Parchetul General cere revocarea adopției fetiței din Baia de Aramă. Reacția familei adoptive

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 24.06.2019 - 20:05
Sorina și mama ei adoptivă

Procurorul general interimar a cerut Tribunalului Mehedinți să interzică fetiței de opt ani din Baia de Aramă, adoptată de o familiei din SUA, părăsirea teritoriului țării și a depus o cerere de revocare a sentinței prin care fetița este adoptată de această familie.

SHARE

UPDATE: Avocata familiei adoptive, Clara Istrate, a declarat, pentru Newsweek România, după anunțul făcut de Parchetul General: „Ne judecăm până la capăt”. 

----

Totodată, procurorul general interimar a cerut părinților adoptivi ca fetița să intre într-un program de consiliere timp de trei luni. 

Procurorul general interimar a cerut Tribunalului Mehedinți să emită o cerere de ordonanță președințială, prin care a solicitat ca fetița să nu părăsească teritoriul țării, „până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”. 

De asemenea, procurorul general Licu a cerut obligarea părinților adoptatori să asigure fetiței un program de consiliere psihologică timp de trei luni. 

Printr-o altă acțiune, procurorul general a cerut Curții de Apel Craiova să revizuiască decizia din 23 aprilie 2019, prin care a încuviințat adopția internațională a Sorinei în favoarea familiei Săcărin, „solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri”. 

Citește aici despre documentele consultate de Newsweek România, care fac lumină în cazul Sorinei: Cazul fetiței din Mehedinți. Faptele din spatele unor jumătăți de adevăruri

Totodată, Secția Specială din Parchetul General a început urmărirea penală in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu privind modul în care a fost instrumentat dosarul minorei de către procuroarea de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Amintim că adopția Sorinei a fost decisă definitiv de Curtea de Apel Craiova, în 23 aprilie, de către familia Săcărin. Asistenta maternală Mariana Șărămăt a refuzat să dea copilul familiei adoptive, motiv pentru care i-a fost retras certificatul de asistentă maternală, în luna mai. 

Amintim că, vineri, 21 iunie, fetița de opt ani a fost scoasă din curtea din Baia de Aramă de o procuroare însoțită de mascați, iar copila s-a zbătut, spunând că nu vrea să plece. Familia adoptivă a comunicat că fetița este bine în prezent. 

De asemenea, oamenii legii care au cercetat cazul încă de la pronunțarea sentinței definitive a Curții de Apel Craiova și familia adoptivă au declarat că fetiței i se spusese că familia adoptivă voia să o ia pentru a-i preleva organele. 

Amintim că, potrivit legii, orice adopție este monitorizată timp de doi ani de la finalizarea procedurii. 

Citește și: Protecția Copilului Dolj: După ce a ajuns la mama adoptivă, fetița nu a mai fost agitată

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.