LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
4.240.926 Votanți în România
23,55 %
379.747 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

România în Schengen, un „vis interzis”. Austria își menține blocada:„Să nu vorbim de următorii pași”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.02.2024 - 16:19
România în Schengen, un „vis interzis”. Austria își menține blocada: „Să nu vorbim de următori pași” - Foto: Profimedia images
România în Schengen, un „vis interzis”. Austria își menține blocada: „Să nu vorbim de următori pași” - Foto: Profimedia images

România în Schengen, un „vis interzis”. Austria își menține blocada. Austria confirmă că va folosi din nou dreptul său de veto pentru a împiedica aderarea României la spațiul Schengen, afirmând că nu există intenții de a permite accesul deplin al țării noastre în Schengen.

SHARE

România în Schengen, un „vis interzis”. Austria nu are nicio intenţie să renunţe la dreptul de veto pentru intrarea României în spaţiul Schengen, anunță ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.

România în Schengen, un „vis interzis”. Austria își menține blocada: „Să nu vorbim de următorii pași”

Karner a declarat „se gândește” la acordul pentru integrarea României în Spațiul Schengen cu privire la frontierele aeriene și maritime, dar că în nicun caz nu se pune problema ca ţara noastră să fie membru deplin în spaţiul de liberă circulaţie.

"Mă gândesc foarte mult să facem acest pas acum și să nu filosofăm despre următorii pași", a spus Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, potrivit Krone.

Citește și: România, lăsată de căruță? Bulgaria, pregătiri intense pentru aderarea la Schengen cu granițele

Minciuna austriacă cu "Air-Schengen" va permite călătorilor din România și Bulgaria să călătorească către alte țări ale UE fără a fi nevoiți să treacă prin controalele de la terminalele externe, un aspect care nu afecta în nicun fel nici până acum călătoriile românilor spre țările Schengen.

Citește și: Sunt aeroporturile din România pregătite pentru a intra în Schengen? Ce beneficii vor avea pasagerii

Problema cea mai gravă este în continuare la frontierele terestre, unde controalele vor rămâne în vigoare din cauza blocadei impuse de Austria, singura țară din Schengen care se opune nejustificat aderării României și Bulgariei.

Citește și: „Palmă” pentru Austria în privința granițelor Schengen. Se reaprind speranțele pentru România?

Austria, „dușmanul total” al României

Austria este singura țară din acordul Schengen care continuă să acuze România că este „poarta de intrare” a migranților ilegali în Europa, deși toate datele centralizate de instituțiile europene spun cu totul altceva.

Citește și: Bulgaria, resemnată față de aderarea la Schengen. Anunțul de la Sofia care „lovește” și în România

Așa-zisul „Schengen aerian și maritim” e doar „praf în ochii României”. În realitate nu se schimbă absolut nimic, iar austriecii știu acest lucru foarte bine. 

Din păcate, nici de această dată nu se discută nimic despre dreptul României și Bulgariei de a fi pe deplin în Schengen după așa-zisa aderare parțială „Air Schengen”, o invenție austriacă foarte periculoasă ce dă încă o palmă nemeritată țării noastre.

Citește și: Austria pierde miliarde € doar ca să nu lase România în Schengen. 2% din migranți vin din România

Austria a transmis cât se poate de clar că ține România „ostatică” în afara Schengen, fără nicio perspectivă că lucrurile s-ar putea schimba în viitor.

Citește și: Când intră România cu granițele terestre în Schengen? Autoritățile spun că nu vor să se hazardeze

 „Nu există nicio dată pentru aderare. Ar fi fost foarte greșit să face asta. Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, spune ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, referindu-se la controalele României cu Bulgaria și Ungaria, fără să admită că ruta migranților NU este și NU a fost niciodată prin România.

Citește și: Duș rece! Austria anunță când intră România în Schengen și cu frontierele. „Sunt simple speculații”

Potrivit unui sondaj din 2023, 66% dintre austrieci sunt contra migrației, astfel că România își ia adio de la Schengen. România e ținută afară de Austria sub pretextul că nu oprește migrația.

„Este un mandat clar pentru guvernul federal austriac: 66% dintre austrieci sunt de părere că guvernul federal nu face suficient pentru a combate imigrația ilegală”, a scris presa austriacă.

Minciuna austriacă ne ține în afara Schengen. Cifrele adevărului

Potrivit ultimelor date publicate de Agenția Europeană de Control la granițe - FRONTEX, rutele migranților sunt:

  1. Ruta Central Mediteraniaină - Tunisia -Italia - unde în anul 2022 au ajuns 105.561 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 89.113 migranți.

  2. Ruta prin Balcanii de Vest - Serbia - Croația - unde în anul 2022 au ajuns 144.181 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 48.760 migranți.

  3. Ruta prin Estul Mediteranei - Turcia - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 43.906 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 17.884 migranți.

  4. Ruta prin Vestul Mediteranei - Maroc - Spania - unde în anul 2022 au ajuns 15.134 de migranți, iar în perioada ianuarie - iulie 2023 au venit 7.425 de migranți.

  5. Ruta Est Europeană - Belarus -Polonia/ Belarus - Lituania - unde în anul 2022 au ajuns 6.332 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 3.179 migranți.

  6. Ruta Circulară - Albania - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 672 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 419 migranți.

  7. Ruta prin Marea Neagră - România și Bulgaria - unde în anul 2022 au ajuns 213 migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 40 migranți.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te