Trafic îngreunat: miting anti-guvernamental, organizat de cinci confederaţii sindicale în Victoriei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.04.2021 - 09:49
Cele mai mari cinci confederaţii sindicale organizează, miercuri, mitinguri anti-guvernamentale în faţa sediului Guvernului. / Foto: g4media.ro

Cele mai mari cinci confederaţii sindicale organizează, miercuri, mitinguri anti-guvernamentale în faţa sediului Guvernului, potrivit unui comunicat remis de Blocul Naţional Sindical.

SHARE

Organizatorii acţiunilor de protest sunt Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Acţiunile de protest au loc simultan în Piaţa Victoriei, dar în locaţii distincte, în contextul restricţiilor în vigoare.

Revendicări principale: majorarea salariului minim, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective

Revendicările celor cinci confederaţii sindicale sunt comune: majorarea salariului minim la un nivel decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei, se menţionează în comunicat.

Citește și: 

Fostul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

"Nemulţumirile sindicale sunt determinate de măsurile adoptate de actualul guvern şi refuzul constant al dialogului social. Costurile crizei sanitare şi economice sunt trecute exclusiv în seama lucrătorilor şi a categoriilor celor mai vulnerabile, în timp ce privilegiaţii îşi conservă şi extind beneficiile.

Menţinerea salariului minim la un nivel atât de scăzut, în condiţiile în care în ultimii doi ani toate ţările europene au crescut semnificativ salariile minime, măreşte ecartul salarial faţă de Europa, condamnând în continuare România la subdezvoltare, iar românii la sărăcie şi migraţie. Preţurile în schimb cresc accelerat, numai preţul la energie înregistrând un salt de circa 18%.

La aceasta se adaugă lipsa interesului faţă de măsurile de protecţie socială destinate lucrătorilor care îşi pierd locul de muncă, nivelul ajutorului pentru şomaj fiind complet inadecvat pentru a reprezenta o plasă de siguranţă până la găsirea unui nou loc de muncă", se precizează în comunicatul BNS.

Citește și:

Urmăriţi internaţional, dar liberi. De ce scapă unii infractori și inculpați

Chiar şi în cazul sectoarelor de activitate sau întreprinderilor care au avut rezultate bune şi foarte bune în perioada pandemiei, angajaţii nu pot beneficia de o recompensă echitabilă a efortului lor, din cauza menţinerii blocate a negocierilor colective, ca efect al Legii nr. 55/2020 şi al nemodificării Legii dialogului social, potrivit BNS.

Principalul mesaj pe care cele cinci confederaţii sindicale îl vor transmite Guvernului este că actualul Executiv nu guvernează în interesul cetăţenilor şi că trebuie să îşi dea demisia, conform comunicatului BNS. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.