Șeful Jandarmeriei justifică iar violența subordonaților de pe 10 august: protestatarii au exagerat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.02.2019 - 16:22
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Șeful Jandarmeriei Române, colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, dă vina pe protestatari la mai bine de jumătate de an după protest. Acesta consideră că 10 august a fost un moment „de cumpănă” pentru instituție.

SHARE

"Momentul 10 august a fost un moment de cumpănă pentru Jandarmeria Română. Dar a fost şi un moment în care noi a trebuit să ne readaptăm şi trebuie să gândim pentru a ne adapta cu privire la resurse, la disponibilitate, la dispozitive, în vederea aplicării legii, în litera şi în spiritul ei", a declarat Sindile, luni, la conferinţa de presă de la finalul prezentării bilanţului Jandarmeriei pe anul 2018.

Referitor la intervenţia din 10 august, șeful instituției susține că Jandarmeria "a respectat legea", însă se gândeşte la îmbunătăţirea unor aspecte.

"E normal să ne gândim să analizăm cum putem face mai bine lucrurile pentru a nu degenera, pentru că situaţia în care noi am căzut ca armă după data de 10 august vă daţi seama că nu e una confortabilă. Jandarmeria Română a asigurat 700 de zile de protest, în care am intervenit numai în două. În celelalte au fost aceiaşi oameni, aceeaşi Jandarmerie şi s-a acţionat în funcţie de comportament", a mai spus Sindile, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a adăugat că o măsură ar fi ca, înainte de marile evenimente la care pot exista incidente, să fie organizate conferinţe de presă pentru informarea cetăţenilor.

"Din momentul în care o instituţie a statului care aplică legea şi foloseşte mijloace de intervenţie (...) şi se fac avertizările şi somările, din acel moment, conform legii, eşti obligat să pleci. Dacă nu s-a reuşit înţelegerea prea bine de către cetăţean şi a rămas acolo, aici e o problemă care trebuie reglată, poate prin mijloace mai bune de comunicare, de anunţare sau o mai bună instruire a populaţiei. Ne-am gândit ca măsură imediată, înainte de orice mare acţiune, să facem o conferinţă de presă în care să mediatizăm, să informăm populaţia pe etape, pe grade de intervenţie posibile, care sunt paşii pe care Jandarmeria o să-i facă, pentru a fi o mai mare transparenţă", a afirmat Sindile.

Sindile a mai spus că pe data de 10 august au existat situaţii de violenţă asupra forţelor de ordine, astfel că Jandarmeria a acţionat.

"Jandarmeria nu este în antiteză cu protestul. Pe 10 august au existat situaţii de violenţă asupra forţelor de ordine, drept pentru care Jandarmeria a acţionat în consecinţă. Au fost într-adevăr imagini în spaţiul public referitoare la anumite elemente izolate, (...) dar acum nu trebuie generalizat. Una este intervenţia instituţională sau intervenţia Jandarmeriei Române şi una acţiunea pe care poate s-o aibă un anumit jandarm într-un anumit loc.", a mai declarat şeful Jandarmeriei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -