VIDEO Experiment. Un polițist a arătat cum putea trece cu droguri prin Portul Constanța. Ce a făcut

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.12.2023 - 20:13
Președintele Europol spune că a cumpărat din Portul Constanța 1 kg de cocaină FOTO: captură video Digi24

Președintele sindicatului polițiștilor EUROPOL a arătat cum ar fi putut cumpăra un kg de cocaină apoi s-ar fi plimbat prin port fără să fie controlat.

SHARE

Președintele sindicatului polițiștilor EUROPOL a făcut un experiment pentru a arăta că de fapt numărul polițiștilor care acționează în combaterea traficului de droguri este prea mic. 

El a postat un video pe contul oficial al sindicatului în care arată că ar fi putut cumpăra fără nicio problemă cocaină din Portul Constanța, apoi s-ar fi putut plimba în zonă fără să fie controlat. 

VIDEO Experiment. Un polițist a arătat cum putea trece cu droguri prin Portul Constanța 

”În toată țara avem aproximativ 250 de polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate care acționează pe combaterea traficului de droguri. DOAR 250!!!
 
Asta înseamnă între 2 și 8 polițiști într-un județ, plătiți cu 3500-4000 lei și care au programul oficial de luni până vineri, de la 08:00-16:00.
 
În rest, lucrează “la negru”. Sunt chemați de acasă la acțiuni, la activități specifice, din timpul lor liber! Asta pentru ca Poliția Română să nu le plătească ore de noapte și spor pentru activitatea în zilele de weekend sau sărbători legale.

Iar în loc să alocăm resurse umane și logistice suficiente pentru a interveni la sursă, adică în Portul Constanța, ne chinuim pe urmă să prindem traficanți prin cluburi, școli și alte medii”, a explicat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.
 

Într-un videoclip anterior, Cosmin Andreica arăta exact cum mergea cu un pachet similar cu cele de cocaină pe bordul mașinii, fără ca nimeni să-l întrebe ce are acolo.

„Suntem în port, tocmai ce am coborât de pe o navă, am vorbit cu niște muncitori și am primit acest parchet, de foarte bună calitate.

Ne-au asigurat că este ce trebuie... 100.000 de euro pe un kilogram de cocaină pe piața neagră. Asta înseamnă 1 gram - 100 de euro... Și nu m-a controlat nimeni deocamdată. Vom încerca să trecem cu acest pechet pe una din porțile portului, acolo unde avem agenți de securitate, poliție militară, poliție de frontieră. Important de spus: tot acest port este lăsat în grija unei patrule de poliție”, a spus Andreica în filmare.

Citește și: Traficul de droguri în școlile românești distruge vieți: "Mulți tineri ajung la spital încătușați"

Andreica spune că s-a dus personal în port, unde a petrecut mai multe zile și a testat vulnerabilități. „Nu am avut ce să testez, pentru că nu am întâlnit dificutate în a cumpăra produse de contrabandă, substanțe interzise, nu există niciun control în tot portul, nu avem niciun fel de instrumente prin care să fie verificate persoane”, a declarat el la Digi24.

Sindicalistul mai susține că toată securitatea portului este lăsată în sarcina unei patrule de poliție din cauza lipsei de personal. ”Avem o patrulă, maxim 2, același lucru și la Poliția de Frontieră”, a precizat el.

„Am plecat din port cu pachetul pe bord. Întrebând dacă voi fi controlat, au zis: „Puteți pleca, nu vă controlează nimeni””, a mai spus președintele Europol.

Reacția IGPR

Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, miercuri seară, că informaţiile prezentate de sindicalişti sunt tendenţioase.

"Informaţiile vehiculate sunt vădit tendenţioase, în condiţiile în care Poliţia Română nu a avut şi nu are atribuţii de pază, cu excepţia propriilor sedii. În Portul Constanţa, paza este asigurată de o firmă specializată", a transmis IGPR.

Sursa citată a precizat că, în Portul Constanţa, Poliţia Română acţionează prin următoarele structuri: Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime.

"Fiecare structură a Poliţiei Române acţionează conform competenţelor, independent sau în cooperare cu Poliţia de Frontieră. În mod concret, SPTM şi SCCOPM totalizează peste 100 de funcţii, nivelul de încadrare fiind de  82,5%", a mai precizat sursa citată.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a declarat la Digi24 că se îndoiește sincer că președintele Europol a cumpărat cocaină din port, dar dacă acest lucru s-a întâmplat, Andreica riscă să fie cercetat penal. El a mai spus că Poliția Română are în atenție acest caz. „Aspectele semnalate în spațiul public sunt verificate, din datele pe care le dețin”, a declarat Georgian Drăgan. 

Citește și: VIDEO Cât de ușor ajung drogurile la copii, în România. Costă mai puțin ca un suc la terasă

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii care patrulează nu au atribuţii de soluţionare a dosarelor penale, acest atribut revenind structurilor specializate.

"Reamintim că, în prezent, Inspectorul de Poliţie Judeţean Constanţa este în proces de reorganizare, în vederea eficientizării structurii, în beneficiul cetăţenilor", a mai precizat sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te