Ținta lui Ciucă, de zece milioane de vaccinați în trei luni, nerealistă. Ar fi necesare nouă luni

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 09.12.2021 - 22:47
Sursă imagine: Facebook RoVaccinare

Până în 8 decembrie, s-au vaccinat anti-COVID 7,57 milioane de români. Guvernul Ciucă și-a propus, în Programul de guvernare, ca 10 milioane de români să se vaccineze în 90 de zile.

SHARE

Până în 8 decembrie, s-au vaccinat anti-COVID cu schema completă 7.579.189 de persoane. Actuala guvernare, învestită în 25 noiembrie, și-a propus ca, în 90 de zile, să fie vaccinate 10 milioane de persoane cu schema completă, adică ar trebui să se mai vaccineze încă 2.420.811 persoane, până la sfârșitul lunii februarie.

Media primelor opt zile din luna decembrie este de 8.963 de vaccinări cu prima doză/zi.

Cu o viteză de vaccinare de 8.963 de vaccinări pe zi, este nevoie de 270 de zile pentru a atinge cei zece milioane de români vaccinați, adică o perioadă de trei ori mai mare decât cea stabilită de Guvernul Ciucă.

Citește și: Rafila: Decât să avem reguli dure care nu sunt respectate, mai bine sa avem o relaxare | Newsweek Romania

Guvernul Ciucă nota, în Programul de guvernare: „Sprijinul general acordat vaccinării are ca obiectiv atingerea pragului minim de 10 milioane de persoane vaccinate complet într-un interval de 90 de zile. Atingerea acestui prag poate asigura imunitatea colectivă și în România (dacă se iau în considerare și persoanele trecute prin boală) și revenirea în mod sustenabil la normalitate”. 

Cu toate acestea, vaccinarea se află pe o pantă descendentă încă de când legea certificatului verde a picat în Senat, chiar pe mâna PSD, scăzând de la peste 110.000 de persoane/zi, în 27 octombrie, la 8.683 de persoane/zi, în 8 decembrie.  

Citește și: Cherecheș: „Românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie” | Newsweek Romania

Întrebat dacă noile relaxări anunțate de sărbători nu vor scădea și mai mult rata vaccinării, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a evitat un răspuns clar, spunând că „o să facem și o campanie de informare așa cum trebuie”, „campania de vaccinare a încetinit foarte tare, a scăzut sub 10.000 de persoane care se vaccinează zilnic cu o singură doză”. Rafila a mai făcut apel și la familii „să își protejeze vârstnicii”. 

Noul trend: De trei săptămâni, cei mai mulți români își fac doza a treia 

27 octombrie, ziua în care s-a înregistrat votul negativ în Senat pe legea certificatului verde, a fost ultima zi în care s-au vaccinat cu prima doză peste 100.000 de oameni. Mai exact, în 27 octombrie s-au vaccinat cu prima doză 111.556, doza a doua era făcută atunci de 11.607 persoane, iar cu doza a treia – 27.772 de persoane.

Cifrele au continuat să scadă treptat, 10 noiembrie fiind ultima zi în care numărul celor care au primit prima doză a fost mai mare decât numărul celor care s-au prezentat la rapel sau la doza a treia.

În 10 noiembrie, s-au vaccinat anti-COVID: cu prima doză - 25.607; rapel – 22.776; doza a treia- 23.222.

Din 11 noiembrie: mai multe rapeluri decât prima doză

Au urmat 13 zile în care numărul celor care s-au prezentat la rapel a fost semnificativ mai mare decât numărul celor care au făcut prima doză: spre exemplu, în 16 noiembrie (vârf), au făcut rapelul 50.776 de persoane, față de doar 23.368 de persoane care au făcut prima doză.

Citește și: Program: frână pentru certificatul verde, testări gratuite în spitale și instituțiile statului | Newsweek Romania

Din 24 noiembrie: doza a treia depășește rapelul și prima doză

Din 24 noiembrie, numărul celor care au făcut doza a treia a fost mai mare decât numărul celor care au venit la rapel și semnificativ mai mare decât numărul celor care au făcut prima doză, care a ajuns să fie la jumătate față de celelalte două valori.

Spre exemplu, în 26 noiembrie, s-au vaccinat anti-COVID 28763 de persoane cu doza a treia, în timp ce prima doză au făcut-o 17.879 de persoane.

De la începutul lunii decembrie, doar într-o singură zi (3 decembrie), s-au înregistrat 12.976 de persoane vaccinate cu prima doză. În alte două zile, s-au vaccinat în jur de 10.000 de persoane – 2 decembrie – 10.260 de persoane, respectiv 6 decembrie – 10.587 de persoane.

Media primelor opt zile din luna decembrie este de 8.963 (,625) de vaccinări cu prima doză/zi.

Urmăriți evoluția vaccinărilor pe zile, făcută de graphs.ro: 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te