BBC & NY Times: Guvernul României va fi format în jurul PNL. PSD nu are cu cine să facă alianțe

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 07.12.2020 - 17:41
Alegerile parlamentare din România/FOTO: Getty

Social-democrații din România au preluat o conducerea Parlamentului, după o luptă strânsă cu partidul aflat la guvernare. Prim-ministrul Ludovic Orban va trebui să-și mențină alianța cu un partid mai mic pentru a rămâne la putere, potrivit BBC și New York Times.

SHARE

Electoratul restrâns a produs un obstacol în fața premierului Ludovic Orban, în cadrul alegerilor parlamentare din acest weekend. Cu toate că lupta pentru putere cu PSD era strânsă, PNL aflându-se pe locul al doilea în sondaje, Orban a declarat victoria partidului său încă din noaptea de duminică.

În urma rezultatelor votului, Orban se așteaptă, ca printr-o alianță cu un partid mai mic, să-și pastreze puterea. De asemenea, Ludovic Orban a mai spus că va continua eforturile de modernizare a României, una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, menținând țara pe calea pro-europeană, scrie New York Times.

Dar o demonstrație puternică a Partidului Social Democrat, care a fost acuzat de o serie de scandaluri politice în ultimii ani, și a sosirii în Parlament a unui nou partid naționalist, le-a ruinat starea de spirit românilor, care sperau că țara va lăsa trecutul în urmă, mai scrie publicația.

În cadrul alegerilor nu a fost nici un parid care să se diferențieze în vreun fel și care ar fi putut câștiga cu un vot detașat. Cu câteva ore înainte de închiderea urnelor de vot, premierul Orban i-a îndemnat pe români să meargă să voteze.

Dar se pare că apelul să nu a ajuns la cetățeni. Mai puțin de 32% dintre alegătorii eligibili au participat la vot, fiind cea mai mică prezență a țării de la căderea comunismului, mai transmite NYT.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca social-democrații să preia conducerea, deoarece partidul premierului Ludovic Orban are mai mulți potențiali aliați. Câteva partide mai mici vor deține echilibrul puterii, ceea ce pare să favorizeze o coaliție condusă de liberali, notează BBC.

Participarea a fost un nivel record de 33%. România este una dintre cele mai sărace țări din UE și milioane de cetățeni s-au mutat în străinătate în ultimii ani în căutarea unei vieți mai bune - în special în statele membre occidentale ale UE. Liberalii susțin o integrare mai strânsă în UE, în timp ce social-democrații sunt mai naționaliști și mai populisti, mai scrie publicația.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.