350 de milimetri pe față și discuri de 305 milimetri pe spate, sunt de încredere și par că nu „obosesc“ niciodată.

Verdict Newsweek

+ Dinamică și performanțe de excepție; direcție grea și intuitivă; frâne puternice; selectarea modului ”Sport” la fiecare pornire; consumul decent pentru 320 de cai putere; huruitul generat în habitaclu de eleronul imens la viteze superioare.

- Lipsa unor detalii/elemente sport pentru pasagerii spate; jaluzea stil roletă pentru acoperirea portbagajului; butoane de pe volan împrumutate, parcă, de la jucării; poziționarea USB-ului pentru smartphone.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te