VIDEO Ce rachete incredibile pune România pe avioanele F-35?

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.06.2024 - 12:28

Ce rachete incredibile pune România pe avioanele F-35 cumpărate cu 200.000.000$ bucata?, aflăm de la jurnaliștii militari ucraineni. Aceștia scriu cu admirație că România plătește pe 32 de avioane F-35 întreg bugetul Apărării pe un an întreg.

SHARE

Jurnaliștii militari ai Ucrainei scriu cu admirație despre ambițiile României de a-și lua cele mai tari avioane de ataca din lume - F-35.

Citește și: Polonia va doborî rachetele rusești trimise peste Ucraina. Care vor fi consecințele pentru Europa?

Ei anunță și ce rachete cumpără România și spun că achiziția de F-35 reprezintă o sumă mai mare decât întregul buget anual al apărării.

VIDEO Ce rachete incredibile pune România pe avioanele F-35 cumpărate cu 200.000.000$ bucata?

România găzduiește în prezent expoziția internațională de apărare BSDA 2024, care este în prezent cel mai mare eveniment specializat din întreaga regiune a Mării Negre. Această expoziție a devenit, de asemenea, o platformă de demonstrație a ambițiilor României de a-și consolida propriile capacități de apărare.

Citește și: Romania, centru militar al SUA. Se construiește autostrada ce conectează Marea Neagră cu Mediterana

Unul dintre vectorii unei astfel de demonstrații este reprezentat de planurile Ministerului român al Apărării de a achiziționa avioane de luptă F-35 pentru a-și consolida forțele aeriene.

În august 2023, armata română a anunțat un plan preliminar de achiziționare a nu mai puțin de 32 de avioane de acest tip pentru 6,5 miliarde de dolari. Iar la sfârșitul lunii aprilie 2024, după cum detaliază mai departe portalul Defense Romania, Ministerul român al Apărării a fost cel care a confirmat oficial această intenție.

Unul dintre expozanții de la BSDA 2024 a fost MBDA Corporation, care este un producător de diferite tipuri de arme cu rachete. Potrivit jurnaliștilor de la Apărare România, aceștia au reușit să discute cu Arnaud Rousset, vicepreședinte al MBDA Europe, care a spus: "Interesul MBDA este de a oferi capabilitățile necesare statelor care au nevoie de ele", și că "avantajul pentru aliați este de a împărți un singur produs și de a-l integra în diferite platforme".

Printre exemple se numără racheta aer-aer Meteor și chiar racheta de croazieră SCALP.

Aceleași rachete Meteor și SCALP ar putea fi integrate pe viitoarele F-35 pentru Forțele Aeriene Române.

Dar atunci trebuie remarcat faptul că intenția României de a cumpăra 32 de F-35 pentru 6,5 miliarde de dolari este surprinzător de ambițioasă. De exemplu, ea poate fi comparată cu faptul că întregul buget de apărare al acestei țări pentru 2022 a fost de doar 5,19 miliarde de dolari.

Anterior, Defence Express a vorbit despre cum China a vrut să spioneze F-35 american în Elveția, dar nu a funcționat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te