Referendum: Tentative de fraudă, furturi ale buletinelor și îndemnuri ilegale la vot

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.10.2018 - 20:32
Inquam Photos

UPDATE 18.30: În județul Dolj, o angajată a primăriei a fost prinsă cu 17 cărți de identitate cu autocolantul “votat”, după ce femeia a strâns buletinele sătenilor și a votat in locul lor, iar la Bucuresti, un bărbat a încercat sa fugă cu 80 de buletine de vot, potrivit MAI.

SHARE

În primele 10 ore de la începerea procesului de vot, au fost înregistrate 29 de sesizări de contravenții și infracțiuni în legătură cu referendumul. Dintre ele, doar patru nu s-au confirmat, precizează Ministerul de Interne. 

In total, au fost aplicate amenzi în valoare de 6.100 de lei. 

De asemenea, polițiștii efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a cinci infracțiuni. O membră a biroului electoral dintr-o secție din București a sesizat faptul că o persoană ar fi luat de pe masă peste 80 de buletine de vot și ar fi încercat să fugă cu ele. Persoana a fost prinsă imediat de jandarmii care asigurau paza secției. I s-a întocmit dosar penal pentru furt. Într-o comună din Dolj, polițiștii au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că o angajată a primăriei ar fi strâns mai multe cărți de identitate ale unor cetățeni din localitate și ar fi votat în locul acestora. Polițiștii au descoperit în autoturismul persoanei respective 17 cărți de identitate care aveau aplicate pe spate autocolante cu inscripția “Votat”. S-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot. Un cetățean dintr-o comună din județul Botoșani a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că nu a fost lăsat să voteze la o secție din municipiul Botoșani. Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. Bărbatul a votat în cele din urmă la o altă secție. 

În județul Giurgiu, polițiștii efectuează verificări după ce au primit o sesizare cu privire la faptul că primarul unei localități i-ar fi îndemnat pe participanții la o cununie civilă să meargă la vot. 

În județul Cluj, printr-un apel la 112 a fost semnalat faptul că o persoană bolnavă psihic a fost ajutată să voteze de un membru al biroului electoral al secției de votare, iar la ieșire s-ar fi întâlnit cu primarul localității care i-ar fi înmânat o sumă de bani. Se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorului.

 În Gorj, doi membri ai unei secții de votare au plecat cu urna specială, fără a fi însoțiți de efective MAI. De asemenea, polițiștii efectuează verificări și în cazul sesizărilor privind situațiile de așa-zis turism electoral. 

Până la ora 17. 00, şi-au exercitat dreptul de vot 447 de persoane aflate în 38 de centre de reţinere şi arestare preventivă de la nivel naţional, din cele 513 persoane care au solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.

UPDATE 14.00: Până la această oră, au fost semnalate 12 încălcări ale legii, din care doar trei nu s-au confirmat, a anunțat MAI. Dintre cei 674 deținuți cu drept de vot, au făcut cerere că vor să participe la referendum 513 și și-au exercitat dreptul la vot 219. 

În Caraș Severin, un bărbat băut cu un pistol cu bile de cauciuc a încercat să intre în secția de votare. Bărbatul a fost amendat, potrivit MAI. 

În Prahova, polițiștii investighează cazul unui bărbat care a încercat sa voteze de doua ori. El a motivat ca a votat de doua ori, pentru ca nu a fost mulțumit de cum a votat prima dată. 

În Ploiești, un bărbat nu a fost lăsat să voteze cu pașaportul. Polițiștii au făcut un dosar penal pentru împiedicarea dreptului la vot. Tot în Ploiești, membrii biroului electoral au plecat din secție cu o urnă specială. 

În Pitești, trei persoane care consumau alcool în apropierea secției de votare au fost amendate cu câte 200 lei, pentru tulburarea liniștii publice. 

UPDATE 12.00:  In județul Iași, localitatea Hârlău, procesul de votare a fost suspendat timp de o oră într-o secţie din localitatea Hârlău, judeţul Iaşi, după ce preşedintele a deschis secţia, iar apoi a plecat, cel mai probabil pentru că se simţea rău, potrivit Mediafax. 

Citeste și: Referendum familie: Prezența la vot la ora 10.00, sub 1 la sută

În București, fostul președinte Traian Băsescu, care a mers la vot cu soția lui, Maria, a avut parte de un incident neplăcut: la plecare, unul dintre membrii comisiei a refuzat să dea mâna cu fostul preşedinte, care a comentat "prostia nu poate să te deranjeze, poţi doar să o compătimeşti".

În Vaslui, o secție de vot s-a deschis cu 50 de minute de întârziere, din cauză că preşedintele de secţie a întârziat. În judeţul Vaslui sunt deschise 526 de secţii de vot, la care sunt aşteptaţi peste 408.000 de alegători.

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Sibiu a fost sesizat, sâmbătă, despre un incident electoral în localitatea Bungard, unde unui membru PSD nu i s-a permis accesul în secţia de votare. Potrivit preşedintelui BEJ Sibiu, Andrei Sebeşan, este vorba despre un membru PSD, care ar fi trebuit să facă parte din comisia de votare, dar care nu s-a prezentat cu o zi înainte la constituire, conform Mediafax.

———

Mai multe secții de votare din Sectorul 3 al Capitalei și din Teleorman nu sunt deschise, din cauză că nu au președinți, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, în Sectorul 3, nimeni nu s-a prezentat să ia materialele necesare votării sau nu au venit președinții la secții. Intr-o localitate din județul Teleorman, președintelui i-a murit o rudă și nu mai poate participa. 

In timpul campaniei pentru referendum și in ziua dinaintea votului, s-au înregistrat 48 de incidente electorale: au fost bannere amplasate ilegal și au fost rupte afișe. Valoarea amenzilor aplicate de polițiști se ridica la 3.500 lei, potrivit MAI. 

Secțiile de vot sunt deschise între orele 07.00 și 21.00, in toată țara, sâmbătă și duminica. 

Românii cu drept de vot pot merge să voteze dacă sunt de acord cu modificarea definiției căsătoriei in Constituție, pentru a fi scris ca familia se întemeiază prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Inițiativa aparține Coaliției pentru Familie, un grup de organizații religioase, și a fost susținută de PSD și majoritatea cultelor religioase. 

Refrendumul nu este valid dacă nu se prezintă la urne cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele de vot. Adică cel puţin 5. 685.517 de cetăţeni trebuie să meargă la vot. Dacă 25% - 4.737.930 din voturi sunt valabile, referendumul poate fi validat.

Citește dosarul Familia care ne dezbină

Lupta Coaliției pentru Familie cu definiția căsătoriei

Minori și persoane decedate au semnat pentru susținerea inițiativei Coaliției pentru Familie

Cristi Danileț: „Juridic, referendumul este inutil“

Biserica Ortodoxă: Referendumul nu schimbă cu nimic noțiunea de familie

Politicienii și „familia tradițională“

Vladimir Tismăneanu: „PSD îmbrățișează fantasmele pseudo-salvaționiste“

Cristian Diaconescu: Diaconescu: „Dreptul familiei, un domeniu în care UE nu poate legifera“

Teodor Baconschi: Referendumul, războiul cultural dintre „progresiști“ și „conservatori“

Papahagi: „Doar din căsătoria unui bărbat cu o femeie se naște o familie în care pot apărea copiii“

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Referendumul, un apel la frică: „Neomul care vine să ne fure copiii“

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te