Rutina de seară cu beneficii uimitoare pentru sănătate, la îndemâna oricui. Ce să faci după cină

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.01.2025 - 20:42
Rutina de seară cu beneficii uimitoare pentru sănătate, la îndemâna oricui. Ce să faci după cină - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Rutina de seară cu beneficii uimitoare pentru sănătate, la îndemâna oricui. Ce să faci după cină - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Rutina de seară cu beneficii uimitoare pentru sănătate, care e la îndemâna oricui. O activitate simplă, pe care să o faci după cină, are un impact pozitiv asupra întregului organism.

SHARE

Dacă mergeți în Italia, în special în zonele sale mai puțin turistice și în satele mai mici, este posibil să observați foarte mulți oameni care se plimbă seara. 

Italienii au tendința de a se culca târziu, după o cină lentă, care cuprinde mai multe feluri de mâncare.

Mulți italieni ies din casă după cină pentru a lua parte la tradiționala passeggiata sau plimbare de seară.

Rutina de seară cu beneficii uimitoare pentru sănătate, la îndemâna oricui. Ce să faci după cină

Scopul lor nu este să ajungă din punctul A în punctul B, să ardă calorii sau să-și facă norma de pași zilnici - deși acestea pot fi efecte secundare. Plimbarea de seară este mai degrabă o activitate cu caracter social.

Citește și: Alimentele pe care să nu le consumi la cină. Afectează calitatea somnului. Cu ce le poți înlocui

Când Chloe Yelena Miller a locuit în Italia împreună cu soțul și copilul ei, ea a declarat pentru HuffPost:

„Vedeam grupuri de familii (cu copii, adulți și bătrâni) plimbându-se prin oraș, oprindu-se pentru o înghețată sau o prăjitură, uitându-se în vitrine și, în general, fiind împreună în grupuri cu persoane din mai multe generații”.

Miller, care locuiește acum în Washington, D.C., a remarcat gradul de armonie între generații pe care l-a observat printre cei care se adunau seara în Piazza Savonarola din Florența, unde un chioșc vinde gustări până la ora 1:30 noaptea.

Când familia ieșea în jurul orei 21:00, Miller a spus: „Copilul nostru, care pe atunci avea 4 ani și nu vorbea încă italiană, alerga cu alți copii prin piață și se jucau cu o minge de fotbal”.

„Am observat că oamenii mai în vârstă loveau mingea înapoi către copii (fără să se supere dacă mingea îi lovea).”

Citește și: Chipsuri, cârnații, desertul favorizează apariția cancerului. Ce alimente luptă cu cumplita boala?

Iată câteva dintre beneficiile mersului pe jos după cină, împreună cu cineva drag, conform HuffPost.

Mersul pe jos după cină ajută digestia

În timp ce o masă copioasă vă poate face să simțiți nevoia să trageți un pui de somn, există beneficii digestive dacă ieșiți în schimb la o plimbare.

În cadrul unui studiu efectuat pe studenți diagnosticați cu sindromul colonului iritabil, cercetătorii au constatat următorul lucru: cu cât pacienții mergeau mai mult pe jos, cu atât prezentau mai puține simptome ale afecțiunii.

Citește și: Este micul-dejun cea mai importantă masă a zilei? Verdictul medicilor despre postul intermitent

Acest lucru se poate datora faptului că exercițiile fizice stimulează mișcarea stomacului și a intestinelor.

Mersul pe jos are diverse beneficii pentru sănătate

Știm cu toții că exercițiile fizice sunt bune pentru inimă. Se pare că acest lucru este valabil chiar și în doze mici, realizabile.

Potrivit unui raport special publicat de Harvard Health în 2017, mersul pe jos 2 ore și jumătate pe săptămână, sau doar 21 de minute pe zi, scade riscul de boli cardiovasculare cu 30%.

Un studiu a arătat că șase luni de mers pe jos regulat au dus la scăderea tensiunii arteriale la adulții cu hipertensiune arterială, sedentari anterior.

Citește și: Cum îți este afectat somnul atunci când dormi cu centrala pornită? Ce să faci dacă îți e frig seara

Și când vine vorba de reglarea glicemiei, cel mai bun moment pentru a merge pe jos este după masă.

Acest studiu a constatat că „mersul pe jos de intensitate ușoară” după masă a avut un efect pozitiv asupra glicemiei și a nivelului de insulină în comparație cu statul în picioare sau sedentarismul după masă.

Mersul pe jos are beneficii și pentru sănătatea mintală

Oamenii de știință nu știu exact care este mecanismul, dar s-a demonstrat că exercițiile fizice reduc simptomele de depresie și anxietate.

În timpul exercițiilor fizice, corpul dumneavoastră produce substanțe chimice cerebrale numite endorfine care vă fac să vă simțiți bine, iar acestea pot ajuta la stabilizarea stării generale de spirit.

Mulți oameni raportează că sunt capabili să se gândească la probleme mai eficient făcând o plimbare, spunând adesea că mișcarea în aer liber îi ajută să își limpezească mintea.

Statul în aer liber are, de asemenea, beneficii pentru sănătate

Chiar dacă vă opriți să discutați cu un vecin (sau să savurați o înghețată), simplul fapt de a fi în aer liber și deconectat de la dispozitive are un impact pozitiv asupra sănătății mintale.

S-a demonstrat că ieșitul în aer liber și expunerea la „spațiul verde”, cum ar fi parcurile, grădinile sau pur și simplu curtea din spate, reduc nivelurile de stres, precum și simptomele de depresie și anxietate și îmbunătățesc concentrarea la copiii cu ADHD.

Stabilirea de legături în comunitate combate singurătatea și izolarea

„Izolarea socială prelungită poate afecta atât sănătatea mintală, cât și sănătatea fizică, ne crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, demență, diabet de tip 2, depresie și anxietate”, a declarat pentru HuffPost Timothy Bono, profesor de psihologie la Universitatea Washington din St. Louis.

„Unii cercetători au echivalat efectele singurătății cronice cu cele ale fumatului a 15 țigări pe zi”.

„Stresul psihologic poate duce la un stres fizic semnificativ în corpurile noastre”, a continuat el.

În timp ce combaterea izolării sociale poate părea un obiectiv descurajant, mai ales când atât de mulți dintre noi petrec o mare parte din zi online, Bono a spus că obiceiurile mici sunt cel mai bun mod de a face o schimbare în viața de zi cu zi.

În ceea ce privește passeggiata, Bono a spus: „Ceea ce este esențial într-o astfel de tradiție este faptul că oferă o interacțiune constantă cu ceilalți. Este o modalitate cu costuri reduse și efort redus de a asigura o doză sănătoasă de conexiune socială.”

Atunci când un obicei este simplu și ușor, este mai probabil să vă implicați frecvent în el - și, prin urmare, să experimentați un impact pozitiv.

Consolidarea relațiilor de familie

Experții în parenting sfătuiesc adesea familiile să acorde prioritate meselor regulate, luate împreună.

O masă luată împreună oferă membrilor familiei ocazii frecvente de a se revedea și de a se conecta între ei.

Copiii care cresc luând masa în familie au o sănătate fizică și obiceiuri alimentare mai bune, iar beneficiile pentru sănătatea mintală sunt uimitoare.

De ce să nu prelungiți ritualul zilnic cu o plimbare după cină sau să ieșiți mai târziu pentru o plimbare cu cineva care nu a putut ajunge la masă?

Părinții descoperă adesea că adolescenții sunt mai dispuși să se deschidă atunci când sunt implicați într-o activitate și/sau nu sunt obligați să stabilească un contact vizual.

S-ar putea să fiți surprinși de ceea ce un membru al familiei (indiferent de vârstă) este dispus să vă împărtășească în timp ce merge alături de dumneavoastră.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te