VIDEO România va produce muniție termobarică pentru grenade. Un prieten al Rusiei se poate opune

DE Elena Andrei | Actualizat: 14.09.2022 - 17:08
România va produce muniție termobarică, după ce a testat-o cu succes /foto: ro.m.wikipedia.org

România a testat cu succes în mai muniția perforantă termobarică, produs pe care este pregătită să o fabrice pentru Ministerul Apărării Naționale, la Uzina Mecanică Plopeni, informează Ministerul Economiei pe pagina sa de Facebook.

SHARE

La Plopeni, în sudul județului Prahova, a fost testat un produs de importanță strategică și cu un potențial de piață ridicat.

În prezent, munițiile termobarice sunt realizate de un număr mic de producători mondiali, iar cele din configurația propusă a fi dezvoltată în cadrul proiectului "piercing termobaric " nu se află în prezent în producție de serie și nici pe lista de export a celor mai mari producători de armament din lume", a precizat Spataru.

Explozibilul piercing termobaric pentru aruncător de grenade AG-9 este o muniție cu efect combinat de șrapnel și explozie, cu capacitatea de a străpunge betonul, cărămida, valurile de pământ și țintele blindate.

Muniția a fost dezvoltată în anul 2019, la nivel de model experimental, în cadrul Agenției de Cercetare pentru Echipamente și Tehnologii Militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale, ca ulterior să fie preluată pentru fabricație în industria de apărare, în baza unui proiect de transfer tehnologic finanțat de Agenția Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Romarm.

„Muniția termobarică pe care România o dezvoltă a fost testată pentru sistemele AG-9. Explozibilul perforant termobaric nu a intrat încă în producția de serie, dar acest lucru se va întâmpla în curând. Cel mai probabil, producția va fi destinată satisfacerii nevoilor pieței românești, deși nu este exclusă posibilitatea exportului”, scrie și BulgarianMilitary.com, precizând că „România nu mai produce lansatorul de grenade AG-9”.

Citește și

Rusia amenință cu apocalipsa nucleară: „Pământul va arde, betonul se va topi”. Ce opțiuni are Vestul

VIDEO Amenințare de explozie la centrala nucleară Zaporojie cât de zece ori dezastrul de la Cernobîl

Potrivit DefenseRomania, Sorin Encuțescu, fost secretar de stat în MApN și Ministerul Economiei și fost consilier pe probleme de securitate și apărare al premierului, a fost relativ recent chemat de ministrul Economiei pentru a reface ultima strategie a industriei de apărare.

Problema rămâne importul de pulberi, de exemplu din Serbia, țară aliată cu Rusia.

„Orice înseamnă muniție în România e în curtea ROMARM. Problema e, și o știm de atâta timp, că această muniție folosește pulberi și explozivi - pe care noi nu le avem - din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Polonia”, a declarat Encuțescu.

Și generalul Marius Crăciun, cel care în ultimii opt ani a condus forțele speciale române, a precizat că producția de pulberi e „călcâiul lui Ahile” pentru industrie și amintește că Serbia, stat de unde importăm, nu doar că e un aliat apropiat al Moscovei, dar e pe cale să dețină baze militare rusești pe teritoriul ei.

„Spre exemplu nu mai facem pulberi de ani buni. Nu poți avea o industrie de apărare solidă dacă imporți pulberi din alte părți, precum Serbia”, a precizat generalul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te