CAZUL CARACAL Personajele principale dintr-un dosar dezastru

DE Mircea Marian | Actualizat: 12.10.2019 - 13:21
Procurorul Cristian Ovidiu Popescu de la Caracal a fost suspendat din funcție la 
1 august, iar la 2 octombrie 
a fost trimis în fața CSM - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Anchetele interne ale instituțiilor din care fac parte oamenii legii care au avut de a face cu dosarul Caracal au arătat o serie de vinovății. Până acum, doar primul procuror care a intrat în acest caz a fost sancționat.

SHARE

Primul personaj care a șocat opinia publică este Agentul șef principal Vasilică Florescu din cadrul IPJ Olt este polițistul care a vorbit cu Alexandra Măceșanu de două ori atunci când fata sunase la 112. El a fost subiectul unei anchete interne a MAI, însă până cum nu a fost luată nicio măsură concretă.

Ion Buda, șeful Poliției Române a fost demis la 25 iulie.

Șeful IPJ Olt, Cristi Voiculescu și cei doi adjuncți, Ionuţ Sîrbu și Nicolae Alexe au fost demiși la 29 iulie.

Tot atunci au fost schimbați din funcție șefului Poliției municipiului Caracal, Nicolae Mirea precum şi adjunctului acestuia. La scurt timp, comisarul șef Nicolae Mirea și-a depus dosarul de pensionare. Soția sa,
Violeta Mirea, între timp pensionară, era șefa Secției de Poliție Rurală Osica de Sus, unde este arondată și comuna Dobrosloveni, acolo unde Ion Măceșanu, tatăl Alexandrei, a mers pe 24 iulie 2019, la ora 20.30, să reclame dispariția fiicei lui.

Violeta Mirea, împreună cu Vasile Marian, agent șef principal la postul de Poliție din Dobrosloveni și colegul său, agentul principal Eugen Ţenea, sunt vizați de o anchetă a Secției Speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție privind modul în care procurorii şi poliţiştii au acționat în cazul Caracal.

SSIJ a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu contra Parchetului Judecătoriei Craiova, a DIICOT Craiova, a Curţii de Apel Craiova, precum şi a inspectoratelor de poliţie Olt și Dolj.

Vasile Marian este primul polițist care a stat de vorbă cu Ion Măceșanu, tatăl Alexandrei, care  venise să reclame dispariția fiicei lui. Agentul i-a spus să se întoarcă acasă și să revină a doua zi, în cazul în care fata nu se întoarce.

Vasile Marian a informat-o în acea seară pe Violeta Mirea, șefa Secției 2 de Poliție Rurală Osica de Sus, însă primele măsuri au fost luate pe 25 iulie, la 8.30 dimineața. Procedura îl obliga pe polițist să se deplaseze la domiciliul minorei și să constate dispariția ei, apoi să declanșeze imediat ancheta.

Coleg cu Vasile Marian, agentul principal Eugen Țenea este este cel care a notat numărul de telefon, cerut drept contact de la părinții Alexandrei, în seara de 24 iulie, apoi a continuat alte activități.

Ancheta Secției Speciale îi vizează pe procurorii Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova, cel care s-a ocupat de cazul Luizei Melenci, fata de 18 ani dispărută încă din luna aprilie, și Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul din Caracal, cel din dosarul Alexandrei, fata ucisă de Gheorghe Dincă.

Popescu a fost suspendat din funcţie, în urma deciziei din 1 august a Secţiei pentru procurori a CSM, dispusă după ce Inspecţia Judiciară a început ancheta disciplinară, iar la 2 octombrie a fost trimis în fața CSM de către Inspecția Judiciară pentru că a nesocotit, în mod grav și nescuzabil, prevederile legale.

Procurorul Giorgiana Hossu, adjunct DIICOT Craiova a preluat ancheta imediat după ce lucrurile au început să ia amploare.

La 1 august însă, cazul a trecut de DIICOT – Secția Centrală, sub coordonarea procurorului șef de atunci Felix Bănilă.

Între timp, Felix Bănilă a demisionat, iar Giorgiana Hosu a trecut la conducerea interimară a DIICOT.

Citește dosarul special integral Adevărații monștri de la Caracal

 

Adevărații monștri de la Caracal

Cazul Caracal în alb și negru

Cum s-a răsturnat carul cu minciuni

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te