EXCLUSIV Pesta porcină africană, ținută la secret în Teleorman. Directorul DSV recunoaște

DE Petru Zoltan | Actualizat: 18.10.2018 - 20:58
Iulian Ianculescu, șeful DSV Teleorman, a ținut pesta porcină teleormăneană secretă/FOTO: youtube.com

Primul caz de pestă porcină africană din județul Teleorman a fost ținut la secret timp de două săptămâni de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare (DSV), deși legislația europeană și națională îi obligă să raporteze imediat toate cazurile suspecte.

SHARE

Directorul DSV Teleorman, Iulian Ianculescu, a spus că nu a raportat cazul pentru a nu crea un „dezavantaj la județ".Ce înseamnă, însă, "dezavantaj la județ", Ianculescu nu a vrut să explice.Cert este că gripa porcină africană a lovit din nou într-un sat din Teleorman. 

Nu s-a dat alerta de suspiciune

Pe 28 septembrie 2018, la marginea pădurii Slobozia Mândra, din Teleorman, s-au descoperit două cadavre de porci domestici. „Unul dintre cadavre era aproape proaspăt. Celălalt era mâncat, era schelet.Resturi de cadavru. Cel mâncat era infectat”, a declarat Iulian Ianculescu. Tot directorul DSV a menționat că „în momentul în care s-au recoltat probele, pe 28, cadavrul integru era perfect sănătos. 

Celălalt cadavru era aruncat la zece metri, pe undeva prin bălării. Au zis să recolteze probe pentru siguranță. Medicii nu au considerat că este cazul să îl trimitem pe suspiciune.”

Cum era evident că leșul porcului fusese mâncat de alte animale, Direcția Sanitar Veterinară Teleorman trebuia să transmită urgent alerta de suspiciune, apoi cadavrele celor doi porci să fie incinerate. Cel puțin așa scrie în „Manualul Operațional pentru Intervenția în Focarele de Pestă Porcină Africană".

Directorul Iulian Ianculescu a declarat pentru Newsweek România că suspiciunea trebuie anunțată, dacă există suspiciuni. Medicii de la fața locului au considerat că (porcii - n.r.) nu au modificări anatomo-patologice. Nu se știe cine a mâncat din el pentru că era în stare de putrefacție. Probele au fost trimise imediat, rezultatul a fost primit după 15 zile." 

„Făceam un dezavantaj la județ"

Iulian Ianculescu nu are ce să își reproșeze. „Nu am ținut cazul secret. Sincer! În ziua în care s-au găsit cadavrele respective, s-au îngropat și s-a dezinfectat zona. Pentru faptul că nu a apărut pesta porcină până la această dată, înseamnă că măsurile luate au fost eficiente”, a declarat Iulian Ianculescu pentru Newsweek România.

Citește și Pesta porcină: dezastrul economic despre care Guvernul tace

Întrebat de ce nu a dat alerta de suspiciune, Ianculescu a spus că nu vrea să intre în amănunte. Totuși, a găsit o scuză: „Făceam un dezavantaj la județ dacă aveam vreo suspiciune. S-a confirmat pe un porc, pe resturi de cadavru, care nu știu dacă este al județului Teleorman. Nu are origine, nici proprietar, nici crotalie. Este un lucru atipic. Făceam un dezavantaj pentru că se răspândea foarte repede în gospodăriile populației”. 

Directorul Ianculescu nu a spus dacă se răspândea vestea sau virusul. Dacă ar fi transmis alerta imediat, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) ar fi verificat cu prioritate probele transmise de la Teleorman. Așa, însă, probele au fost prelucrate după 15 de zile de la data transmiteri acestora.

Citește și Daea despre virusul pestei porcine: „Îmi pun semne de întrebare dacă a fost pus intenționat”

Virusul a ajuns în comuna Scrioaștea 

Autoritățile județene din Teleorman au intrat în alertă după ce s-a confirmat un nou caz de pestă porcină africană. În ultimele zile mai mulți purcei au murit în curtea unui localnic din satul Cucuieți, din comuna teleormăneană Scrioștea. 

Cum a acționat Direcția Sanitar Veterinară Teleorman în acest caz? Probele au fost trimise la IDSA în cursul zilei de ieri, iar rezultatul a fost primit noaptea târziu. Adică în doar câteva ore. „Da, avem un caz de pestă porcină africană confirmată într-o gospodărie din satul Cucuieți. Faptul că a murit un porc... deja noi avem o suspiciune. Dar noi când ne ducem la persoana respectivă luăm probe, îngropăm cadavrul. Am dezinfectat gospodăria respectivă, am pus la poartă dezinfector și am impus restricții. Nu are nici o legătură cu cel de la Slobozia. Au fost trimise două probe ieri și am primit rezultatele noapte târziu. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială. Ce am găsit, încă doi porci, i-am ucis și îngropat”, a mai spus Iulian Ianculescu. 

Citește și Rețeaua „porcină" - Șeful ANSVSA, gard în gard cu nașul lui Dragnea junior

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.