Cum scapi de amendă chiar dacă testul la alcool iese pozitiv? Nouă modificare în Codul Rutier

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.04.2024 - 17:47
Cum scapi de amendă chiar dacă testul la alcool iese pozitiv Foto: Freepik.com- rol ilustrativ

Șoferii care sunt testați pozitiv la alcool pot scăpa de amendă. Este o modificare a Codului Rutier care permite acest lucuru. Însă nu oricine poate beneficia de o asemenea ”clemență”. Iată ce posibilități ai.

SHARE

O ordonanță de urgență lansată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne arată că șoferii pot fi iertați de sancțiune chiar dacă alcooltestul indică o valoare pozitivă. 

Însă, pe de altă parte, polițiștilor li se dă dreptul să le ceară șoferilor să fie testați anti-alcool și antidrog în mai multe situații ca până acum. 

Propiectul legislativ face parte din strategia de siguranță rutieră prin care se dorește atingerea pragului de zero decese în accidentele rutiere până în 2050. 

 În anul 2023 au fost constatate un număr de 12.067 infracțiuni privind conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, precum și un număr de 626 infracțiuni privind refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Cum scapi de amendă chiar dacă testul la alcool iese pozitiv? Nouă modificare în Codul Rutier

Pentru eliminarea unor eventuale erori în procedura de testare, se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea. 

Citește și: Ce fructe să mănâci înainte să bei alcool? Îți taie mahmureala, te urci mai repede la volan

În cazul în care persoana testată dorește și recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge, aceasta este liberă să se adreseze oricărei unități de asistență medicală, fără a mai fi necesară prezența polițistului rutier care a realizat testarea aerului expirat.

La articolul 88, din OUG 195/2002, modificată, după alineatul (5), se introduce un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:

„(51) În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana prevăzută la alin. (5) îi poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.”

În ce condiții polițiștii sunt obligați să facă testare antialcool

Polițiștii vor fi obligați să testeze antialcool și antidrog șoferii în mai multe situații ca până în prezent.

Articolul 38 din Codul rutier se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art.38 - (1) Conducătorii vehiculelor cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestați să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere, precum și examinatorul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, după caz, sunt obligați să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier.


(2) Polițistul rutier este obligat să solicite persoanelor prevăzute la alin. (1) efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, atunci când:


a) observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

Citește și: Ai băut o bere și vrei să conduci? Un polițist a testat ce alcoolemie afișează etilotestul


b) acestea au săvârșit în mod repetat în ultimii 3 ani contravenția prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori au fost condamnate pentru cel puțin una dintre infracțiunile prevăzute la art. 336, art. 3361 , art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările și completările

 ulterioare ori infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


(3) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere și refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, ori este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic și depistată ca având

 o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, după caz.

Citește și: Care este alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare. Valoarea la care se face dosar penal


(4) Persoana prevăzută la alin. (3) este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice și în situația în care a fost implicată într-un accident de circulație din care a rezultat decesul sau rănirea uneia sau mai multor persoane, iar rezultatul testării a indicat o concentrație pozitivă de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.


(5) În situația prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te