Patriarhul Daniel a scris prefața unei cărți a lui Kirill al Rusiei. Ce spune editura despre lucrare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.03.2019 - 15:00
Sursa foto: emag.ro

Patriarhul Daniel a scris prefața unei cărți a patriarhului Kirill al Rusiei, considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

SHARE

UPDATE 13.45: Managerul editurii Proema, Cornelia Peterliceanu, a susținut, pentru Newsweek România, că a publicat volumul lui Kirill „din dorința de a contribui la cunoașterea valorilor culturale și spirituale naționale și universale”. Cornelia Peterliceanu a respins ideea că editura ar susține propaganda pro-rusă în România, acuzându-i pe cei care ar crede asta de „îngustime a minții” și „plăcere în însămânțarea germenilor discordiei”. 

„Volumul „Cugetări pentru fiecare zi din an”  se încadrează la domeniul: știinte umaniste - categoria „spiritualitate", iar autorul - Patriarhul Kirill - este păstorul Bisericii Moscovei şi a Întregii Rusii. Din spritualialitatea universală, editura Proema a mai publicat, în 2016, volumul „Mărgăritare risipite. O istorie a literaturii şi stiintelor siriace", autor Ignatius Aphram I Barsoum, Patriarh al Bisericii Antiohiei şi este în curs de apariție volumul „Credința mea în Biserica Ortodoxă Coptă", lucrare a Patriarhului Bisericii Copte, Tawdros II. Editura Proema publică titluri inedite pe piața românească de carte din dorința de a contribui la cunoașterea valorilor culturale și spirituale naționale și universale. Dacă cineva ar pune întrebarea formulată de dumnevoastră (susținerea propagandei pro-ruse în România, n.r.), nu aș putea răspunde; m-ar bloca atâta îngustime a minții și atâta plăcere în însămânțarea germenilor discordiei”, a declarat Cornelia Peterliceanu, pentru Newsweeek

----

Cartea „Cugetări pentru fiecare zi din an” este scoasă la editura Proema, din Baia Mare, și a fost lansată la începutul lunii martie, potrivit publicației locale directmm.ro și g4media.ro. 

Patriarhul Daniel laudă cartea lui Kirill, numind învățăturile șefului Bisericii de la Moscova „mărgăritare de înțelepciune pastorală”. 

Citește și: Familia care ne dezbină - Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Lucrarea Cugetari pentru fiecare zi din an, alcatuita din fragmente de predici, articole stiintifice, rapoarte, discursuri, cartsi interviuri ale Preafericitului Parinte Patriarh Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii, acopera peste 35 de ani de activitate pastorala si de creatie teologica. Toate aceste texte ale Preafericirii Sale vorbesc pe larg si in profunzime despre Ortodoxie, despre caile vietii duhovnicesti, despre mantuirea omului si despre slujirea Bisericii in lumea contemporana. (....) Binecuvantam aparitia in limba romana a lucrarii Cugetari pentru fiecare zi din an a Preafericitului Parinte Kirill, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, si recomandam credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane lectura acestei lucrari, spre aprofundarea valorilor din spatiul ortodox rus, cu scopul cunoasterii valorilor Ortodoxiei, atat la nivel national, cat si la nivel universal”, este cuvântul înainte semnat de patriarhul Daniel, citat pe site-ul emag, unde cartea este de vânzare. 

Citește și: VIDEO Purtătorul de cuvânt al BOR, despre Iohannis: „Atitudine în răspăr cu creștinismul”

Kirill a fost în vizită în România în octombrie 2017, fiind prima vizită a unui șef al Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru prima dată după 1962. Și Daniel a fost în vizită la Moscova, în decembrie 2017, pentru a participa la aniversarea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului in Biserica Ortodoxa Rusă. 

La aceeași editură a mai fost publicată și o apologie a ultimului șef al Securității, Iulian Vlad, semnată de Aurel Rogojan, fostul său șef de cabinet și general pensionat din SRI.

Citește și: Revoluția din 1989 - Iulian Vlad, „albit“ după Revoluție

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te