Steagul Ungariei, desenat pe statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 06.06.2021 - 14:47
Steag maghiar, desenat pe statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe Foto: tansindex.ro

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe condamnă profanarea statuii lui Mihai Viteazul din municipiu. Pe soclul statuii, persoane încă neidentificate au scris cu vopsea TRIANON 1920 şi au desenat un steag în culorile Ungariei, cu roşu, alb și verde.

SHARE

Primăria Sfântu Gheorghe menţionează, într-un comunicat de presă, că a aflat sâmbătă seara despre "acţiunea provocatoare prin care a fost vopsit soclul statuii lui Mihai Viteazul din centrul oraşului", precizând că aceasta a fost curăţată de angajaţii societăţii de salubritate

Primarul Antal Arpad „condamnă aceste acţiuni" şi solicită Poliţiei locale şi celei naţionale să investigheze faptele şi să identifice autorii.

Totodată, Primăria Sfântu Gheorghe face un apel la locuitori ca, „în cazul în care au fost martori la acest act provocator, să anunţe autorităţile".

Citește și: Rona Hartner explică divorțul: Ne certam de 55 de ori pe an. A rămas cu vila de pe Coasta de Azur

„Este evident că vorbim despre o provocare şi este foarte important să aflăm cine este autorul. Condamnăm ferm astfel de gesturi", spune primarul Antal Arpad, citat de RFI.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, la o zi după ce aproximativ 200 de persoane, majoritatea venite din alte judeţe ale ţării, au sărbătorit în Piaţa Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Citește și: Călăuza Alinei Bica l-a dat de gol, în Italia, pe interlopul care spunea că-i dă droguri lui Smiley

Tot vineri, cu câteva ore înainte de manifestarea organizată de Asociaţia „Calea Neamului", peste 200 de persoane de etnie maghiară au comemorat împlinirea a 101 ani de la semnarea „dictatului" de la Trianon, în cadrul unei adunări organizate de Consiliul Naţional Secuiesc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, ambele acţiuni desfăşurându-se paşnic, fără incidente.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.