GALERIE FOTO Jandarmeria a evacuat în forță Piața Victoriei!

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.08.2018 - 12:23

În cadrul mitingului diaspora de astăzi, mai mulți protestatari au încercat să intre cu forța în Palatul Victoria, aceștia fiind opriți de către jandarmi și scutieri, care au intervenit cu gaze lacrimogene. Traficul în zona Pieței este parțial blocat.

SHARE

UPDATE 23:25 - Piața Victoriei este goală. Doar un grup de aproximativ 1500 de persoane mai sunt în dreptul Bulevardului Aviatorilor, blocați de un cordon de Jandarmi.

___________________

Urmărește LIVE evenimentele din Piața Victoriei!

UPDATE 23:05: Jandarmeria a intervenit în forță pentru a evacua demonstranții din Piața Victoriei! Sunt folosite gaze lacrimogene și tunuri cu apă! Protestatarii sunt împinși către Bulevardele Kiseleff, Aviatorilor, Lascăr Catargiu și Calea Victoriei.
___________________

ALERTĂ 22:30 - Jandarmeria a anunțat că ca evacua Piața Victoriei în forță!

“S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”, a anunțat Jandarmeria Română.
__________________

UPDATE: Jandarmii trag cu gaze lacrimogene la fiecare 10 minute. Oamenii nu pleacă. 

UPDATE: În prezent sunt proiectate cu laser mesaje pe clădirile din Piața Victoriei: ”Jos guvernul”, ”Fără violență”. Peste 70.000 de oameni prezenți în Piața Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile și au cântat imnul României. 

Cozi imense la farmaciile din zona Pieței Victoria făcute de oamenii care vor să își cumpere măști de gaze. Jandarmii încearcă să disperseze mulţimea cu gaze iritante şi o maşină dotată cu un tun cu apă. 

Mai multe persoane au încercat să forţele gardurile, violenţele escaladând, iar jandarmii au folosit mai multe tipuri de gaze iritante, precum şi grenade cu gaze. Protestatarii scandează “Nu plecăm”, o parte dintre ei încercând să ţină piept forţelor de ordine, iar o parte încercând să părăsească zona, transmite Agerpres.

________________________

UPDATE: Jandarmii au adus un tun de apă în fața Palatului Victoria. Scutierii au făcut zid în fața protestatarilor. 40 de protestatari și 3 jandarmi ar fi fost răniți, în urma confruntărilor, susține ISU

________________________

UPDATE: Peste 10.000 de oameni protestează la această oră în Piața Victoriei din București, potrivit G4Media.

Citește și: GALERIE FOTO. DN1, blocat de mașinile care vor să intre în București

_________________________

UPDATEÎn Piață au ajuns și mai mulți lideri și parlamentari USR, în frunte cu liderul partidului Dan Barna. Cu toții poartă tricouri albe, inscripționate cu mesajul ”Fără penali în funcții publce”.

Până la această oră, echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane, dintre care două au dorit să fie transportate la spital, informează ISU Bucureşti, citat de Agerpres.

____________________________

UPDATE: Deși bulevardul din fața Palatului Victoria a fost eliberat de protestatari, totuși circulația nu a fost reluată

Televiziunile de știri anunță suplimentarea efectivelor forțelor de ordine din fața Palatului Victoriei. 

Circulația a nu fost încă reluată pe străzile din fața guvernului. Protestatarii sunt răsfirați în întreaga Piață a Victoriei.

Antena 3 susține că are informații pe surse că membri ai mai multor galerii de fotbal au pornit spre Piața Victoriei. Televiziunea difuzează mai multe mesaje alarmiste.

Citește și: Opt trenuri CFR, afectate de o defecţiune, în ziua protestului diasporei

___________________________

UPDATE: Digi 24 anunță că un jandarm și 24 de protestatari au nevoie de îngrijiri medicale după ciocnirile din urmă cu aproximativ o oră, în care jandarmii au dat în mod repetat cu gaze lacrimogene în timp ce oamenii strigau să se oprească spunându-le că în mulțime copii și mame. Se scandează: ”Jandarmeria apără hoția”. Circulația este blocată total.



______________________________________

Deși spiritele s-au mai calmat în Piața Victoriei, iar un cordon de trupe speciale blochează acum orice tentativă de apropiere de curtea guvernului, mitingul de azi nu a fost lipsit de evenimente. Mai multor protestatari li s-a făcut rău.

Trei echipaje de la SMURD au intervenit și i-au scos pe cei afectați din mulțime cu targa.
O altă persoană a fost condusă la Poliţie deoarece dorea să participe la miting având asupra sa mai multe spray-uri cu vopsea (grafitti). 

Jandarmii au atenţionat persoana în cauză că nu poate participa la manifestaţie cu astfel de obiecte, însă aceasta, după ce s-a retras, ulterior a revenit în zonă.

Un bărbat îmbrăcat în costum popular a fost pus la pământ de jandarmi și dus la dubă, după ce a împins doi protestatari.
Doi tineri au venit cu o pereche de cătușe, iar jandarmii le-au cerut cătușele, spunând că nu au voie cu așa ceva. Oamenii s-au strâns în jurul lor și strigă: ”Jandarmeria apară hoția”. Incidentul a avut loc pe trotuarul de lângă Muzeul Antipa, unde mai multe zeci de protestatari stau la umbră, dată fiind căldura înnăbușitoare. Mulți dintre aceștia se plâng că în mulțime sunt infiltrați instigatori

Și ardelenii strânși în Piața Universității au pornit în coloană spre guvern. Au tobe, vuvuzele și steaguri și scandează: ”Păcat, păcat, de sângele vărsat”.
De asemenea, au cu ei boxe portabile din care se aud cântece patriotice precum ”Tu, Ardeal”, ”Acolo este țara mea” sau ”Când am plecat Ardealule din tine”. Unii sunt îmbrăcați cu tricouri inscripționate cu mesaje precum ”MU13 P5D”, ”Fără penali în funcții publice”.

Totodată, pentru a ironiza fake-news-ul transmis de România TV în luna mai, mai mulți protestatari au venit în Piața Victoriei cu ”furci, coase și topoare” din carton (La finalul lunii trecute CNA a amendat România TV cu 15.000 de lei pentru difuzarea unui fake news referitor la manifestația pașnică ”Vrem Europa, nu Dictatură”, din 12 mai din Piața Victoriei.
România TV a susținut pe tot parcursul zilei că la protest sunt oameni cu furci, bâte și topoare, încercând să compare mitingul cu răscoala din 1907).

Seniorul Mihai Șora a postat și el, vineri, pe Facebook, un mesaj mobilizator pentru mitingul din Piața Victoriei. El le aduce un laudatio românilor care s-au întors în țară pentru a manifesta împotriva ”hoției și a corupției ucigașe” și îi îndeamnă pe bucureșteni să nu stea în case, ”măcar din respect” pentru cei din diaspora (detalii aici).

Șora a postat și o lucrare grafică ironică la adresa PSD: o girafă pe al cărei gât, format din sintagma ”vă vedem”, urcă un șobolan (aluzie la apelativul cu care Liviu Dragnea s-a adresa protestatarilor):
Românii din diaspora au adus în Piață steagurile țărilor unde s-au dus să muncească: Germania, Franța, Spania, Marea Britanie, SUA etc. Unii afișează bannere.

Alături de ei sunt şi protestatari care au venit la Bucureşti din diferite judeţe. Manifestanţii flutură steaguri tricolore şi ale UE şi scandează lozinci împotriva Guvernului şi a PSD: “Jos PSD!”, “Hoţii!”, “Demisia!”, “Anticipate!”, “DNA să vină să vă ia!”, “Fără penali!”.  

Pe pancartele afişate şi tricourile purtate de protestatari se pot citi diverse mesaje: “Mi-aţi confiscat drepturile”, “Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”, “Nu cedăm”, “Nu: Romania coruptă; Parlamentari corupţi”, “Tudorel Toader – ministrul anihilării Justiţiei”.  

Pentru a-şi face auzite mesajele, câţiva protestatari au adus în Piaţa Victoriei o maşină cu platformă pe care au instalat o staţie de amplificare
În faţa sediului Guvernului se află şi reprezentanţi ai iniţiativei “Fără penali”, veniţi să strângă semnături pentru campania lor. De asemenea, ei comercializează în zonă şi o carte de versuri, “Diaspora rezist”, scrisă de Doru Cernescu.
Până și motocicliștii ploieșteni au anunțat încă de joi că vor participa la mitingul din Piața Victoriei. Ei vor fi așteptați la intrarea în București (zona Fântânii Miorița) de motocicliștii din Capitală.

„Civilizaţi, îmbrăcaţi în negru, dar hotărâţi, toţi motocicliştii, iubitorii de libertate şi dreptate care vor şi înţeleg importanţa zilei de vineri, din Ploieşti sau din toată Prahova să mergem la protest vineri la Guvern. Întâlnirea lângă benzinaria Petrom de vis a vis de Hipodrom la ora 17.00. 

Aşteptăm o jumătate de oră şi plecăm”, este anunţul postat de motocicliştii din Ploieşti, care vor să se mobilizeze pentru a intra în grup mare în Capitală.

Protestul ar urma să aibă loc între 17.00 și 23.00, anunță pe Facebook mișcarea Diaspora. 

”Pentru că au plecat peste 4 milioane de români din țară, pentru că sunt departe de familie, pentru că au fost alungați de un sistem corupt, suntem alături de ei! Avem nevoie unii de alții, oriunde ne-am afla”, se arată în mesajul mișcării.
Poliţia Capitalei a solicitat IGPR efectuarea unui control pirotehnic preventiv al maşinilor parcate în zona Piaţa Victoriei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te