Învățământul dual și nevoia de personal calificat - Summit de Educație Newsweek România

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 15.02.2022 - 13:28
Foto: shutterstock

Summit-ul de Educație organizat de Newsweek România se află la cea de-a doua ediție și va avea loc online, pe 24 februarie, ora 16.00. Temele dezbătute vor aduce în prim-plan nevoia de personal calificat în economie și oferta sistemului de învățământ.

SHARE

Una dintre soluțiile pentru abandonul școlar este mai buna promovare și implicare a autorităților în atragerea elevilor spre continuarea studiilor în liceele profesionale tehnice care se află în stransă colaborare cu mediul de afaceri. În acest fel, elevii care nu pot continua studiile liceale în profilele teoretic sau real, pot fi spijiniți să se califice pentru o meserie și să își găsească un loc de muncă. 

Citește și: Miron Cozma, premiat pentru „o viață în slujba poporului român" de Andronescu, Tudorache și Talpeș

Domeniu de interes pentru Comisia Europeană

Comisia Europeană a identificat educația și formarea profesională ca fiind un domeniu de interes pentru cooperare în cadrul inițiativei Spațiului European al Educației pentru perioada 2021-2030. Prin intermediul Consiliului UE, statele membre și-au stabilit obiectivul ca până în 2025, cel puțin 60 % dintre absolvenții educației profesionale să beneficieze de învățare la locul de muncă în timpul educației și formării lor profesionale.

Citește și: Cei mai slabi la științe, ultimii la vaccinare: cât de neîncrezători sunt românii în cunoaștere

Conform celui mai recent raport oficial, în anul școlar 2019-2020, în sistemul de învățământ dual au absolvit  1.847 de elevi, adică 80% din numărul celor înscriși în 2017, dintre aceștia fiind însă angajați doar 983.  În același timp, piața muncii reclamă lipsa forței de muncă calificată an de an. Ce spun autoritățile despre cum și în cât timp sistemul de învățământ ar putea să  ofere personal calificat suficient pentru nevoile agenților economici, care sunt domeniile cu deficit mare de angajați bine pregătiți, cum se implică antreprenorii pentru a facilita accesul la practică al elevilor, vom discuta în cadrul acestui eveniment. 

Participanți 

Au confirmat participarea Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, Sebastian Metz, Director General AHK - Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, Alexandra Popa, Director Executiv - Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Mihaela Sandu, Președinte - Hands Across Romania Association, Liviu Radu, Director Directie Strategie Resurse Umane - Nuclearelectrica, Adrian Sandu, Secretar General - Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Evenimentul se va desfășura online și va fi transmis în direct pe newsweek.ro (site aflat în Top 10 cele mai citite site-uri de Știri și Analize din România în clasamentul publicat de SATI, cu un trafic de peste 2,2 milioane de cititori unici pe lună) și pe pagina de Facebook a Newsweek România (peste 57.000 de urmăritori și un impact lunar al postărilor – reach – de peste 5 milioane persoane).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te