Cazul Caracal în alb și negru

DE Mihai Duță | Actualizat: 12.10.2019 - 13:21
„Monstrul din Caracal“ - Gheorghe Dincă, la 26 iulie, ziua în care a explodat acest caz.

Dispariția Alexandrei Măceșanu avea să declanșeze un șir incredibil de gafe, dar și de dezinformări și știri false, astfel încât, după aproape trei luni, acest caz pare mult mai încâlcit decât este în realitate.

SHARE

La 26 iulie, o țară întreagă afla că locuința unui mecanic auto din Caracal a fost precheziționată după dispariția unei adolescente și că rămășițe umane au fost trimise la expertiză. Pe surse se spune că la adresa respectivă s-ar fi ajuns după datele GPS de pe telefonul fetei.

Puțin mai târziu apare prima imagine cu principalul suspect. Ancheta era condusă de procurorul Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal.

Încep să apară primele date despre ce s-a întâmplat, în realitate, la 25 iulie, când Alexandra Măceșanu, o fată de 15 ani care plecase către Caracal cu autostopul, suna disperată la 112.

La 25 iulie, între orele 11.00 şi 12.00 au fost înregistrate trei apeluri, fata spunând că este violată, legată cu sârmă și sechestrată.

Dă detalii despre locul în care se află şi îl descrie pe atacator ca fiind un om în vârstă, robust. Ultimele cuvinte sunt „Vine, vine“, după care apelul se întrerupe.

Este convorbirea în care unul dintre polițiști îi spune la un moment dat fetei: „Nu pot să stau în telefon domnișoară că avem și alte apeluri“. După ultima convorbire, operatorul revine apelând de câteva ori numărul de telefon de pe care sunase fata. Mobilul îi aparținea principalului suspect, Gheorghe Dincă. Șeful Poliției Române, chestorul Ion Buda își dă demisia.

La 27 iulie, intră în scenă Alexandru Cumpănașu care face o serie de declarații despre acest caz, în calitate de unchi al Alexandrei Măceșanu.

Procurorii fac legătura cu un caz similar, cel al Luizei Melencu, o fată de 18 ani care dispăruse de la jumătatea lunii aprilie 2019. Ea era elevă în clasa a XII-a şi a plecase de acasă  tot cu autostopul spre Caracal. 

Parchetul General a anunţat că autorizaţia de percheziţie a fost emisă, joi, 25 iulie, la 3.05 şi pusă în aplicare abia la 6.00 dimineaţa. Un raport al procurorului de caz menţionează că mandatele s-au dat ofiţerului de serviciu de la Poliţie în jurul orei 3,15, acesta spunând că la Poliţie nu mai e nimeni.

Mătuşa Luizei Melencu, fata dispărută în aceleaşi circumstanţe ca Alexandra, acuză poliţiştii că atunci când mama şi bunica fetei au mers la postul de la Coşoveni pentru a reclama dispariţia, li s-a spus: „Lăsaţi, doamnă, că am mai avut cazuri şi au găsit fetele după doi ani“.

La 28 iulie, Giorgiana Hosu, procuror-șef adjunct al DIICOT, a precizat că la casa lui Dincă au fost găsite, într-un butoi, fragmente de oase calcinate, dinți umani, trei inele, un lanț, o montură de inel - toate cu urme de ardere.

În mașina lui Dincă a fost găsit și un cercel, iar toate bijuteriile au fost recunoscute de mama Alexandrei. Hosu a mai precizat că expertiza genetică parțială a confirmat profilul genetic al Alexandrei și al lui Gheorghe Dincă la locul crimei.

Conform datelor furnizate de Dincă la interogatoriu, acesta a precizat că a ucis-o pe Alexandra pe 25 iulie, la ora 12, și că a omorât-o când a surprins-o cu telefonul în mână. Dincă este acuzat inițial de trafic de minori și viol.

După ce a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra Măceșanu (15 ani) și Luiza Melencu (18 ani) s-a extins acțiunea penală și pentru omor calificat. Dincă a susținut că le-a ucis pe fete, apoi le-a ars.

Prima reconstituire a uciderii Alexandrei Măceșanu a avut loc abia la 16 septembrie - Foto: INQUAM PHOTOS/ Bogdan Dănescu

La 29 iulie, MAI  a sesizat Parchetul cu privire la modul în care a fost preluat apelul la 112 al Alexandrei și modul în care a fost tratată.

În aceeași zi, este dispusă încetarea împuternicirii inspectorului șef al IPJ Olt și a celor doi adjuncți, precum și schimbarea din funcție a șefului Poliției Municipiului Caracal și a adjunctului acestuia. Apar și primele fragmente din convorbirile de la 112.

La 30 iulie, Ministrul de Interne Nicolae Moga a anunțat că demisionează, după 6 zile de la depunerea jurământului, în contextul modului în care s-a acționat la Caracal.

La 31 iulie Alexandru Cumpănașu face publice înregistrările șocante ale convorbirilor Alexandrei cu operatorii de la 112. 

La 1 august, când bâlbele procurorilor DIICOT Craiova erau evidente, ancheta este preluată de DIICOT – Structura Centrală sub coordonarea procurorului-șef Felix Bănilă.

Apar noi date despre procedurile încălcate de polițiști și procurori în prima fază a anchetei. Deși nu există vreo probă în acest sens, Alexandru Cumpănașu susține că Gheorghe Dincă face parte dintr-o rețea de trafic de minore.

La 3 august, DIICOT a anunțat că pe baza probelor ADN „a rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv Măceșanu Alexandra, concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinților acesteia“.

Gheorghe Dincă a explicat cum a ars cadavrele. El a declarat anchetatorilor că a ars cadavrul Alexandrei, joi, 25 iulie, după orele 13.00- 14.00, iar procesul de ardere a durat 5-6 ore. El a spus că a folosit vaselină și carton bituminat pentru a accelera arderea.

Doi vecini au spus că au văzut fum și au simțit un miros neplăcut din curtea lui Dincă în acea zi. La fel ar fi procedat și în cazul Luizei Melencu.

La 5 august procurorii DIICOT au găsit un sac cu oase și cenușă în pădurea în care a indicat Gheorghe Dincă faptul că și-a ascuns urmele. Ucigașul susține că este vorba despre rămășițele umane ale Luizei Melencu (18 ani), pe care ar fi ucis-o în luna aprilie.

La 14 august, DIICOT a anunțat că expertiza fragmentelor de oase găsite în pădurea de lângă Caracal arată pentru moment că acestea aparțin unei alte fete decât Alexandru Măceșanu. Suspectul Gheorghe Dincă a indicat faptul că ar fi vorba de Luiza Melencu.

La 27 august procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a afirmat că nu poate fi exclusă varianta ca Luiza Melencu, fata de 18 ani dispărută în luna aprilie, să fie în viaţă, având în vedere că rezultatele testelor ADN în cazul acesteia nu au fost concludente.

La 16 septembrie a avut loc reconstituirea crimelor de la Caracal.

La 25 septembrie procurorii DIICOT au cerut sprijinul autorităților judiciare din Statele Unite, mai exact al FBI, pentru realizarea expertizei genetice în cazul Luizei Melencu, tânăra de 18 ani dispărută din luna aprilie.

De asemenea, autoritățile române cer sprijinul FBI pentru stabilirea profilului psihologic al lui Gheorghe Dincă. INML are la dispoziție aparatură  doar pentru analizele ADN-ului din cromozomi însă acestea nu au fost relevante în cazul Luizei Melencu din cauza oaselor calcinate despre care se bănuiește că ar fi ale ei. FBI poate analiza și ADN-ul din mitocondrii, astfel încât identificarea să fie făcută cu mai multă acuratețe.

La 27 septembrie scandal la locuinţa Luizei Melencu. Mama fetei a refuzat să meargă la prelevare de probe, bunicul a amenințat că-şi dă foc. Cu două zile înainte se aflase, pe surse, că în urma verificărilor probelor de ADN, soțul femeii nu ar fi fost tatăl natural al Luizei. A doua zi, mama Luizei Melencu a acceptat să i se recolteze noi probe ADN.

La 2 octombrie, procurorul șef al DIICOT, Felix Bănilă a demisionat. Procurorul Ovidiu Popescu, cel care a întârziat mandatul de percheziție în cazul Caracal, a fost trimis în fața CSM de către Inspecția Judiciară pentru că a nesocotit, în mod grav și nescuzabil, prevederile legale. El era suspendat de pe data de 1 august.

Nici până la această oră nu există vreo dovadă că Gheorghe Dincă ar fi făcut parte din vreo rețea de trafic de minore.

Ancheta continuă.

Citește dosarul special integral Adevărații monștri de la Caracal

 

Adevărații monștri de la Caracal

Cum s-a răsturnat carul cu minciuni

Personajele principale dintr-un dosar dezastru

______________________________________

CRONOLOGIA

Percheziția - 26 iulie 2019

Cristian Ovidiu Popescu - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Apare știrea că locuința unui mecanic auto din Caracal a fost percheziționată după dispariția unei adolescente și că rămășițe umane au fost trimise la expertiză. Se vorbește și despre o a doua victimă.

Ulterior se află că Alexandra Măceșanu a sunat de trei ori la 112, la 25 iulie, între orele 11.00 – 12.00, fata spunând că este violată, legată cu sârmă și sechestrată. În plus, a dat amănunte despre cel care o răpise și locul în care se afla.

Poliția a ajuns la casa lui Gheorghe Dincă abia a doua zi la ora 6.00, deși autorizația de percheziție era emisă de la 3.00. Cristian Ovidiu Popescu, procurorul care a decis acest lucru a fost suspendat la 1 august, iar la 2 octombrie a fost trimis la judecata CSM.

Unchiul răspândac - 27 iulie 2019â

Alexandru Cumpănașu - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Alexandru Cumpănașu, președintele mai multor ONG-uri, intră în scenă și face mai multe dezvăluiri, unele chiar din anchetă, în calitate de unchi al Alexandrei Măceșanu. În realitate, acesta avea să fie debutul campaniei sale electorale.

Este primul care vorbește despre neregulile din această anchetă, însă amestecă informații reale cu propriile bănuieli. 

Câteva zile mai târziu face publice înregistrările convorbirilor avute de Alexandra Măceșanu la 112. Ulterior a alimentat teoriile conspirației spunând că fata trăiește, deși fuseseră identificate rămășițele ei fără dubiu, fiind traficată de Gheorghe Dincă prin intermediul unei rețele protejate de interese înalte.

Teoria conspirației - 12 august 2019

Cătălin Tolontan

O așa-zisă anchetă este publicată în „Libertatea“ și asumată de Cătălin Tolontan în calitate de coordonator editorial al grupului Ringier.

Articolul alimentează speculațiile prin care crimele de la Caracal sunt puse în legătură cu rețelele de prostituate care ar deservi militarii americani de la baza Deveselu.

Articolul din „Libertatea“ speculează declarațiile unor fete care au fost victimele unei rețele de prostituție în perioada 2011 -2012,  cuprinse într-un dosar instrumentat de DIICOT Olt.

Printre altele, victimele vorbesc despre soldați americani, fără a-i identifica în vreun fel, într-o perioadă în care la Deveselu nu apăruseră încă trupele americane. Pe această temă, site-ul „Sputnik“ a avut sute de articole de la începutul cazului Caracal.

Reconstituirea - 16 septembrie 2019

Gheorghe Dincă - Foto: INQUAM PHOTOS/ Bogdan Dănescu

Prima reconstituire a uciderii Alexandrei Măceșanu a avut loc la mai bine de două luni și jumătate de la producerea faptelor.

În acest moment, ca urmare a testelor ADN, anchetatorii știau în mod cert că Alexandra Măceșanu fusese ucisă și incinerată de Gheorghe Dincă.

În cazul celeilalte fete, Luiza Melencu, testele ADN nu fuseseră relevante din cauza oaselor calcinate și a perioadei mai mari de timp care trecuse. 

Până la sosirea rezultatelor de la FBI  se știe doar că fragmentele de oase găsite în pădurea de lângă Caracal  aparțin unei alte fete decât Alexandra Măceșanu.

Suspectul Gheorghe Dincă a indicat faptul că ar fi vorba de Luiza Melencu.

Testele ADN - 27 septembrie 2019

Mama Luizei Melencu

Scandal la locuinţa Luizei Melencu. Mama fetei a refuzat să meargă la prelevare de probe, iar bunicul a amenințat că-şi dă foc.

Cu două zile înainte se aflase, pe surse, că în urma verificărilor probelor de ADN, soțul femeii nu ar fi fost tatăl biologic al Luizei.

A doua zi, mama Luizei Melencu a acceptat să i se recolteze noi probe ADN. Anterior, procurorii DIICOT ceruseră ajutorul FBI pentru realizarea expertizei genetice în cazul Luizei Melencu, întrucât în România nu există posibilitatea analizării ADN-ul din mitocondrii, astfel încât identificarea să fie făcută cu acuratețe.

Demisia - 2 octombrie 2019

Felix Bănilă - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

La 1 august, ancheta cazului de la Caracal a fost preluată de DIICOT- Structura Centrală de la DIICOT-Olt. Procurorul șef al DIICOT, Felix Bănilă anunța atunci că va coordona ancheta.

După trei luni în care ancheta nu a fost finalizată, Felix Bănilă a demisionat la presiunile președintelui Klaus Iohannis.

Interimatul la șefia DIICOT este asigurat de procurorul Giorgiana Hosu, cea care coordonase ancheta în cazul Caracal în perioada 27 iulie – 1 august după ce dosarul fusese luat de la Cristian Ovidiu Popescu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

Tot pe 2 octombrie, procurorul Cristian Ovidiu Popescu a fost trimis în fața CSM de către Inspecția Judiciară pentru că a nesocotit, în mod grav și nescuzabil, prevederile legale.

Citește dosarul special integral Adevărații monștri de la Caracal

 

Adevărații monștri de la Caracal

Cum s-a răsturnat carul cu minciuni

Personajele principale dintr-un dosar dezastru

_________________________

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te