Tovarășul de afaceri al lui Vântu, ce amenința fotbalisti cu pistolul, eliberat. Furturi de milioane

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.11.2022 - 19:06
Liviu Luca - Foto: Mediafax

Liviu Luca este liber. În vârstă de 69 de ani, fostul lider sindical și vechi partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost văzut în Ploiești, orașul său natal, recent.

SHARE

Liviu Luca, fost sindicalist și numărul 1 de la Petrolul Ploiești între 1996-2003, șef neoficial și la Cupa României din 1995, a ieșit din închisoare în octombrie.

Citește și: Un șofer a fost depistat cu alcoolemie, deși nu a băut alcool deloc. Care este explicația

Decizia prin care Luca a fost eliberat a fost dată de Judecătoria Sector 4 în 11 octombrie 2022. El fusese condamnat la 10 ani de închisoare în 2018.

Liviu Luca, fost sindicalist și șeful Petrolului, a ieșit din închisoare

Decizia nu a mai fost contestată, au confirmat surse judiciare. Luca a fost audiat la DNA încă din 2011 pentru fraudarea sindicatului CNSLR Frăția, al cărui prim-vicepreședinte era.

Apoi, pe rând:

Pe 3 mai 2012, Liviu Luca a fost trimis în judecată de DNA, procurorii acuzându-l că și-a folosit autoritatea în scopul obținerii de foloase necuvenite și fals în înscrisuri, pentru a ascunde o infracțiune de corupție. Prejudiciul estimat a fost de 732.000 de euro.

Citește și: Unde sunt deschise pârtiile de schi, snowboard sau săniuș de 1 Decembrie? Care sunt tarifele

Pe 22 august 2012, în al doilea dosar, DIICOT a anunțat printr-un comunicat public că procurorii „au dispus începerea urmăririi penale față de învinuiții Liviu Luca, Gheorghe Șupeală, Bohâlţeanu Ioan, Tănăsescu Nicolae, Petrovici Elena, Comănescu Gabriel Valentin, Ciocănelea Florin Radu, Nache Emil, Anagnastopol Zizi”. În același dosar au mai fost învinuiți Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, împuterniciți ai unor offshore-uri. Acuzațiile, iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în legătură cu fostul Petrom Service și Petrom. 

Încarcerat încă din 22 iulie 2016 în primul dosar, Luca a primit 10 ani și două luni de închisoare cu executare în cel de-al doilea. Prin contopirea lor, judecătorii au hotărât că Liviu Luca urma să execute 10 ani de închisoare.

Citește și: Actrița cu origini românești, „iubită” de Tim Burton și Hitchcock. Perfectă ca soție de interlop

Doar în al doilea dosar, prejudiciul calculat era de 83 milioane de euro. În primul, 732.000 euro.

Blat cu pistolul pe masă

Istoria meciurilor U Cluj - Petrolul a cunoscut în anii '90 episoade memorabile. Atunci când ambele formaţii erau suspectate că fac parte din celebra Cooperativă, iar în jurul partidelor se învârteau multe jocuri de culise. Unul dintre momente are însă o poveste specială.

Înaintea unei întâlniri disputate la poalele Feleacului, Liviu Luca, liderul sindical Petrom, care gestiona clubul prahovean, ar fi avut o discuţie şocantă cu jucătorii de bază, într-o cameră a hotelului unde locuiau. Printre ei, Răchită, Leahu şi Bălăceanu.

Citește și: Incident la Ambasada Ucrainei din Madrid. O scrisoare-capcană a explodat în mâinile comandantului

Punând un pistol pe masă, Luca i-ar fi anunţat pe fotbalişti că trebuie s-o lase mai moale cu Universitatea, fiindcă altfel ar fi periclitate nişte relaţii de afaceri cu Banca Dacia Felix, sponsorul de atunci al ardelenilor!

„Voi, cei mai importanţi jucători, o să aveţi şi o primă specială!”, le-ar fi transmis Luca celor prezenţi în cameră, care au refuzat însă propunerea boss-ului. Discuţia s-ar fi purtat mai departe pe ton ridicat şi cu ameninţări, sindicalistul încercând să se asigure că misiunea va fi îndeplinită finalmente. Şi i-a luat pe jucători chiar la discuţii individuale pe aceeaşi temă.

Cert e că Petrolul a pierdut întâlnirea, iar fotbaliştii prahoveni din generaţia respectivă se întreabă şi acum care au fost până la urmă oamenii care au trădat pe gazon. „Răchită sigur n-a fost implicat, pentru că era suspendat, dar cu siguranţă Luca şi-a găsit alţi aliaţi în formaţie”, a explicat un fost jucător al Petrolului.

Citește și: Președintele Iohannis recunoaște meritele a mai multor militari. A semnat decretele de decorare

Peste ani, în 2002, întâmplarea a ajuns chiar în instanţă: Luca l-a dat în judecată pe fostul vicepreşedinte Mihai Cristache, care a confirmat episodul în presa locală! Controversatul lider de la Petrom n-a avut însă câştig de cauză: Răchită şi Leahu au depus mărturie în favoarea lui Cristache, certificând, practic, povestea, potrivit gsp.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te