VIDEO Ciudata „umflare” a dosarului Revoluției: de la 1.500 la 3.330 de volume

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.06.2021 - 00:07
Ciudata „umflare” a dosarului Revoluției: de la 1.500 la 3.330 de volume. Cifre contradictorii

Sunt numeroase vicii de procedură în dosarul Revoluției din 1989 trimis de Parchetul General în instanță și care a fost respins de un judecător după doi ani de tărăgănare, a declarat, la Newsweek LIVE, Teodor Mărieș.

SHARE

 

Un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, pe 22 mai, restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei în care Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanității.

În octombrie 2020, acelaşi judecător a decis excluderea mai multor probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziţie un termen de cinci zile pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.

Citește și: Dosarul Revoluţiei în care este judecat Ion Iliescu, restituit Parchetului Militar de ÎCCJ

Asociația „21 Decembrie 1989” a cerut în urmă cu doi ani Parchetului General să nu trimită dosarul Revoluției în instanță, pentru că are multe hibe și va fi respins, a amintit Teodor Mărieș, președintele organizației, la Newsweek LIVE.

Citește și: EXCLUSIV Interlopul Rechinu este protejat în Mexic. Nu poate fi extrădat chiar dacă a fost arestat

„Noi am cerut încă de acum doi ani, când Parchetul General a trimis dosarul Revoluției în instanță, să nu o facă în acea formă în care fusese lucrat de un singur procuror militat, Ranco Pițu.

Nu am fost ascultați. În schimb, după jumătate de an, acesta a fost avansat la funcția de șef al Parchetelor Militare.

Augustin Lazăr (fostul procuror general - n.r.) nu a ținut cont de faptul că, procedural, acest dosar nu era bine făcut”, a declarat Teodor Mărieș. 

Președintele Asociației „21 Decembrie 1989” a precizat că problemă importantă a fost legată de numărul de pagini pe care îl conține acest caz. 

„O problemă a venit din faptul că acest dosar a fost umflat. Noi știam, acum 11 ani, când CEDO a cerut Parchetului Militar să ne pună la dispoziție o copie a lui, că sunt 1.500 de volume.

Apoi, am aflat de la Augustin Lazăr că sunt 3.330 de volume. Justificarea a fost că s-a muncit în plus. Noi am spus că nu e posibil așa ceva, căci cunoșteam munca procurorilor militari.

Apoi, Curtea Supremă ne-a transmis că sunt 3.001 volume. Deci dispăruseră 330. Apoi, Secția Parchetelor Militare a vorbit de 2.900. Pentru ca noul procuror general, Gabriela Scutea, să ne spună o cifră și mai mică.

În realitate, judecătorul de cameră preliminară constată că au fost atașate dosare clasate, pur și simplu ca să mărească numărul de volume, fără nici o explicație logică”, a precizat Teodor Mărieș.

Fostul revoluționar a susținut, la Newsweek LIVE, că în opinia sa procurorii militari au vrut să arate, în fals, că au lucrat mult la această anchetă. 

„La dosarul Revoluției, au pus dosarul Sibiu, cu 250 de volume, Brăila și altele. Apoi au luat multe volume de la comisiile din Parlament din anii 1990, care adunaseră multe declarații, fără nici un fel de procedură.

Declarațiile sunt bune, chiar dacă minte martorul, dar au fost luate fără procedură”, a precizat Teodor Mărieș. 

În plus, președintele Asociației „21 Decembrie 1989” a menționat că la dosar au lucrat trei procurori, dar doi nu au vrut să semneze rechizitoriul.

„Am reclamat la Inspecția Judiciară, dar nu ni s-a răspuns. Cei doi nu au vrut să mai semeneze, pentru că li s-au respins unele anchete făcute în dosar. 

De exemplu, ancheta despre evenimentele de la Sala Palatului, unde a fost implicat generalul Mureșan, devenit ulterior șeful pe Cultură al Armatei Române. În 1989 avea gradul de maior și a coordonat toată acțiunea violentă care a dus la incendierea Palatului Regal și a Bibiliotecii Universitare. 

E un caz finalizat de mult și se știe ce s-a întâmplat acolo, cum s-au distrus obiective istorice și cum s-a furat. 

Acest capitol a fost scos din rechizitoriu. Atunci, procurorul a refuzat să semneze”, a menționat Teodor Mărieș. 

În fine, fostul revoluționat susține că actualul șef al Secției Parchetelor Militare, colonelul Ranco Pițu ar fi pretins că a semnat pe 5 aprilie 2019 rechizitoriul și l-a predat, fapt care nu ar fi real.

„Dar noi știm că a semnat pe 8 aprilie și în 17 secunde a fost confirmat, premieră mondială. Și s-au și filmat, când au făcut asta. 

Sunt enorm de multe vicii de procedură în aceste dosare. Au făcut-o în favoarea lor și spre paguba victimelor și chiar a statului român. Au fost 5.500 de victime prinse în dosar. Statul a plătit 50-60 de avocați din oficiu cu 50-60 de clienți”, a menționat Teodor Mărieș.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te