VIDEO Amenințare de explozie la centrala nucleară Zaporojie cât de zece ori dezastrul de la Cernobîl

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.09.2022 - 09:43
Amenințare de explozie la centrala nucleară Zaporojie/foto: Profimedia Images

Potrivit serviciilor de informații ucrainene, rușii pregătesc un atac provocator asupra centralei nucleare din Zaporojie (ZNPP). Dacă invadatorii ruși îndrăznesc să arunce în aer cea mai mare centrală nucleară din Europa, o întreagă regiune ar putea deveni improprie pentru viață.

SHARE

Potrivit ministrului ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, Ruslan Strileț,  ceea ce se întâmplă în prezent la ZNPP, „nu poate fi comparat nici măcar cu ceea ce s-a întâmplat la Chornobîl”.

„Rușii atacă cu Grad MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă) și se pun în pericol nu numai pe ei înșiși, ci și întreaga lume civilizată. Este imposibil chiar și să prezicem consecințele pe care le pot provoca astfel de acțiuni”, subliniază ministrul.

În același timp, previziunile actuale, în special cele făcute de partenerii internaționali, indică faptul că, în cazul unei explozii la centrala nucleară nucleară nucleară, consecințele vor fi egale cu zece dezastre de la Cernobîl.

Citește și

Bombardamente intense asupra orașului Energodar, lângă centrala nucleară Zaporojie

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost oprită complet și deconectată de la rețea

Astfel, Ucraina ar putea pierde regiunea Zaporojie pentru mulți ani.

„Nu va fi egal cu un singur Cernobîl, ci cu zece Cernobîl-uri deodată, sau 3.000 de dezastre Hiroșima. S-ar putea să pierdem teritoriul regiunii Zaporojie în general - atât pentru a trăi, cât și pentru a conduce orice fel de economie. Dacă la Cernobîl există o zonă de excludere de 30 de kilometri, în Zaporojie, aceasta va fi mult mai mare", a subliniat Strileț.

La 1 septembrie, misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit la centrala nucleară Zaporojie din Energodar, ocupată de Rusia.

La 6 septembrie, AIEA a confirmat că ocupanții ruși păstrează personal și echipamente militare pe teritoriul centralei ZNPP.

Raportul subliniază amenințarea unui potențial conflict nuclear.

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP).

 

Trupele ruse s-au predat în masă în fața unui contraatac rapid al Ucrainei, care continuă să câștige teren, ceea ce poate determina o decizie extremă a liderului de la Kremlin.

Serviciile de informații militare de la Kiev au raportat că un număr mare de soldați ai Moscovei au depus armele în loc să lupte cu trupele care avansează spre est din Harkov, deoarece „au înțeles că situația lor este fără speranță".

Oleksi Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că armata a capturat atât de mulți soldați ruși în ultimele zile, încât nu mai are spațiu pentru a-i „găzdui”.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare, Andrei Iusov, a precizat că un număr semnificativ de ofițeri ruși se află printre prizonieri.

O astfel de umilire îl poate determina pe Vladimir Putin să decidă un „accident” nuclear sau chiar un atac cu arme nucleare tactice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te