România, lăsată de căruță? Bulgaria, pregătiri intense pentru aderarea la Schengen cu granițele

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 22.02.2024 - 16:20
România, lăsată de căruță? Bulgaria, pregătiri intense pentru aderarea la Schengen cu granițele Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

România nu face niciun demers pentru intrarea în Schengen cu granițele. În acest timp, Bulgaria a început reorganizarea unor ministere și structuri guvernamentale pentru intrarea în Schengen cu granițele la 1 ianuarie 2025.

SHARE

Vecinii noștri, bulgarii, au început pregătirea administrativă pentru aderarea la Schengen, însă de România nu se aude nimic.

România și Bulgaria ar trebui să intre împreună în Schengen cu granițele terestre. Austria se opune la nivel declarativ și nu a anunțat o dată anume pentru ca cele 2 state să adere la Schengen. 

Cu toate acestea, Bulgaria a început pregătirea administrativă pentru aderarea la Schengen. Ministerul de Finanțe a început comasarea unor agenții pentru aderarea la Schengen de la 1 ianuarie 2025.

În acest timp, dinspre România nu se aude nimic.

România, lăsată de căruță? Bulgaria, pregătiri intense pentru aderarea la Schengen cu granițele

Pregătirile Bulgariei au fost anunțate de publicația 24chasa consultată de Newsweek.

„Ministerul de Finanțe a început să lucreze la crearea unei agenții unice de venituri care va unifica ANR și vama, a declarat ministrul Asen Vassilev.

Citeşte şi: „Palmă” pentru Austria în privința granițelor Schengen. Se reaprind speranțele pentru România?

Raționamentul este că acest lucru va face ca administrarea veniturilor să fie mai eficientă.

În UE, agenții similare au existat în Danemarca, Estonia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și Ungaria. Autoritățile unice de venituri funcționează, de asemenea, în SUA și în Regatul Unit.

Ulterior, Vassilev însuși a declarat că un grup de lucru special a început să examineze cele două agenții de venituri din cauza fuziunii lor.

În ce constă reorganizarea

Citește și: Un mini Schengen gândit pentru Bulgaria, România şi Grecia ar fi ilegal

Ministrul a justificat momentul începerii reformei prin intrarea preconizată a Bulgariei în Schengen și pe uscat de la 1 ianuarie anul viitor.

Acest lucru implică o reorganizare majoră în vamă, așa că este și momentul pentru a fuziona cele două agenții, a spus Vassilev. 

El a subliniat că și acest lucru trece printr-o modificare a legislației și nu se va întâmpla rapid, dar schimbările vor fi stabilite în planificarea bugetului pentru anul viitor.

Ministrul a anunțat că actualul director al vămilor, Pavel Tonev, devine consilierul său pentru a avea posibilitatea de a lucra la restructurare împreună cu reprezentanții ANR”, potrivit sursei mai sus citate.

Citeşte şi: Bulgaria publică dovada că Austria nu vrea nici România în Schengen din „ambiții” politice 

România și Bulgaria vor intra cu granițele maritime și cele aviatice în Schengen la 1 martie. Despre granițele terestre nu s-a înaintat vreo dată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te