Pensiile magistraților, de 15,5 ori mai mari decât pensia medie. Cât contribuie la stat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.01.2020 - 10:46
Protest al grefierilor pentru pensiile de serviciu. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Datele Institutului Național de Statistică arată că pensia medie a unui magistrat (beneficiar de pensie de serviciu) este de 15,5 ori mai mare decât pensia medie în România.

SHARE

Newsweek România vă prezintă valoarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii profesionale - judecători, procurori, funcționar public parlamentar, membri ai Corpului diplomatic și consular, personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, foști angajați ai Curții de Conturi -, precum și din ce bani acoperă statul valoarea acestor pensii de serviciu.

Concret, care sunt sumele care provin din contribuțiile acestor pensionari (în perioada în care erau salariați) la bugetul de pensii și câți bani provin de la bugetul de stat (pentru a acoperi valoarea totală a pensiilor de serviciu). Datele sunt oferite de INS și sunt aferente lunii august 2019, când pensia medie în România era calculată la 1.190 de lei.

Membrii corpului diplomatic și consular al României:
Număr de beneficiari: 847 de persoane
Pensia medie: 5.537 de lei, din care cea mai mare parte, 3.370 de lei, provine din cota suportată de la bugetul de stat, iar restul este contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii de pensionari.

Pensie pentru funcţionarului public parlamentar:
Număr de beneficiari: 803 de persoane. 
Pensia medie: 4.487 de lei, din care cea mai mare parte, 2.711 de lei, provine din cota suportată de la bugetul de stat, iar restul este contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii de pensionari.

Pensie de serviciu pentru judecători și procurori:
Număr de beneficiari: 3.828 de persoane. 
Pensia medie: 18.430 de lei, din care, cea mai mare mare, 17.265 de lei, este cota suportată de la bugetul de stat. Conform datelor INS, restul de bani sunt acoperiți din contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii pensionari.

Pensie de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor: Număr de beneficiari: 1.802 de persoane.
Pensia medie: 4.319 de lei, care provin astfel: 2.643 de lei provin din cota suportată de la bugetul de stat, iar restul este contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii de pensionari.

Pensii de serviciu pentru beneficiari ai Curții de Conturi:
Număr de beneficiari: 605 de persoane. 
Pensia medie: 7.774 lei, bani care provin astfel: 4.350 de lei provin din cota suportată de la bugetul de stat, iar restul este contribuția la bugetul de pensii a acestei categorii de pensionari.

CITEȘTE ȘI:

Cum s-au bătut magistrații pentru salariile, sporurile și pensiile lor

Șefii CSM vor audiență la Klaus Iohannis să se plângă că se taie pensiile magistraților

Șefa ÎCCJ, după eliminarea pensiilor speciale: Decizia luată de Parlament este tristă şi stupefiantă

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.