Pentru mulți, cina este cea mai importantă masă a zilei, însă alimentele pe care le mâncăm la cină, chiar dacă sunt savurate cu câteva ore înainte de culcare, pot avea un impact major asupra modului în care ne simțim pentru restul serii și pot afecta calitatea somnului.
9 alimente pe care nu ar trebui să le mâncați la cină
O farfurie echilibrată și sănătoasă la cină este plină cu o varietate de alimente hrănitoare.
„Acest lucru înseamnă să vă construiți farfuria cu jumătate legume, un sfert proteine, și un sfert cereale integrale sau carbohidrați complecși. Nu uitați de o sursă de grăsimi sănătoase! Această abordare vă asigură că consumați o masă bine echilibrată care include toți macro- și micronutrienții esențiali”, spune Roxana Ehsani, dietetician, conform Real Simple.
Citește și: Chipsuri, cârnații, desertul favorizează apariția cancerului. Ce alimente luptă cu cumplita boala?
Cu toate acestea, anumite alimente nu prea se încadrează în acest tipar sănătos dintr-un motiv sau altul. Iată nouă dintre aceste alimente:
Alimentele prăjite
Deși delicioase, opțiunile de alimente prăjite precum puiul prăjit, cartofii prăjiți, peștele prăjit, bețele de mozzarella și inelele de ceapă nu sunt cea mai bună alegere pentru cină atunci când sănătatea, confortul și un somn bun sunt pe ordinea de zi.
Citește și: Cât de sănătos este cartoful? Mulți fug de el, însă experții demontează mitul. Ce au descoperit?
„Aceste alimente sunt bogate în grăsimi saturate, deci durează mai mult să fie digerate. Acest lucru poate duce la arsuri la stomac, indigestie și disconfort general atunci când stai culcat, ceea ce poate duce la un somn întrerupt”, spune Brannon Blount, medic.
În schimb, cel mai bine este să păstrați aceste opțiuni pentru ocazii speciale sau să faceți versiuni mai sănătoase folosind o friteuză cu aer sau un cuptor cu căldură ridicată.
Gustări
Uneori, după o zi lungă, tentația de a mânca gustări precum covrigei, chipsuri sau popcorn poate fi puternică.
Cu toate acestea, probabil că nu vă veți simți foarte satisfăcut sau hrănit după ce vă răsfățați cu acestea pentru masa de seară, din cauza lipsei lor de nutrienți sățioși, cum ar fi fibre, grăsimi sănătoase și proteine.
„Aceste alimente sunt, de asemenea, bogate în sare, ceea ce poate duce la retenția de apă și vă poate face să vă treziți cu senzația de balonare în dimineața următoare. Conținutul lor de sare poate contribui, de asemenea, la hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare atunci când sunt consumate în cantități mari pe perioade lungi de timp”, explică Blount.
Citește și: Este micul-dejun cea mai importantă masă a zilei? Verdictul medicilor despre postul intermitent
Deși sunt mai puțin interesante, cruditățile și sosul dumneavoastră preferat sau fructele și iaurtul ar fi opțiuni mult mai bune pentru o cină rapidă.
Alimente și băuturi cofeinizate
„Orice conține cofeină, cum ar fi ceaiul negru, ceaiul verde sau cafeaua, poate interfera cu capacitatea dumneavoastră de a adormi și vă poate împiedica să vă odihniți bine noaptea”, spune Ehsani.
Dar acest lucru nu este valabil doar pentru băuturi. Alimentele cu cofeină, precum ciocolata, sau deserturile realizate cu ingrediente cu cofeină, pot avea aceleași efecte.
„O regulă generală este să nu mai consumați cofeină după ora 12:00 pentru un somn bun”, adaugă Blount.
Citește și: Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei
Alimente sărate
Multe opțiuni alimentare sărate se află adesea pe mesele de la cină.
„Puteți obține efecte similare de creștere a tensiunii arteriale dacă mâncați multă carne (cum ar fi salam, șuncă, curcan sau cârnați) și la cină”, spune Blount.
„Alte opțiuni sărate, cum ar fi alimentele pane și sushi, pot, de asemenea, să vă perturbe potențial capacitatea de a adormi sau de a rămâne adormit”, adaugă Ehsani.
Acest lucru este legat retenția de apă, care poate face ca somnul sau statul întins să fie inconfortabil și poate duce, de asemenea, la mai multe drumuri la baie peste noapte.
Cereale rafinate
Fie că este vorba de orez alb, paste, pâine sau alte opțiuni, cum ar fi pizza, cerealele rafinate nu au fibrele și nutriția necesare pentru a susține sănătatea generală și o seară relaxantă (sau productivă) înainte.
„Supraalimentarea cu carbohidrați rafinați poate crește nivelul zahărului din sânge, ceea ce duce la senzația de moleșeală după cină și poate duce, de asemenea, la apariția foamei târziu în noapte din cauza scăderii ulterioare a zahărului din sânge. Consumul unei porții mai mari poate provoca, de asemenea, balonare și disconfort”, spune Blount.
Soluția în acest caz este ușoară și la fel de delicioasă: pur și simplu optați pentru omologii cu cereale integrale ai acestor alimente, cum ar fi orezul brun și pastele sau produsele de pâine din cereale integrale.
Alimente picante
O masă plină de alimente picante este, fără îndoială, gustoasă, dar unele persoane pot să nu tolereze acest mod de a mânca la fel de bine ca altele.
„Dacă sunteți sensibil la alimentele picante, acestea ar putea provoca arsuri la stomac”, spune Amy Davis, medic.
Această afecțiune iritantă poate duce adesea la scăderea calității somnului.
„Mâncărurile condimentate cu ardei iute sau alte condimente picante pot declanșa indigestie, care poate fi deosebit de inconfortabilă atunci când încercați să adormiți”, adaugă Ehsani.
Și există și mai multe moduri în care alimentele picante pot interfera cu un somn odihnitor. „Capsaicina (compusul din alimentele picante) poate crește, de asemenea, temperatura corpului, ceea ce poate interfera cu capacitatea dumneavoastră de a adormi”, conchide Blount.
Cu toate acestea, aceste efecte nu sunt omniprezente - ele sunt resimțite, de obicei, doar de cei care sunt sensibili la mâncărurile bogate în capsaicină.
Dulciurile
Indiferent dacă dulciurile sunt consumate odată cu cina sau după cină, cel mai bine este să le limitați sau să le evitați.
„O felie mare de tort sau mai multe prăjituri pot duce la creșterea glicemiei și pot afecta capacitatea organismului de a adormi”, spune Davis.
„În plus, excesul de zahăr poate contribui și la creșterea în greutate și la alte probleme metabolice în timp. Încercați în schimb fructe uscate”, adaugă Blount.
Iaurtul sau brânza de vaci cu nuci și un strop de miere sunt, de asemenea, alternative excelente.
Alimentele acide
„Similar cu alimentele picante, alimentele acide pot provoca arsuri la stomac sau reflux acid la unele persoane, afectând somnul”, spune Davis.
Alimentele deosebit de acide includ roșiile, citricele, oțetul, anumite fructe precum ananasul și băuturile răcoritoare.
Totuși, din nou, aceste efecte sunt resimțite cel mai mult (dacă nu numai) de persoanele sensibile la alimentele acide sau predispuse la arsuri la stomac și/sau reflux.
Dacă vă aflați în această situație, omiteți-le complet la cină sau încercați să limitați aceste opțiuni la începutul zilei, deoarece momentul mesei poate avea un impact major.
„Consumul unei mese prea târziu în timpul nopții, cum ar fi cu una sau două ore înainte de culcare, poate provoca disconfort și vă poate perturba capacitatea de a dormi profund. Încercați să terminați cina cu cel puțin două până la trei ore înainte de culcare pentru o digestie optimă și odihnă”, spune Ehsani.
Înlocuiți alimentele acide cu opțiuni cu aciditate scăzută, cum ar fi broccoli, castraveți, linte și cartofi dulci.
Alcoolul
Deși este des consumat la cină, alcoolul nu este cea mai bună alegere de băutură pentru masa de seară.
„Alcoolul poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra somnului, iar consumul excesiv de alcool pe termen lung poate duce la boli hepatice, probleme cardiovasculare și alte probleme de sănătate”, explică Blount.
Dacă o băutură la cină este un ritual la care nu sunteți pregătit să renunțați, încercați să vă limitați consumul la doar câteva ori pe săptămână sau doar în weekend.