Trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au sosit la CâmpiaTurzii. Mai urmează să vină 23

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 28.06.2024 - 17:01
Avioanele vor avea baza la Câmpia Turzii FOTO MApn

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 28 iunie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

SHARE

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 28 iunie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

Aeronavele F-16 Fighting Falcon vor intra în dotarea  Escadrilei 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană.

În acest context, ministrul apărări naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că achiziția a încă 32 de aeronave F-16 de la Guvernului Regatului Norvegiei, care vor echipa încă două escadrile ale Forțelor Aeriene Române, permite finalizarea primei etape a programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au sosit la Câmpia Turzii Mai urmează să vină 23

„Operaționalizarea următoarelor două escadrile de aeronave F-16, la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu, va contribui semnificativ la întărirea securității României și flancului estic al NATO, prin executarea de misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile, de pe trei baze aeriene, prin Serviciul de Luptă Permanent de  Poliție Aeriană”, a declarat Angel Tîlvăr.

Cirește și SUA trimit militari în Ucraina ca să țină avioanele F-16 în viață. „Nu le putem întreține România”

Ministrul apărării naționale a evidențiat, de asemenea, importanța înființării Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, care a sporit semnificativ capacitatea Forțelor Aeriene de a-și pregăti într-un timp mult mai scurt piloții care să opereze aceste aeronave.

„Disponibilitatea Țărilor de Jos și a firmei americane Lockheed Martin de a contribui la înființarea și funcționarea unui asemenea Centru de pregătire, unic pe teritoriul european, a reprezentat o șansă pentru România de a avansa mult mai repede în procesul de operaționalizare a escadrilelor doi și trei de aeronave F-16. Puterea Alianței stă în coeziunea membrilor săi, iar Centrul European F-16 de la Fetești este o dovadă concretă a solidității angajamentului nostru comun pentru pacea și securitatea spațiului euro-atlantic”, a arătat ministrul Tîlvăr

Citeste si România ar putea instrui piloții Ucraineni de F-16 pe cheltuiala statului. Rusia ne amenință direct

Cu cele trei aeronave F-16 sosite astăzi, Forțele Aeriene Române au recepționat, până în prezent, nouă din cele 32 care au fost achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent. Finalizarea recepției întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te