Persoanele bolnave nu au voie să meargă cu trenul. Ce a transmis CFR despre această decizie radicală

DE Alexandra Lupascu | 31.07.2024 - 15:40
Persoanele bolnave nu au voie să meargă cu trenul. Ce a transmis CFR despre această decizie radicală Foto: Facebook/ CFR
Persoanele bolnave nu au voie să meargă cu trenul. Ce a transmis CFR despre această decizie radicală Foto: Facebook/ CFR

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, miercuri, că propunerea ca persoanele bolnave să nu mai poată călători cu trenul ”nu este o invenţie”, nici a CFR, nici a ministerului, ci este o reglementare europeană care i se pare de bun simţ.

SHARE

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că ”asta nu înseamnă că opreşte cineva trenul să-l lase pe om în câmp”.

Sorin Grindeanu a fost întrebat, miercuri, despre modificarea Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România.

”E o reglementare europeană. Este o reglementare pusă în dezbatere publică şi este foarte bine că se creează aceste debateri, până la urmă ăsta este rostul. Nu e un lucru inventat de CFR sau de minister”, a afirmat Grindeanu.

Persoanele bolnave nu au voie să meargă cu trenul. Ce a transmis CFR despre această decizie radicală

Întrebat cine va face triajul persoanelor bolnave, Grindeanu a explicat: ”Probabil că toate normele de aplicare probabil că vor veni în perioada următoare. Nu e invenţia celor de la CFR Călători”.

Citește și: Compania feroviară CFR Călători ia atitudine. Suplimentează trenurile pe ruta Râmnicu Vâlcea – Sibiu

”Să ştiţi că mi se pare corect (...) E o reglementare de bun simţ. Dacă ai o boală super conagioasă poţi să o împrăşti la toată lumea”, a mai declarat ministrul.

Ministerul Transporturilor propune modificarea unui alineat din Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România, iar ”persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători” nu vor mai putea călători cu trenul.

O prevedere similară este în vigoare în prezent, însă persoanele bolnave puteau călători dacă plăteau rezervarea întregului compartiment.

Ce spune CFR

În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:

a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament. Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei;

Citește și: Ce amendă riști dacă deschizi ușa la tren în timpul mersului. CFR anunță schimbări drastice

b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21.

c) persoanele care insultă sau agresează agenţii operatorului de transport feroviar sau ai administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare aflaţi în timpul serviciului.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te