Atenție, șoferi! Piața e plină de piese auto contrafăcute. Cum le identifici pe cele originale

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 25.05.2024 - 09:08
Atenție, șoferi! Piața e plină de piese auto contrafăcute. Cum le identifici pe cele originale - Foto: pexels.com/Gustavo Fring

Atenție, șoferi! Piața e plină de piese auto contrafăcute. Pot fi ceva mai ieftine, dar pot genera cheltuieli și mai mari, neoferind performanțele celor originale. Dacă vă pricepeți și vă documentați, puteți identifica falsurile. Altfel, apelați la un mecanic prieten, recomandat.

SHARE

Piesele de schimb, ca și mașinile, sunt din ce în ce mai scumpe, iar oferta de piese contrafăcute, în general mai ieftine, dar și cu performanțe net inferioare, este tot mai diversificată.

Identificarea pieselor auto originale este o provocare pentru orice șofer, având în vedere că falsurile, în multe cazuri, sunt vizual aproape identice, dar merită „chinul”.

Utilizarea de piese de origine garantează readucerea mașinii la performanțele inițiale, durabilitate și siguranță în exploatare. 

Citește și: Ai alimentat din greșeală cu benzină în loc de motorină sau viceversa? Atenție, distrugi mașina!

Atenție, șoferi! Piața e plină de piese auto contrafăcute. Cum le identifici pe cele originale

Piesele auto contrafăcute sunt, în unele cazuri, atât de atent copiate, încât, vizual, sunt aproape identice cu cele de origine. Includ și multe din elemente de siguranță puse producător, și un „timbru” similar cu cel RAR. 

Dacă vă pricepeți cât de cât și vă documentați, însă, puteți identifica falsurile. Altfel, apelați la un mecanic prieten, recomandat.

Piesele contrafăcute sunt adesea realizate din materiale de calitate inferioară, pentru a reduce costurile de producție, având un aspect ieftin sau neomogen, cu fel de fel de asperități, de exemplu.

Piesele metalice pot fi mai ușoare sau nefinisate perferct, de pildă, iar cele din plastic pot fi aspre sau fragile. 

Un alt semn că o piesă nu este originală sau de origine, făcută de un producător certificat, poate fi dat și de diferențele în aspectul și etichetarea acesteia.

Citește și: VIDEO O mașină electrică, un smartphone pe roți Xiaomi SU7, s-a stricat după 39 km. Nu se repară

Piesele originale sau de origine sunt marcate cu un logo clar și precis al producătorului. În cazul pieselor contrafăcute, acest logo poate fi imprecis, greșit amplasat sau poate lipsi cu totul.

De asemenea, pot exista diferențe în aspectul general al piesei sau în modul în care aceasta se potrivește la mașină.

Prețul poate fi, de asemenea, un indiciu al autenticității piesei auto. Piesele auto contrafăcute sunt adesea mai ieftine decât piesele originale. Dacă prețul pare prea bun pentru a fi adevărat, este posibil ca piesa să fie falsă. Economiile făcute prin achiziționarea de piese auto contrafăcute pot avea un impact negativ pe termen lung, datorită costurilor suplimentare generate de reparații și de înlocuirea pieselor de slabă calitate.

Și ambalajul poate dezvălui dacă o piesă este originală sau contrafăcută. În multe cazuri, ambalajul pieselor auto contrafăcute este de calitate inferioară sau poate prezenta erori de tipar. De asemenea, poate lipsi cu totul sau poate fi diferit de ambalajul original al producătorului. 

Citește și: Ce minciuni vă spun mecanicii când mergeți cu mașina în service? În multe cazuri plătiți inutil

Cum pot fi identificate piesele originale sau de origine

O analiză vizuală atentă a piesei este primul pas pentru a vedea dacă ai de-a face cu un produs autentic. Piesele originale sunt marcate cu siglele producătorului, iar materia prima folosită în producția acestora este de calitate superioară. Finisajele sunt atent executate.

În cazul pieselor contrafăcute, pot apărea defecte vizuale precum zgârieturi, decolorări sau inscripții neclare. 

Verificarea seriilor și a codurilor de produs este o altă metodă eficientă de a identifica piesele auto originale. Acestea sunt unice pentru fiecare piesă produsă și pot fi verificate pe site-ul producătorului sau într-o bază de date de încredere.

Piesele contrafăcute pot avea coduri lipsă, coduri care nu se potrivesc cu produsul sau coduri care nu pot fi verificate. 

Alte semne de falsificare pot fi identificate în documentația piesei, cum ar fi certificatul de garanție, factura sau certificatul de conformitate. Acestea trebuie să fie completate corect și să includă toate informațiile relevante despre piesa respectivă. Piesele contrafăcute au adesea documentație incompletă, incorectă.

Locul de achiziție poate fi și el un indiciu în ceea ce privește autenticitatea pieselor. Este recomandat să cumperi piese din magazine autorizate, fizice sau on-line, sau direct de la dealerii auto. 

Aceste locuri au o reputație pe care doresc să o mențină și sunt mult mai puțin susceptibile să vândă piese contrafăcute.

În plus, trebuie să ofere garanție pentru produsele vândute, ceea ce poate oferi un nivel suplimentar de confort și siguranță.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te