Duș rece! Austria anunță când intră România în Schengen și cu frontierele. „Sunt simple speculații”

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.12.2023 - 22:23
Duș rece! Austria anunță când intră România în Schengen și cu frontierele. „Sunt simple speculații” - Foto: Profimedia Images

Austria a anunțat că vom intra în Schengen și cu frontierele terestre atunci când vom proteja corect granițele UE.

SHARE

„Sunt simple speculații orice alte discuții”, a spus ministrul de Interne austriac. România va intra în Schengen cu aeroporturile și porturile în martie 2024.

România va intra în Schengen cu frontierele terestre și cele maritime în martie anul viitor, potrivit unui acord politic Viena - București - Sofia.

România nu va intra curând în Schengen cu frontierele, potrivit ministrului austriac de Interne și în pofida optimismului de la București.

Citește și: România intră în Schengen, în martie, pe maritim și aerian. Cozile și controalele la graniță rămân

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, spunând că „din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă” și declară că este „convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”.

Duș rece! Austria anunță când intră România în Schengen și cu frontierele. „Sunt simple speculații”

Lucrurile sunt departe de a fi atât de optimiste. Ministrul de interne austriac a spus că orice discuții privind intrarea deplină a României în Schengen sunt simple speculații.

Citește și: Vot surpriză în Olanda în privința Schengen. Austria, forțată să dea răspunsul final în câteva zile

Ministrul de Interne al Austriei, Karner, a explicat că aderarea inițială la Schengen doar pe calea aerului se face deoarece nu există probleme cu migrația ilegală în cazul zborurilor. Ministrul a spus că este preocupat de protejarea frontierei externe a UE, de întărirea controalelor de frontieră pe rutele terestre dintre Bulgaria și România și de asigurarea faptului că ambele țări acceptă și solicitanții de azil pentru care sunt responsabile în calitate de țări de frontieră externă.

Citește și: Cum vrea România să intre în Schengen sfidând veto-ul Austriei. E ultima soluție

"Dacă acest lucru se întâmplă, atunci Schengen aerian ar putea avea loc rapid (s-a convenit pentru luna martie n.red.). Discuțiile despre o aderare deplină sunt pure speculații", spune Gerhard Karner pentru publicația Kurier.

România intră în Schengen, în martie, pe maritim și aerian

Anul viitor, urmează aplicarea acquisului comunitar "la frontierele terestre, în strânsă legătură cu măsurile compensatorii, privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin", anunţă MAI.

Pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie, anunţă ministerul, au avut loc discuții, pe canale diplomatice, între ministerele de Interne, ministerele de Externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului, care să încorporeze juridic respectivul acord politic.

"Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua și mâine, 28 decembrie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te